StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Diferite tipuri de sanctiuni

Diferite tipuri de sanctiuni


310. Sanctiunile civile. Numim sanctiuni civile sanctiunile legate de neobservarea si violarea dreptului privat. Ele tind, in general, sa restabileasca ordinea tulburata si actioneaza, in mod normal, in profitul titularului dreptului lezat. Sanctiunile civile pot fi grupate in trei categorii, dupa cum se refera la acte jur 929d32j idice, la drepturile patrimoniale si la drepturile personale nepatrimoniale si familiale. Aceste sanctiuni le vom aprofunda in sectiunea urmatoare.


311. Sanctiunile autonome si private. Partile care incheie un act prevad in acesta anumite sanctiuni in vederea observarii scrupuloase a acestuia. Putem distinge doua tipuri de astfel de sanctiuni: 1. sanctiunile statutare si reglementare reprezinta prima categorie. Acestea sunt sanctiuni inserate in statutele sociale sau in reglementari autonome, cum ar fi suspendarea, excluderea etc.; 2. cea de a doua categorie este reprezentata de sanctiunile conventionale sau clauzele penale, care sunt conventii accesorii inserate in contract, prin care partile determina anticipat, de comun acord, intinderea despagubirilor ce le va plati debitorul in situatia in care nu-si executa obligatia in totalitate sau numai partial ori cand o executa defectuos sau cu intarziere . Sanctiunile autonome si private nu sunt admise decat cu importante restrangeri si sunt intotdeauna supuse, la cererea interesatului, controlului judiciar.


312. Sanctiunile penale. Sanctiunea penala este intotdeauna impusa de puterea publica, fiind instituita in scopul de a proteja interese generale. Ea este la dispozitia exclusiva a statului. Principiul ce domina materia sanctiunilor este cel al legalitatii sanctiunilor: Nulla poena sine lege.
313. Sanctiunile administrative. Desemnam prin termenul sanctiuni administrative un anumit numar de sanctiuni care tin de dreptul public. Unele sunt comune dreptului administrativ si dreptului privat: nulitatea, inexistenta, inopozabilitatea, daune-interese. Altele sunt mai aproape ca aspect de sanctiunile penale: sanctiuni contraventionale, cum ar fi: amenzi, retragerea permisului de conducere etc. Aceste sanctiuni nu au un caracter generic, masurile enuntate nu pot fi luate decat in prezenta unei dispozitii legale exprese.

Administratia poate sa-si confere singura titluri executorii, spre deosebire de particulari, care trebuie sa se adreseze justitiei pentru a obtine un astfel de titlu. Pe de alta parte, administratia are privilegiul executarii din oficiu.


314. Sanctiunile internationale. Slabiciunea dreptului international in raport cu dreptul intern consta tocmai in absenta unor sanctiuni organizate si eficiente. Incepand cu Societatea Natiunilor si continuand cu O.N.U., s-a depus un efort constant, dar aproape fara exceptie sortit esecului dupa o anumita perioada, de a institui un regim de sanctiuni internationale. Aceste sanctiuni vor sa faca trecerea de la sanctiunile unilaterale (ruperea relatiilor diplomatice si economice, interventie militara, blocada), la sanctiuni colective, impuse intr-un cadru international organizat, menit sa evite razboiul. Totusi, aceste eforturi par sa fie zadarnice, dreptul international fiind dominat inca de forta.
Ibidem, p. 451.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact