StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Delimitarea dreptului comercial de alte ramuri de drept

Delimitarea dreptului comercial de alte ramuri de drept.


In cadrul sistemului de drept romanesc, dreptul comercial ocupa un loc important fiind ††parte componenta a dreptului privat alaturi de dreptul civil si de alte ramuri d 747g63h e drept care se includ in acest sistem.

Prin obiectul sau de reglementare dreptul comercial isi pastreaza autonomia aflandu-se totodata in corelatie cu o serie de alte ramuri de drept, in special cu dreptul civil, fata de care prezinta multiple asemanari dar si suficiente deosebiri de natura sa-l individualizeze.

Delimitarea dreptului comercial fata de dreptul civil. Relatia dintre aceste doua ramuri de drept este exprimata sintetic de prevederile Codului comercial roman care in art. 1 mentioneaza:

"In comert, se aplica legea de fata. Unde ea nu dispune se va aplica Codul civil".

Astfel, ca subramuri ale dreptului privat, dreptul comercial este un drept special al carui obiect de reglementarese rezuma la raporturile juridice generate de activitatea comerciala in timp ce dreptul civil reglementeaza dreptul comun , normele sale putand fi aplicate si in materie comerciala ori de cate ori nu exista o prevedere comerciala expresa. in principal raporturi patrimoniale

Ca asemanari ale celor doua ramuri de drept mentionam ca atat dreptul comercial cat si dreptul civil reglementeaza in principal raporturi patrimoniale bazate pe egalitatea juridica a partilor.

Dar, in timp ce dreptul comercial vizeaza numai raporturi juridice care izvorasc din savarsirea faptelor de comert sau raporturi juridice la care participa numai persoane care au calitatea de comerciant, dreptul civil are ca obiect reglementarea tuturor celorlalte raporturi de natura patrimoniala precum si a raporturilor nepatrimoniale.Delimitarea dreptului comercial de dreptul procesual civil

Dreptul comercial prezinta corelatii cu dreptul procesual civil intrucat toate normele procesuale cuprinse in cadrul comercial au un caracter derogatoriu fata de normele din cadrul de norme civile.

Delimitarea dreptului comercial de dreptul comertului international

Dreptul comercial si dreptul comercial international reglementeaza raporturi patrimoniale care in esenta lor sunt comerciale intrucat ambele sunt create din savarsirea unor fapte de comert.

Diferenta dintre acestea consta in faptul ca dreptul comercial are ca obiect de studiu reglementarea raporturilor de drept intern care se nasc intre cetatenii romani si/sau persoanele juridice de nationalitate romana, iar dreptul comercial international reglementeaza raporturi de extraneitate adica raporturi juridice la care participa persoane fizice sau juridice straine.

Delimitarea dreptului comercial de dreptul public

Conexiunea dreptului comercial cu sistemul de drept public este ilustrata prin legatura dintre aceasta ramura de drept si dreptul penal in sensul ca dispozitiile de drept penal din dreptul comercial fiind abrogate, legile comerciale speciale contin in prezent norme penale. Scopul stipularii lor este mentinerea unui climat corespunzator derularii raporturilor juridice comerciale.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact