StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » drept » drept civil » Dreptul familiei

Conditiile de valabilitate ale actului juridic al casatoriei

CONDITIILE DE VALABILITATE ALE ACTULUI JURIDIC AL CASATORIEI


DEFINITIA CASATORIEI:

Uniune liber consimtita dintre un barbat si o femeie, incheiata cu respectarea dispozitiilor legale, in scopul intemeierii unei familii. Termenul "uniune" sugereaza dubla acceptie a "casatoriei", d 818f53i e act juridic si de statut juridic.

CARACTERELE JURIDICE ALE ACTULUI JURIDIC AL CASATORIEI

Caracterul laic (civil) al casatoriei, incheierea si inregistrarea casatoriei sunt de competenta exclusiva a autoritatii de stat. - Art 3 si art. 18 C. fam.

Caracterul solemn, valabilitatea actului juridic al casatoriei este conditionata si de respectarea unor conditii de forma. - Art. 16 C. fam.

Caracterul bilateral, casatoria luand nastere prin concursul a doua vointe concordante.


CERINTE LEGALE DE FOND LA INCHEIEREA CASATORIEI:

CONSIMTAMANTUL LA CASATORIE

Existenta consimtamantului la casatorie al viitorilor soti este cerinta fundamentala, indispensabila a actului juridic al casatoriei; nu si suficienta, pentru ca acesta mai trebuie sa fie liber, adica netulburat in manifestarea sa, precum si actual.

- Existenta consimtamantului = raspunsul afirmativ la intrebarile ofiterului de stare civilaadresate fiecarui sot.

In cazul casatoriei dintre un cetatean roman si un strain sau intre cetateni straini, daca unul sau ambii soti nu cunosc limba romana, precum si atunci cand unul sau ambii viitori soti sunt surdomuti, se va lua act de consimtamantul lor prin intermediul unui interpret autorizat, incheindu-se in acest sens un proces-verbal (art. 32 din Legea nr. 119/1996)

Caracterul liber, neviciat al consimtamantului. Viciile de consimtamant sunt eroarea, dolul si violenta.


2. VARSTA MATRIMONIALAEste de 18 ani impliniti pentru barbat si 16 ani impliniti pentru femeie.

Nefiind stabilita si o varsta maxima pana la care o persoana se poate casatori, este valabila inclusiv casatoria realizata in extremis (la limita extrema, in ultimul moment), cu toate ca scopul casatoriei - intemeierea unei familii - nu mai poate fi asigurat. Diferenta de varsta dintre viitorii soti nu este relevanta sub aspectul valabilitatii casa-toriei, dar o diferenta nefireasca poate constitui indiciul (nu si dovada incontestabila) a fictivitatii, a caracterului "simulat" al casatoriei, incheiata in alt scop decat acela al intemeierii unei familii.

Femeia minora se poate casatori, daca a obtinut dispensa de varsta, adica incuviintarea prealabila anume prevazuta de lege, acordata de presedintele consiliului judetean sau, dupa caz, de primarul general al capitalei, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:

minora a implinit varsta de 15 ani;

exista motive temeinice pentru incheierea casatoriei inainte de atingerea varstei de 16 ani;

exista avizul medial favorabil.


3. COMUNICAREA RECIPROCA DE CATRE VIITORII SOTI A STARII SANATATII LOR

Ascunderea maladiei de catre unul dintre soti poate constitui motiv de desfiintare a casatoriei, daca sunt intrunite urmatoarele motive cumulative:

- existenta bolii a fost cunoscuta de sot anterior incheierii casatoriei;

- omisiunea deliberata de a-l informa pe celalalt sot, anterior casatoriei;

- boala prezinta o anumita gravitate.


CONDITIA DIFERENTEI DE SEX

Art. 4 C. fam. : barbatul si femeia care se pot casatori.

Este valabila si casatoria incheiata de persoana al carei sex a fost schimbat, casatorie ulterioara modificarii mentiunii privitoare la sex in cuprinsul certificatului de nastere.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre dreptul familiei

Dreptul familiei
Codul civil


lupa cautareCAUTA IN SITE