StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Termenele de prescriptie extinctiva - notiune si clasificare

Termenele de prescriptie extinctiva - Notiune si clasificare


261. Notiune. Termenul de prescriptie este intervalul de timp stabilit de lege in limita caruia trebuie exercitat dreptul la actiune, sub sanctiunea pierderii posibilitatii de a obtine obligarea in justitie a paratului la executarea obliga 212d34c tiei ce‑i incumba.

Limitele termenului de prescriptie sunt date de:

1) data la care incepe sa curga, inceputul prescriptiei;

2) data implinirii termenului de prescriptie extinctiva, sfarsitul prescriptiei.

Intre aceste momente este delimitata durata prescriptiei, intervalul de timp.

Trebuie retinut ca termenul de prescriptie extinctiva este un termen esential≠mente legal, pentru ca este stabilit intotdeauna numai prin lege. Aceasta insusire a termenului de prescriptie rezulta neindoielnic din art. 1 alin. (1) in fine din Decretul nr. 167/1958 ("Dreptul la actiune, avand un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie daca nu a fost exercitat in termenul stabilit de lege") dar si din intreaga reglementare in domeniu. In consecinta, printr‑un act juridic partile nu pot sa stabileasca alte termene ori sa modifice termenele de prescriptie extinctiva stabilite de lege, pentru ca inceputul, durata, cursul si implinirea prescriptiei extinctive sunt de domeniul exclusiv al legii: "orice clauza care se abate de la reglementarea legala a prescriptiei este nula" dispune art. 1 alin. (3) din Decretul nr. 167/1958.


262. Clasificare.



Clasificarea termenelor de prescriptie extinctiva prezinta utili≠tate teoretica si practica; teoretic, constituie o posibilitate de adancire a cerce≠tarii stiintifice, pentru gasirea elementelor ce diferentiaza termenele de prescriptie de alte termene, ceea ce determina o buna cunoasterea a institutiei prescriptiei extinctive; practic, stapanirea clasificarii termenelor de prescriptie extinctiva asigura o interpretare si aplicare corecta cu prilejul solutionarii diferitelor cazuri concrete

In doctrina se utilizeaza, in principal, doua criterii de clasificare a termenelor de prescriptie extinctiva. Mai intai, dupa vocatia sau sfera lor de aplicare se face distinctie intre termenele generale de prescriptie extinctiva si termenele speciale de prescriptie extinctiva.

In functie de un al doilea criteriu, si anume izvorul normativ, actul normativ care le instituie, se distinge intre: termene de prescriptie extinctiva instituite de Decretul nr. 167/1958, termene instituite de Codul civil si termene instituite de alte acte normative.





I. Dogaru, Drept civil roman, 2000, p. 349.



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact