StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie

Tehnici moderne de investigare in criminologie

TEHNICI MODERNE DE INVESTIGARE IN CRIMINOLOGIE

Tehnica = felul practic procedural in care se utilizeaza o anumita metoda de cercetare.

Ca tehnici enumeram: ancheta sociala, chestionarul, interviul, tehnica documentara, procedee statistico-matematice-cibernetice.


Ancheta sociala - avand ca punct de plecare cercetarile demografice se determina conditiile in care au trait autorii infractiunilor pana la momentul comiterii faptelor antisociale, comportamentul acestora cat si rezonanta activitatii infractionale in grupul social din care face parte. Cauzele care implica criminalitatea , cause economice, sociale, politice, exista in orice perioada sociala si apar ca factori constanti in ancheta sociala cu caracter particular sau general. Orice ancheta sociala cuprinde urmatoarele tipuri de probleme:

trasaturile definitorii demografice ale unui grup de participanti la savarsirea actului infractional, unde se precizeaza felul participatiei sale penale, varsta, prezenta antecedentelor penale;

mediul socio-profesional si anume: mediul familial, scolar, loc de munca;

categoria de relatii sociale vatamate, modul, locul si mijloacele de comitere a infractiunilor, retinerea de circumstante reale sau personale, prezen ta si pozitia victimei fata de scopul, mobilul si urmarea socialmente periculoasa, cadrul social, tendinte si preocupari;

deprinderea tendintelor care au determinat nasterea si conturarea unor opinii si atitudini pentru fiecare participant, impactul solutiei de condamnare, constientizarea gravitatii actului infractional, pespectiva reintegrarii in viata sociala;


Pentru realizarea anchetei sociale se parcurg urmatoarele etape: organizarea anchetei, identificarea constantelor si a factorilor variabili care ajuta la evidentierea esentialului si diferentierea acestuia de ocazional, intamplator si in final etapa culegeriisi inregistrarii informatiilor si an ume stabilirea conditiilor obiective si subiective determinate si determinabile in cadrul fenomenului criminogen.


Chestionarul - este utilizat in cercetarea criminologica pentru efectuarea unor evaluari de ansamblu ale fenomenului criminalitatii, in afara datelor statistice oficiale. Este reprezentat de intrebari de logica si psihologie, de imagini grafice, care determina pe cel anchetat sa expliceun anumit comportament social.

Este utilizat si pentru realizarea unor studii privind reintegrarea post condamnatorie, pentru predictia unui comportament delicvent, pentru a se evidentia modul in care societatea reactioneaza fata de comiterea infractiunilor.Structura chestionarului urmeaza schita clasica si anume: intrebari introductive, intrebari de trecere spre probleme puse in discutie, intrebari filtru, intrebari de bifurcare, intrebari de identificare, intrebari de control.

Interviul - este o tehnica de investigare si aprofundare mult mai flexibila. Realizarea interviului trebuie facuta de cercetatori bine pregatiti professional, cu tact, interes pentru cercetare si confidentialitate.

Cele mai cunoscute tipuri de interviuri sunt interviul formal si interviul neformal. In cadrul interviului formal persoana care este anchetata raspunde la intrebari ale caror numar, ordine si formulre sunt stabilite in prealabil iar raspunsurile sunt inregistrate. Interviul formal lasa o anume libertate de concepere si actiune celui care ancheteaza.

Tehnica documentara - are in vedere lecturarea documentelor care pot fi statisticile oficiale, dosare penale, dosare personale, etc.

Aceste documente sunt analizate in conexiunepentru identificarea masurilor referitor la prevenirea unor fenomene criminogene, modalitatea optima pentru adoptarea masurilor de constrangere.


DEFINITIA CRIMINOLOGIEI - este o stiinta care analizeaza cauzele infractiunilor si factorii care influenteaza comiterea acestora, elaborand politici in materie de prevenire si justitie penala in cadrul planificarii sociale de ansamblu. De asemenea, se evalueaza costurile sociale ale fenomenului infractional si se urmareste realizarea unei politici de ansamblu pentru obtinerea unei protectii eficiente, corespunzatoare realitatilor si nevoilor sociale, aflate in continua evolutie.

(definitie data la al-8-lea Congres ONU de la Havana in anul 1990 pentru prevenirea infractiunilor si tratamentul delicventilor).

Criminologia este stiinta sociala care abordeaza sistemele de drept penal, drept procesual penal si de drept executional penal ca si raportul dintre criminal-victima-stat, fiind atat o stiinta descriptiva dar si o stiinta aplicativa prin adoptarea masurilor si mijloacelor de diminuare a criminalitatii fiind in stransa corelatie cu celelalte stiinte: psihologia, sociologia, criminalistica, dreptul penal, etc.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact