StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Locul si rolul dreptului civil in sistemul dreptului romanesc

Locul si rolul dreptului civil in sistemul dreptului romanesc


Fara a face o demonstratie "pro domo", dreptul civil "constituie fara indoiala una dintre cele mai importante - poate chiar cea mai importanta - dintre toat 848e43i e ramurile dreptului"

De ce aceasta afirmatie?

Un autor de prestigiu argumenteaza astfel: "in vederea trece≠rii de la o economie super-centralizata la o economie de piata, in care initiativa particulara are un rol de seama in progresul societatii, organul legislativ a adoptat o suma de legi care, in majoritate, apartine dreptului civil si dreptului comercial, deoarece reglementeaza raporturi patrimoniale si sunt menite sa sprijine reforma economica din tara noastra".

Credem ca urmatoarele argumente vin in sprijinul afirmatiei de mai sus:

a) Viata omului nu poate fi despartita de normele dreptului civil. Din momentul nasterii, omul are posibilitatea juridica de a avea orice drept subiectiv civil si orice obligatie civila corelativa. Mai mult, cu privire la drepturi, poate sa le dobandeasca din chiar momentul conceptiei, cu o conditie: sa se nasca viu. Apoi, acasa, la gradinita si scoala esti inconjurat permanent de dreptul civil, de la cumpararea unei inghetate sau "contributia" la fondul clasei, pana la procurarea tinutei vestimentare pentru ultima zi de scoala.Apoi, dupa primul "te iubesc", normele dreptului civil iti implinesc pasul hotarator in viata, casatoria, institutie cu numeroase reglementari de drept civil. Moartea produce si ea efecte in planul dreptului civil.

b) Dreptul civil este dreptul comun in raport cu reglementarile din dreptul privat. Problema a fost dezvoltata in cap.I. Dreptul civil - Notiuni introductive, pct. 2, Sistemul de drept. Ramurile dreptului intern.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact