StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie
Trimite articolul prin email Notiunea de fals : Criminologie Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Notiunea de falsNotiunea de fals

Notiunea de fals nu este precizata printr-o definitie legala. In majoritatea legislatiilor se face o enumerare a diferitelor feluri de fals,dar fara a se da o definitie generala si completa,care sa delimiteze caracteristicile acestei infractiu 434i83e ni.

Literatura de specialitate enumera urmatoarele elemente esentiale ale falsului in acte, aratand ca aceasta prezinta trei caracteristici principale, si anume: alterarea adevarului continut intr-un act, producerea sau posibilitatea producerii unor consecinte juridice, savarsirea faptei cu intentie. Astfel se poate spune ca prin fals in acte urmeaza a se intelege orice alterare a adevarului privitor la forma sau continutul unui act scris, oficial sau neoficial, savarsita cu intentie si care poate produce consecinte socialmente periculoase. Pentru a fi considerat oficial, inscrisul trebuie sa faca parte din categoria celor intocmite, emanate sau intarite de o autoritate. Constituie inscrisuri oficiale toate actele scrise provenind de la autoritatile publice, institutiile publice, institutiile sau alte persoane juridice de interes public ori care fac parte din actele de procedura scrisa si de documentare ale institutiilor sau organizatiilor publice respective. Pe de alta parte, sunt considerate inscrisuri oficiale atat exemplarele originale, cat si copiile legalizate sau certificate ale acestora, daca sunt susceptibile de produce consecinte juridice, fiind lipsit de relevanta faptul ca sunt redactate in limba romana ori intr-o alta limba.

In cazul inscrisurilor sub semnatura privata, un astfel de inscris fiind caracterizat prin continut cu relevanta juridica, semnatura, data redactarii etc. Un inscris sub semnatura privata devine inscris oficial din momentul in care a fost supus autentificarii.[1]

Alterarea adevarului cuprins intr-un act are loc, in principal, prin actiune, fiind posibil ca ea sa se produca si prin inactiune .

Exista doua forme principale de fals: intelectual si material.

Falsul intelectual consta in atestarea unor fapte sau imprejurari care nu corespund adevarului ori prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari. Un asa act desi dupa forma poate fi corect este fals din punct de vedere a continutului.

Falsul material consta fie in contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice .
V.Dongoroz s.a.,op.cit.,p.433


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact