StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Notiunea de fond de comert

Notiunea de fond de comert


Prima incercare de definire a conceptului de fond de comert a fost semnalata cu ocazia redactarii proiectului Codului comercial roman in 1938.

Definirea si determinarea regimului juridic al fondului de comer 656f56g t are o importanta deosebita atat pentru activitatea comerciantului cat si in scopul protejarii tertelor care intra in raporturi juridice comerciale sau necomerciale cu acestia.

Codul Comercial actual desi il mentioneaza ca institutie nu il defineste. De aceea literatura de specialitate de data recenta a definit fondul de comert ca fiind "un ansamblu de bunuri mobile si imobile, corporale si incorporale pe care un comerciant le afecteaza in desfasurarea activitatii sale in scopul atragerii clientelei si obtinerii de profit."

Fondul de comert prezinta asemanari cu notiunile de intreprindere si patrimoniu, dar si suficiente elemente de diferentiere care sa-l faca autonom.

Astfel in timp ce fondul de comert este un ansamblu de bunuri mobile si imobile, corporale si incorporale, afectate de comerciant desfasurarii activitatii comerciale, patrimoniul reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica pe care le are comerciantul. Aceasta inseamna ca fondul de comert nu include datoriile si creantele comerciantului care fac parte insa din patrimoniul sau.Delimitarea fondului de comert de notiunea de intreprindere a creat in randul specialistilor controverse, conturandu-se opinia majoritara prin care s-a subliniat ca intre aceste doua notiuni nu ar exista nici o deosebire si ca amandoua reprezinta practic doua fete ale aceleiasi institutii.

Astfel fondul de comert este considerat in forma sa statica iar intreprinderea este forma dinamica de functionare a fondului de comert.

Avand in vedere faptul ca intreprinderea reprezinta organizarea sistematica a factorilor de productie de catre comerciant, intre care se afla si bunurile pe care acesta le foloseste in activitatea sa, dar in acelasi timp se includ si capitalul si munca, si care nu fac parte din fondul de comert, rezulta ca intre cele doua notiuni este exclusa orice confuzie.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact