StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie
Trimite articolul prin email Elemente metodologice privind investigarea criminalistica a infrac¬tiunilor din domeniul afacerilor : Criminologie Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Elemente metodologice privind investigarea criminalistica a infrac¬tiunilor din domeniul afacerilorELEMENTE METODOLOGICE PRIVIND INVESTIGAREA CRIMINALISTICA A INFRAC­TIUNILOR DIN DOMENIUL AFACERILORConsideratii introductive


Precizari de ordin terminologic. Pentru prezentarea cadrului metodologic al investigarii faptelor penale care fac obiectul acestui capitol, am optat pentru sintagma “infractiuni din domeniul afacerilor”. Optiunea a fost determinata de asa-zisa disputa terminologica dintre “Dreptul comercial” si “Dreptul afacerilor”. O perioada apreciabila, denumirea utilizata pentru acest cadru normativ a fost de “Drept comercial”, ramura de drept care s-a delimitat de “Dreptul c 525j94f ivil” pentru a raspunde unor cerinte de ordin practic.


Aspecte privind cadrul normativ care reglementeaza activitatile din domeniul afacerilor.

Norme fundamentale ce se aplica economiei de piata si in care sunt facute referiri la activitatile din domeniul afacerilor, sunt cuprinse in Constitutia Romaniei adoptata prin Referendum la 8 decembrie 1991, dar sediul materiei il constituie Codul comercial (in vigoare de la 1 septembrie 1887). De ase­menea, rolul de drept comun il are Dreptul civil prin intermediul prevederilor Codului civil.


Scurta privire asupra modalitatilor curente de savarsire a infractiunilor in domeniul afacerilor


O cunoastere practica a principalelor modalitati si procedee de savarsire a in­fractiunilor in domeniul afacerilor se dovedeste absolut necesara pentru toti cei ce lupta impotriva acestui gen de criminalitate.


Modalitati specifice modurilor de operare in infractiuni din domeniul afacerilor


Folosirea unui nume fals. Aceasta constituie cea mai banala escrocherie. De pilda, escrocul isi deschi­de un cont cu ajutorul unor acte de identitate false, comitand ulterior, sub acest nume fals si cu cecurile obtinute, importante escro­cherii, apoi va profita linistit de rezultate, sub identitatea lui reala.


Insusirea unei calitati false. De regula, calitatea, functia sau starea civila, una din insusirile persoanei fizice, stau la baza multor escrocherii. Astfel, escrocii se pot prezenta ca fiind delegati ai unei firme insarcinate cu strangerea de fonduri publice de la com­ercianti; in acest fel, falsii reprezentanti fac incasarile in interes propriu.


Prezentarea unui inscris victimei. Prezentarea unui inscris (act, docu­ment) victimei, constituie una din cele mai frec­vente escrocherii


Escrocherii prin inscenare. In acest gen de delicte escrocul, dand dovada de evidenta siretenie, actioneaza fie sub forma banala a interventiei (reale sau imaginare) a unui tert, complice sau nu, fie sub forma unei adevarate uneltiri (modalitati frauduloase) amestecand persoane, interventii si fabulatie pentru a ajunge la fondurile ravnite.


Modalitati de operare in fapte inrudite cu escrocheria


Manipularea de date si informatii inexacte.

a. Apelul la public in vederea acoperirii emisiunii de actiuni, obligatiuni, inscri­suri sau orice titluri de valoare ale unei societati care se va dovedi ul­terior a fi de fatada.

b. Oferirea de informatii inexacte (cuprinse in prospectele financiare) sau anuntarea de sume fictive de subscriptii, de liste false cu persoane care au parti­cipat la subscriptie (printre ele inscriind si personalitati), in vederea obtinerii de varsaminte sau subscriptii suplimentare.

c. Forme diverse de manipulare de genul: publicarea unui bilant inexact, abuzul de bunurile societatii, supraevaluarea aportului in natura, repartiza­rea de divi­dende fictive.


Cadrul metodologic general alinvestigatiei penale in domeniul afacerilor


Directii metodologice generale ale investigatiei


In esenta, orice investigatie in acest domeniu presupune adaptarea unor prin­cipii si initierea unor acte de investigatie cunoscute din materia investigarii infractiunilor impotriva patrimoniului:

a. Cunoasterea starii de fapt (scriptice sau faptice) si evaluarea prejudi­ciului in momentul semnalarii sau descoperii faptei, prin inventarieri, experti­ze financiar-contabile si merceologice.

b. Ridicarea de obiecte si inscrisuri, efectuarea de perchezitii in scopul descoperirii de documente, registre contabile, chitante, dispozitii de incasari si plati, cecuri, cambii, inclusiv instrumente de falsificare.

c. Audierea martorilor pentru a stabili datele ce privesc atat identitatea faptuito­rului, cat si modalitatile de operare.

d. Dispunerea expertizelor judiciare, destinate stabilirii circulatiei actelor, a bunurilor, a mijloacelor de plata, precum si pentru determinarea autenticitatii inscrisurilor etc.Particularitati in investigarea criminalistica a unor infractiuni financiar-bancare


Principalele aspecte ce se urmaresc cu ocazia investigatiei penale


Din aceasta perspectiva, se va verifica modul de respectare a principalelor norme juridice in vigoare ce reglementeaza activitatea bancara si societatile ban­care din Romania (Legea nr.58/1998). In esenta, aceste reglementari sunt:

a. Societatile bancare functioneaza doar cu autorizarea Bancii Nationale si nu pot fi constituite sub forma de societati cu raspundere limitata (SRL);

b. Capitalul social subscris trebuie varsat integral, sub forma baneasca in ter­men de doi ani de la data constituirii, cota minima de varsamant la momen­tul subscrierii neputand fi mai mica de 50%.

c. Este interzis societatilor bancare sa incheie intelegeri sau contracte sau sa adopte practici ce le-ar asigura pozitii dominante pe piata monetara, financiara sau valutara.

d. Bancile sunt obligate sa deschida conturi curente la Banca Nationala si sa mentina rezerve minime obligatorii la plafoane stabilite de aceasta;

e. Debitarea - imprumutul unei sume de bani - este o activitate importanta a bancilor care se desfasoara pe baze contractuale.


Aspecte de aprofundat

• Moduri de operare in infractiuni din domeniul afacerilor.

• Modalitati de operare in fapte inrudite cu excrocheria.

• Directiile metodologice ale investigatiei in acest domeniu.

• Particularitati in investigarea unor infractiuni din domeniul financiar-bancar.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact