StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Principiile efectului prescriptiei extinctive

Principiile efectului prescriptiei extinctive


243. Preliminarii. Efectul prescriptiei extinctive - stingerea dreptului la actiune in sens material - este guvernat de doua principii, reglementate expres in Decretul nr. 167/1958. Mai intai, art. 1 alin. (2) dispune: "Odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal se stinge si dreptul la actiune pr 141f54b ivind drepturile accesorii". Iar pe de alta parte, art. 12 prevede: "In cazul cand un debitor este obligat la prestatiuni succesive, dreptul la actiune cu privire la fiecare dintre aceste prestatiuni se stinge printr‑o prescriptie deosebita".


244. Primul principiu. Principiul potrivit caruia prescrierea actiunii privind un drept accesoriu opereaza odata cu prescrierea actiunii privind un drept principal este, in esenta, o aplicatie a unui alt principiu de drept potrivit caruia soarta juridica a dreptului accesoriu este determinata de cea a dreptului principal (accesorium sequitur principale; accessio cedat principali). Avand in vedere dependenta existentei dreptului subiectiv accesoriu de dreptul subiectiv civil principal, este firesc a admite ca si protectia lui juridica este in aceeasi relatie cu protectia dreptului principal.

Din reglementarea acestui principiu decurg doua consecinte importante:

- imprescriptibilitatea dreptului subiectiv principal are ca efect imprescriptibi­li­tatea dreptului subiectiv accesoriu;

- stingerea dreptului la actiune privind un drept subiectiv accesoriu nu deter­mina si stingerea dreptului la actiune privind dreptul subiectiv principal.

Astfel, s‑a decis ca dobanda fiind un accesoriu al creantei principale, prescrip­tia dreptului la actiune pentru creanta atrage prescriptia dreptului la actiune pentru dobanda


245. Al doilea principiu. Principiul potrivit caruia in cazul obligatiilor cu executare succesiva opereaza stingerea printr‑o prescriptie distincta a dreptului privind fiecare prestatie se aplica ori de cate ori debitorul este tinut fata de creditor la prestatii succesive (chirii, dobanzi, arenzi, ratele de renta viagera etc.) indiferent de izvorul obligatiei.S‑a observat ca in aplicarea acestui principiu trebuie sa se tina cont si de inci­denta primului principiu care guverneaza aceasta materie, pentru ca prescrierea dreptului principal atrage prescrierea tuturor prestatiilor succesive ce alcatuiesc obiectul dreptului de creanta accesoriu, devenind inutil sa se verifice daca pentru fiecare prestatie a operat sau nu prescriptia extinctiva
Gh. Beleiu, op. cit., 2001, p. 244; I. Dogaru, op. cit., 2000, p. 334; E. Poenaru, op. cit., p. 212‑213; M. Nicolae, op. cit., 2001, p. 100; O. Ungureanu, op. cit., p. 159.

Trib. jud. Hunedoara, decizia civila nr. 616/1981, R.R.D. nr. 2/1992, p. 64.

Fr. Deak, Tratat de drept civil. Contracte speciale, Ed. Actami, Bucuresti, 1999,
p. 400‑402; G. Boroi, Drept civil. Partea generala. Persoanele, 2001, p. 259‑260; C.S.J., sectia comerciala, decizia nr. 4881/2001, rezumat de S. Angheni, C.J. nr. 4/2002, p. 33‑34 (Daca un prim capat de cerere, cu caracter principal, a fost respins ca prescris, aceeasi soarta o va avea si capatul de cerere accesoriu, in virtutea principiului accesorium sequitur principale).Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact