StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Actele juridice asupra fondului de comert

Actele juridice asupra fondului de comert


Fondul de comert poate face obiectul unor acte sau operatiuni juridice precum vanzare-cumparare, transmiterea ca aport social la constituirea unei societati, locatiunea, (inchirierea), gajul etc.

a)    252c21c   Vanzarea - cumpararea fondului de comert.

Fondul de comert poate face obiectul unei vanzari - cumparari integrale sau numai a unor elemente din structura sa.

Avand in vedere faptul ca elementele constitutive ale fondului de comert sunt strans legate intre ele, desprinderea doar a unora ar putea determina diminuarea sau compromiterea economica a intregului fond de comert si care ar afecta practic intreaga activitate a comerciantului, practica economica recomanda vanzarea - cumpararea integrala a fondului de comert.

Operatiunea de vanzare a fondului de comert se supune regulilor dreptului comun care reglementeaza in aceasta materie.

Daca insa are loc vanzarea unor elemente ale fondului de comert niciodata nu vor putea constitui obiect al acestei operatiuni: imobilele, firma emblema, clientela si vadul comercial intrucat se considera ca fara aceste elemente fondul de comert nu ar mai avea sens putand pune astfel sub semnul indoielii insasi exista si recunoasterea identitatii comerciantului.

Vanzarea fondului de comert trebuie sa fie obligatoriu mentionata in Registrul comertului, obligatia revenindu-i vanzatorului. De asemenea vanzatorul are si obligatia de garantie (contra evictiunii si viciilor ascunse), reglementata de dreptul comun fiind valabila pentru toate actele de vanzare cumparare iar ca obligatie specifica, de natura comerciala, vanzatorul este tinut sa nu faca concurenta cumparatorului.

b)    252c21c   Transmiterea fondului de comert ca aport la constituirea unei societati comerciale.

Titularul unui fond de comert in situatia in care participa la constituirea unei societati comerciale il poate transmite, ca aport social, la formarea patrimoniului acesteia.

Deosebirea fata de contractul de vanzare cumparare ce are ca obiect un fond de comert, consta in aceea ca in cazul transmiterii ca aport la formarea unui patrimoniu, titularul fondului nu primeste bani ci actiuni sau parti sociale in functie de tipul de societate care se constituie. Ca si vanzarea operatiunea transmiterii fondului de comert trebuie inregistrata la Registrul comertului, obligatia de notificare revenindu-i titularului fondului de comert.c)    252c21c   Locatiunea

Prin contractul de locatiune se intelege actul juridic prin care proprietarul unui fond de comert in calitate de locator transmite folosinta acestuia unei alte persoane numita locatar. Locatiunea este un act juridic bilateral care e creeaza obligatii in sarcina partilor. Astfel locatorul este obligat sa puna deindata la dispozitia locatarului fondul sau de comert, in vederea folosirii lui de catre acesta, iar locatarul este tinut ca pe toata durata locatiunii sa nu schimbe cu nimic destinatia economica si functionala si sa nu aduca modificari de structura asupra fondului de comert.

Locatorul poate sa ceara in cazul neindeplinirii corespunzatoare a obligatiilor de catre locatar revocarea locatiunii situatie in care locatarul trebuie sa inapoieze imediat fondul de comert locatorului.

Locatiunea trebuie sa fie mentionata de asemenea in Registrul comertului (art. nr.21, lit.a, din Legea nr.26/1990).

d)    252c21c   Gajul asupra fondului de comert

Intrucat fondul de comert , dupa cum am vazut, constituie obiectul unor operatiuni ca vanzare-cumparare, transmiterea ca aport social, locatiune etc., poate fi asimilat unui bun mobil si deci supus si operatiunii de gajare.

In mod obisnuit bunul mobil gajat se pune la dispozitia creditorului astfel incat acesta sa poata exercita asupra lui anumite drepturi derivate din contractul de gaj: dreptul de retentie, dreptul de urmarire, dreptul de preferinta.

Daca fondul de comert ar fi supus acestui regim de remitere catre creditor, practic comerciantul ar fi pus in situatia de a-si inceta activitatea, lucru care ar putea determina prejudicii majore atat pentru comerciant dar si interesului economic national.

De aceea doctrina si jurisprudenta, sub presiunea necesitatii ca titularul fondului de comert sa-si continue activitatea si atunci cand acesta este gajat, au instituit un procedeu tehnico-legislativ prin care are loc o remitere simbolica a detentiunii fondului catre creditor. Astfel, se remit creditorului doar titlurile si documentele privitoare la fondul de comert gajat fiind consacrat astfel gajul fara deposedare.

Operatiunea de gajare a fondului trebuie notificata in registrul comertului, obligatia revenindu-i titularului fondului de comert.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact