StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Notiunea de comerciant

Notiunea de comerciant


In conceptia codului comercial roman subiecte ale raporturilor comerciale pot fi atat comerciantii cat si necomerciantii.

Astfel: potrivit art. 3 Cod comercial cel care infaptuieste una sau mai multe fapte de comert prevazute la acest artic 636j97g ol intra in raportul de drept comercial indiferent daca are sau nu calitatea de comerciant.

La art. 4 Cod comercial se precizeaza ca savarsirea altor operatiuni, decat cele indicate in art.3 si participarea la crearea unor raporturi de natura comerciala este conditionata de calitatea speciala a subiectului de drept care trebuie sa fie comerciant.

Calitatea de comerciant este definita si reglementata de codul comercial roman care in art. 7. precizeaza:

"Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesie obisnuita si societati comerciale".

Potrivit acestui text de lege se desprinde ideea ca pot fi comercianti atat persoane fizice cat si persoane juridice care desfasoara activitatea de comert in conditiile legii.

Definirea comerciantului prezinta un interes practic deosebit, statutul comerciantului fiind diferit de cel al necomerciantului sub urmatoarele aspecte:instituirea prin lege a anumitor obligatii profesionale pentru comercianti, cum ar fi aceea de inregistrare la Registrul comertului sau obligatia de tinere a registrelor contabile;

instituirea prezumtiei de comercialitate pentru toate actele si faptele savarsite de comerciant (art.4 Cod comercial);

instituirea unor reguli derogatorii pentru actele comerciale incheiate de comercianti precum: interzicerea acordarii termenului de gratie, curgerea de drept a dobanzii la datoriile comerciale platibile in bani, din ziua in care devin exigibile, libertatea probatorie a drepturilor rezultanddin actele comerciale etc.

aplicarea numai comerciantilor, in conditiile legii, a procedurii lichidarii judiciare si a falimentului;

dreptul comerciantilor de ase constitui in camere de comert si industrie;

obligatia comerciantilor de plata a impozitului pe profitul realizat din activitatea comerciala.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact