StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Stingerea obligatiilor

STINGEREA  OBLIGATIILOR


           Reglementare. Capitolul VIII din titlul III al Codului civil este intitulat Despre stingerea obligatiilor . Art. 1091 C. civ. prevede urmatoarele moduri de stingere a obligatiilor: plata, novatia, remitrerea voluntara, compensatia, pierderea lucrului, anularea sau rezolutiunea, prin efectul conditiei rezolutorii sau al prescriptiei.


           Critica acestei enumerari. Ca orice enumerare ce tinde a epuiza sfera unei notiuni, si cea facuta de Cod a fost supusa tirului incrucisat al doctrinei, aducandu-i-se o serie de reprosuri, dintre care cele mai serioase au fost urmatoarele:

- novatia, asa cum s-a vazut, nu este practic un mod de stingere a obligatiilor, pentru ca ea nu pune capat acestora. Stingandu-se obligatia veche, concomitent, se naste o noua obligatie,  raportul juridic modificandu-se doar;

- nulitatea si rezolutiunea desfiinteaza retroactiv obligatia, considerandu-se inexistent raportul juridic care a generat-o. Mentinerea anumitor efecte fata de terti are ca fundament protectia bunei credinte si nu raportul juridic desfiintat;- prescriptia stinge doar dreptul material de actiune, raportul obligational continuand a exista astfel ca daca debitorul executa obligatia, plata sa este recunoscuta. Prin urmare, presciptia afecteaza doar sanctiunea obligatiei nu insasi fiinta ei.


           Modurile veritabile de stingere a obligatiilor, asa cum sunt vazute de doctrina , sunt: plata (Termenul executarea obligatiilor propus de L. Pop. Op cit. pag. 474, care ar subsuma executarea voluntara, executarea silita, executarea prin echivalent, este prea general, putand include si alte moduri de executare a obligatiilor cum este darea in plata), compensatia, confuziunea, darea  in plata, remiterea de datorie si imposibilitatea fortuita de executare.

Cel mai important mod de stingere a obligatiilor ramane plata pe care am examinat-o atunci cand ne-am ocupat de  executarea obligatiilor, astfel ca, in cele ce urmeaza, ne vom ocupa de celelalte moduri de stingere a obligatiilor.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact