StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Notiune, caractere si structura - raport juridic civil

Notiune, caractere si structura - raport juridic civil


Notiunea raportului juridic civil


Notiunea de raport juridic civil urmeaza a fi formulata plecand de la definitia data raportului juridic in general.

Raportul juridic, in general, reprezinta 939c27j o relatie sociala reglementata de o norma juridica.[1]

Avand in vedere definitia data raportului juridic in general, vom retine ca raportul juridic civil reprezinta o relatie sociala patrimoniala sau personal - nepatrimoniala, stabilita intre subiectul de drept juridiceste egale si reglementate printr-o norma juridica specifica de drept civil,[2] spre exemplu, raporturile de proprietate, raporturile contractuale, raporturile izvorate din savarsirea de fapte ilicite cauzatoare de prejudicii, raporturile succesorale.

Caracterele raportului juridic civil


a)       Raportul juridic civil este un raport social

Prin caracterul social al raportului juridic civil se intelege ca este un raport juridic care se stabileste intre oameni, aceasta in sensul ca normele juridice civile reglementeaza relatiile dintre oameni priviti individual ca persoane fizice sau organizati in colective ca persoane juridice.

b)       Raportul juridic civil are caracter volitional

Caracterul volitional al raportului juridic civil implica doua aspecte: primul ca iau nastere pe baza unei norme juridice care exprima vointa si autoritatea de a elabora norme juridice ale puterii legislative, iar cel de-al doilea ca, de regula, aceste raporturi juridice iau nastere pe baza manifestarii de vointa a subiectelor sale sau a cel putin unuia dintre ele, in cazul actelor juridice unilaterale.

c)       Raportul juridic civil are la baza pozitia de egalitate a subiectelor salePozitia de egalitate a subiectelor constituie un caracter specific raporturilor juridice de drept civil, pe cand in celelalte raporturi, cum ar fi: raportul de drept administrativ sau drept financiar, unul dintre subiecte se afla intr-o pozitie de subordonare fata de celalalt subiect.

Retinem deci ca pozitia de egalitate a subiectelor raporturilor juridice civile se releva prin aceea ca sunt subordonate unul fata de celalalt si ca aceste raporturi iau nastere, se modifica sau se sting prin vointa lor libera si in mod egal manifestata.

Structura raportului juridic civil


Raportul juridic civil are ca elemente constitutive: partile, continutul si obiectul.

- Partile sau subiectele raportului juridic civil sunt persoanele fizice sau juridice in calitate de titular de drepturi subiective civile si obligatii civile.

- Continutul raportului juridic este alcatuit din totalitatea drepturilor subiective si a obligatiilor civile pe care le au partile.

- Obiectul raportului juridic civil consta in actiunile sau inactiunile la care sunt indrituite partile sau pe care acestea sunt tinute sa le respecte.

Pentru a ne afla in prezenta unui raport juridic civil trebuie intrunite cumulativ aceste elemente.
A se vedea Ioan Ceterchi, M. Luburici, Teoria generala a statului si dreptului, TOB, 1983, p. 358; M. Luburici, Teoria generala a dreptului, Editura Oscar Print, 1998, p. 78; Nicolae Popa, Teoria generala a dreptului, Editura Actami, p. 294.

A se vedea si T. Pop, Drept civil roman. Teoria generala., Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1993; O. Ungureanu, Manual de drept civil. Partea generala., Editura ALL Beck, Bucuresti, 1999, p. 33; Petrica Trusca, Drept civil. Introducere in dreptul civil. Persoana juridica, Editura "Universul juridic"
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact