StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial
Trimite articolul prin email Obligatiile comerciale : Drept comercial Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Obligatiile comercialeOBLIGATIILE  COMERCIALE


Sectiunea 1. Incheirea si executarea contractului


Acordul de vointa al partilor asupra clauzelor contractuale se formeaza prin intalnirea ofertei cu acceptarea ei.

1.Oferta de a contracta

Incheierea contractului incepe cu propunerea de a contracta, numita oferta sau policitatiune. Ea reprezinta mai mult decat promisiunea de a contracta (care este un antecontract).

2.Acceptarea ofertei

Acceptarea ofertei, este tot un act unilateral de vointa care reprezinta cea de-a doua latura a consimtamantului provenind de la destinatarul ofertei

3. Momentul incheierii contractului

Momentul incheierii contractului este acela in care acceptarea intalneste oferta.


Sectiunea 2. Determinarea pretului si locul platii


.Codul comercial, permite ca pretul sa fie stabilit si ulterior incheierii contractului .


.Locul executarii obligatiilor comerciale

Obligatiile comerciale trebuie executate:

-la locul aratat expres in contract;

-la locul rezultat din intentia partilor;

-la locul unde, potrivit materiei contractului, apare fireasca executarea.


§ 3.Forma contactului comercial si raspunderea contractuala


Incheierea contractului in forma scrisa, ceruta ad probationem.

Clauza penala

Principiul repararii integrale a prejudiciului


Sectiunea 3. Specificul obligatiilor comerciale

Obligatiile comerciale sunt reglementate prin unele dispozitii derogatorii de la dreptul comun, datorita specificului relatiilor comerciale.


.Solidaritatea prezumata a codebitorilor (art.42 C.com.) modalitate a obligatiilor care impiedica diviziunea lor, chiar daca prin natura lor sunt divizibile si garantie pentru creditori care pot urmari pe debitorul solvabil, realizandu-si astfel creanta.Solidaritatea fidejusorilor, garantii personali ai debitorului care raspund solidar, suprimandu-li-se dreptul de discutiune si de diviziune.

Prezumtia de solidaritate a debitorului poate fi inlaturata numai printr-o stipulatie expresa a partilor.

Curgerea de drept a dobanzii regula prevazuta de art. 43 C.com., conform caruia, "datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobanda de drept din ziua cand devin exigibile", ceea ce inseamna ca debitorul este de drept in intarziere prin simpla ajungere la termen.

Stabilirea dobanzii legale in materie comerciala

Posibilitatea platii anticipate a dobanzilor, dar numai pe o perioada de cel mult 6 luni este prevazuta de art.7 din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000.

Anatocismul sau "dobanda la dobanda" datorata conform art.8 alin.1 din O.G. nr.9/2000, "Dobanda se va calcula numai asupra cuantumului sumei imprumutate" iar ca exceptie, dobanzile se pot capitaliza si pot produce dobanzi in temeiul unei conventii speciale incheiate in acest sens, dupa scadenta lor, dar numai pentru dobanzi datorate pe cel putin un an.

Interdictia acordarii termenului de gratie

Potrivit art. 44 C.com., "In obligatiunile comerciale judecatorul nu poate acorda termenul de gratie permis de art. 1021 din Codul civil"

.Rezolutiunea de drept in cazul termenului esential

Termenul esential este reglementat de 67 C.com. ca modalitate a contractului de vanzare, si a fost considerat ca un element determinat la incheierea contractului.

Rezolutiunea si rezilierea contractelor

Aplicabilitatea art.1020, 1021, in contractele cu executarea uno ictu si cu executare succesiva. Punerea in intarziere

Interdictia retractului litigios

Aplicarea art.45 C.com. referitor la art.1402, 1403 si 1404 din Codul civil

Mijloacele de dovada a obligatiilor comerciale 

Potrivit art.46 Cod omercial, obligatiile comerciale si liberatiunile se dovedesc cu inscrisuri autentice, inscrisuri sub semnatura privata, facturi acceptate, scrisori,  telegrame, registrele partilor, si prin orice alte mijloace de proba.

Prescriptia extinctiva in obligatiile comerciale

Pierderea dreptului de catre titular care nu mai este ocrotit de lege, iar debitorul, desi poate sa-si  execute obligatia, nu mai poate fi constrans. Articolul 1 din Decretul nr. 167/1958 precizeaza: "Dreptul de actiune, avand un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul strabilit de lege".Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact