StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Conditiile cerute de lege pentru dobandirea calitatii de comerciant

Conditiile cerute de lege pentru dobandirea calitatii de comerciant


Din interpretarea art.7 Cod comercial rezulta doua categorii de comercianti: persoanele fizice si persoanele juridice reprezentate de societatile comerciale.

Legea nr.26/1990 instituie aceasta calitate si unor categorii distincte de persoane juridice si anume: regilor autonome si organizatiilor cooperatiste.

In continuare vom analiza cele doua 838h75i categorii de comercianti prezentati in art.7 Cod comercial cu indicarea conditiilor pe care acestia trebuie sa le indeplineasca pentru a putea avea aceasta calitate si pentru a o putea exercita.


Comerciantul pentru persoana fizica:

Potrivit textului citat pentru ca o persoana fizica sa devina comerciant trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) Persoana fizica sa execute fapte de comert

Prin executare de fapte de comert se intelege manifestarea materiala directa a acestor activitati iar pe de alta parte se atribuie sensul juridic de asumare a raspunderii personale pentru efectele juridice create in urma savarsirii actelor de comert.

b) persoana fizica sa savarseasca faptele de comert in nume propriu. Savarsirea in nume propriu a faptelor de comert depinde de conditia juridica a subiectului de drept in sensul de a dispune de capacitate juridica.

Prin capacitate juridica intelegem pe de o parte, capacitatea de folosinta adica recunoasterea prin lege a unor drepturi si obligatii a persoanei fizice, iar pe de alta parte capacitatea de exercitiu care desemneaza aptitudinea persoanei fizice de a incheia acte juridice prin exercitare de drepturi si asumare de obligatii.

Pentru dobandirea calitatii de comerciant si cu deosebire a indeplinirii conditiei la care ne referim (savarsirea de fapte de comert in nume propriu) legea se refera la capacitatea de exercitiu a persoanei fizice.

Conform Codului civil roman persoana fizica dobandeste capacitatea de folosinta din momentul nasterii, capacitate care inceteaza prin moartea fizica a persoanei sau prin declararea judecatoreasca a mortii.

In ceea ce priveste capacitatea de exercitiu, pentru persoana fizica aceeasi legislatie precizeaza ca dispune de capacitate de exercitiu deplina persoana care a implinit 18 ani, ceea ce inseamna ca la aceasta varsta din punct de vedere juridic persoana fizica poate sa participe si sa incheie singura acte juridice exercitandu-si in acest fel drepturile si asumandu-si obligatiile.

Pana la implinirea varstei de 18 ani, situatia juridica a persoanei fizice se prezinta astfel:

Minorul cu varsta intre 14 - 18 ani dispune de capacitate de exercitiu restransa; in sensul ca acesta poate sa participe singur la incheierea actelor juridice dar numai in prezenta sau cu incuviintarea prealabila a parintelui sau tutorelui; iar pentru anumite categorii de acte juridice, cum sunt cele de dispozitie sau cele nepatrimoniale (adoptia, infierea) legea cere si incuviintarea autoritatii tutelare.

Minorul cu varsta sub 14 ani, din punct de vedere juridic, este lipsit de capacitate de exercitiu ceea ce inseamna acesta nu poate incheia singur acte juridice, exercitarea drepturilor sale si asumarea obligatiilor fiind facuta in acest caz de ocrotitorul sau legal, parinte sau tutore.

In afara de acestor situatii prevazute in mod expres de lege, prin care este stabilita posibilitatea de dobandire a capacitatii de exercitiu a persoanelor fizice in functie de varsta, exista si o situatie speciala cea majorului care nu dispune de capacitate de exercitiu.Lipsa capacitatii pentru aceasta categorie de persoane este determinata de starea deficitara de sanatate mintala (alienatie sau debilitate mintala).

In acest caz interdictia de a incheia acte juridice nu mai este impusa de lege ca in situatiile aratate mai sus, ci este hotarata pe cale judecatoreasca printr-o hotarare data de judecator; de aici si denumirea lor de interzisi judecatoresti.

Practic aceste categorii de persoane se afla in situatia juridica a minorului care nu a implinit varsta de 14 ani fiind lipsite total de capacitate de exercitiu.

Pentru categoriile de minori indicate si pentru interzisii judecatoresti legea a stabilit posibilitatea participarii lor la incheierea de acte juridice doar prin reprezentare.

Si in materie comerciala opereaza aceasta reglementare cu precizarea ca efectuarea actelor de comert prin reprezentare, nu confera calitatea de comerciant acestor categorii de persoane.

c) savarsirea faptelor de comert trebuie sa fie exercitata ca o profesie obisnuita.

Efectuarea actelor de comert in considerarea calitatii de comerciant presupune ca aceasta activitate sa constituie preocuparea permanenta a persoanei respective activitatea sa cotidiana, si sa constituie totodata sursa veniturilor sale.

Intrucat cerinta ca profesiunea sa fie obisnuita desemneaza o activitate continua, savarsirea accidentala sau exercitarea izolata a comertului se considera ca nu are caracter profesional.

Legat de aceasta conditie precizam ca o persoana fizica poate desfasura cumulativ activitate de comerciant cu alte activitati profesionale. Cu exceptia unor interdictii expres prevazute de lege pentru persoane care exercita anumite functii, profesii.

Comerciantul persoana juridica

Dobandirea calitatii de comerciant de catre persoanele juridice se supune reglementarilor instituite de Legea nr.31/1990 si Ordonanta de urgenta nr.32/1991 privind constituirea, organizarea si functionarea societatilor comerciale, intrucat numai aceste categorii de persoane juridice sunt indicate de art. 7 Cod comercial ca avand calitatea de comerciant alaturi de persoane fizice.

Societatile comerciale dobandesc calitatea de comerciant prin infiintare ca efect al inmatricularii lor la Registrul comertului.

Conditiile aratate mai sus pentru dobandirea calitatii de comerciant persoana fizica nu se impun si in cazul societatilor comerciale.

Infiintarea acestora este suficienta pentru a dobandi aceasta calitate si pentru a o exercita savarsind acte si fapte de comert care trebuie sa fie in concordanta cu scopul si obiectul de activitate declarat prin actul constitutiv cat si cu legislatia in vigoare si cu normele de convietuire sociala. Exercitarea numai in acest mod a actelor comerciale de catre persoana juridica formeaza principiul specialitatii capacitatii de exercitiu a persoanelor juridice.

Societatile comerciale se pot infiinta prin incheierea unui contract, care poarta denumirea de act constitutiv sau/si prin statut, al carui continut este diferit in functie de tipul de societate care se infiinteaza si cu respectarea unei proceduri de forma si de publicitate .

Alaturi de societatile comerciale, reglementate prin legislatia indicata mai sus, pot avea calitatea de comerciant si alte categorii de persoane juridice respectiv organizatiile cooperatiste si regiile autonome al caror statut de infiintare si functionare este reglementat de Legea nr. 26/1990 privind Registrul comertului.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact