StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Reorganizarea persoanei juridice

REORGANIZAREA PERSOANEI JURIDICE


ELEMENTE INTRODUCTIVE


Reorganizarea persoanei juridice constituie o operatiune juridica care include cel putin doua persoane juridice si care da nastere la efecte creatoare, modificatoare sau de incetare a persoanelor juridice implicate.

Reglementarea generala privind reor 737g65h ganizarea persoanei juridice este continuta de art. 40-44 si 46-50 din Decretul nr. 31/1954, precum si de alte acte normative.

Comasarea se face prin absorbirea persoanei juridice de alta sau prin fuziunea mai multor persoane juridice pentru a forma o noua persoana juridica.

Divizarea se face prin impartirea intregului patrimoniu al unei persoane juridice care exista sau care iau nastere la acel moment.


INCETAREA PERSOANEI JURIDICE


Prin incetarea persoanei juridice ia sfarsit calitatea de subiect de drept civil a acesteia.

Ca reglementare generala, art. 40 din Decretul nr. 31/1954 face precizarea ca persoana juridica inceteaza de a avea fiinta prin comasare, divizare sau dizolvare.

Conform textului mentionat, modurile de incetare a persoanei juridice sunt: 1. comasarea - prin absorbtie sau fuziune; 2. divizarea totala si 3.dizolvarea.

Dizolvarea este un mod de incetare a persoanei juridice care se aplica in situatiile prevazute de lege si care implica lichidarea acesteia.

Conform reglementarilor art. 45 din Decretul nr. 31/1954, cazurile de dizolvare sunt: 1. atunci cand termenul a fost indeplinit; 2. cand scopul a fost realizat sau nu mai poate fi indeplinit; 3. cand scopul sau mijloacele intrebuintate pentru realizarea acesteia au devenit contrare legi sau regulilor de convietuire sociala sau urmaresc un alt scop decat cel declarat si 4.cand numarul membrilor, a scazut sub limita stabilita de lege de actul de infiintare sau de statut.

Exista cazuri de dizolvare reglementate si in legi speciale, altele decat Decretul nr. 31/1954.

Lichidarea constituie mijlocul juridic de incetare a persoanei juridice care a intrat in procedura dizolvarii. Aceasta include operatiunile care urmaresc realizarea activului si plata pasivului, adica se ocupa de patrimoniul persoanei juridice.Capacitatea de folosinta si, in cadrul acesteia, principiul specialitatii sale in perioada lichidarii sufera o diminuare, intrucat se urmareste numai realizarea activului si plata pasivului. Deci, persoana juridica ramane titulara aptitudinii de a avea drepturi si obligatii civile numai pentru scopul mentionat.

Capacitatea de exercitiu pe perioada lichidarii se realizeaza de lichidatori.

Persoana juridica dizolvata inceteaza la data ultimului act de lichidare.

Transformarea persoanei juridice reprezinta o operatiune juridica ce intervine in cazurile si in conditiile reglementate expres de lege, prin care o persoana juridica isi inceteaza complet fiinta, concomitent cu infiintarea altei persoane juridice. Ca urmare a transformarii inceteaza o persoana juridica si se infiinteaza in locul acesteia o noua persoana juridica. Aceasta din urma este succesoarea universala a persoanei juridice initiale.


IDENTIFICAREA PERSOANEI JURIDICE


"Identificarea persoanei juridice" desemneaza individualizarea subiectului colectiv de drept civil in raporturile juridice la care participa ca subiect distinct.

Identificarea constituie o institutie juridica cu aceasta denumire si care inglobeaza toate normele juridice care reglementeaza mijloacele de individualizare si, tot astfel prin notiunea de "identificare a persoanei juridice" intelegem mijloacele sau atributele de identificare, adica denumire, sediu, nationalitate, cod, marca, emblema, cont bancar etc.

Atributele de identificare a persoanei juridice constituie o instituire complexa, fiind formata din norme juridice in materia dreptului civil, dar si in materia dreptului administrativ, comercial, constitutional. Atributele de identificare sunt drepturi subiective civile nepatrimoniale. In acest sens, ocrotirea lor se face conform prevederilor art. 54-55 din Decretul nr. 31/1954.

Atributele de identificare pot fi: 1. generale - denumirea, sediul, nationalitatea si contul bancar si 2. specifice - care includ celelalte atribute la care ne-am referit.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact