StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Elementele constitutive ale fondului de comert

Elementele constitutive ale fondului de comert.


Din definitia data fondului de comert rezulta ca acesta reprezinta practic instrumentarul cu care comerciantul isi exercita profesiunea sa.

Diversitatea operatiunilor care se includ in activitatea comerciala, multitudinea faptelor de comert de natura obiectiva sau sub 313e45d iectiva face ca acest instrumentar sa nu fie omogen ci diferit de la un comerciant la altul.

Insa, indiferent de obiectul activitatii desfasurate de comerciant in alcatuirea unui fond de comert se regasesc doua categorii de bunuri: corporale si incorporale.

Din categoria bunurilor corporale fac parte:

bunuri mobile - sunt acele categorii de bunuri care se pot deplasa dintr-un loc in altul fie prin forta proprie, fie cu ajutorul unei energii exterioare. Ele se clasifica la randul lor in:

bunuri mobile prin natura lor (masini, autoturisme etc)

bunuri mobile prin destinatie (recolta ce urmeaza a fi transportata de pe un teren agricol, etc).

bunurile imobile

bunuri imobile prin natura lor (constructii, imobile, terenuri,)

bunuri imobile prin destinatie (utilaje, instalatii, etc).

In categoria bunurilor incorporale se includ:

firma,

emblema,

clientela si vadul comercial,

dreptul de proprietate industriala

dreptul de autor

Firma - potrivit art. 27 din Legea 26/1990 firma reprezinta elementul de identificare a comerciantului in campul activitatii comerciale. In functie de natura juridica a comerciantului, firma poate sa fie alcatuita fie dintr-o denumire fie din numele sub care acesta este inmatriculat la registrul comertului, sub care si desfasoara activitatea si sub care semneaza. .

Firma comerciantului persoana fizica coincide in principiu cu numele civil al persoanei, scris in intregime, care se compune din numele de familie si prenumele sau din numele si initiala tatalui.

Firma comerciantului persoana juridica se deosebeste dupa tipul de societate pe care o identifica (in nume colectiv, in comandita simpla, pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata).

Pentru societatea in nume colectiv firma se compune din numele a cel putin unuia dintre asociati la care se adauga mentiunea scrisa in intregime "Societate in nume colectiv".

Pentru societati in comandita simpla firma se compune din numele unuia dintre asociatii comanditati.

In cazul societatilor pe actiuni firma se compune dintr-o denumire proprie aleasa de asociati.

Iar pentru societatea cu raspundere limitata firma poate consta dintr-o denumire aleasa de asociati si care sa indice pe cat posibil obiectul de activitate al societatii..In mod obligatoriu la numele sau denumire care alcatuieste firma comerciantului se mentioneaza prin scriere in intregime tipul de societate care se constituie (exp: S.C. "Perla" Societate pe actiuni).

Emblema este semnul sau denumirea care deosebeste un comerciant de altul de acelasi gen (art.27 din Legea 26/1990).

Semnul poate fi o figura grafica iar denumirea o creatie fantezista sau un nume propriu. Pentru ca inregistrarea si folosirea ei sa fie eficienta emblema trebuie sa prezinte un caracter de noutate adica sa nu mai existe un alt comerciant inregistrat cu o astfel de emblema

Inscrierea emblemei in Registrul comertului creeaza comerciantului un drept de proprietate incorporala asupra ei ceea ce inseamna ca poate fi folosita de catre acesta pentru publicitate pe facturi, scrisori, intotdeauna in loc vizibil si in mod obligatoriu insotita de firma comerciantului (art.40, Legea 26/1990).

Clientela si vadul comercial

Clientela este denumita de doctrina ca fiind totalitatea persoanelor fizice sau juridice care in mod obisnuit apeleaza la acelasi comerciant pentru procurarea de marfuri sau pentru prestarea unor servicii.

Vadul comercial este definit ca fiind aptitudinea fondului de comert de a atrage clientela. In vederea realizarii acestui scop, calitatea si eficienta sa sunt influentate si determinate de o serie de factori precum: locul unde este amplasat localul comerciantului, de calitatea marfurilor sau serviciilor oferite clientilor, de preturile practicate si nu in ultimul rand de comportamentul personalului in raport cu clientii si de abilitatea comerciantului in a-si face reclama etc..

Dreptul de proprietate industriala reprezinta acel element de identificare a comerciantului care are ca obiect pe de o parte creatiile noi iar pe de alta parte semnele noi.

Din categoria creatiilor noi fac parte: inventiile, desenele si modelele industriale, modelele de utilitate.

In categoria semnelor noi includem: marcile de fabrica, marcile de comert si de servicii, denumirile de origine si indicatiile de provenienta.

Pentru protectia si apararea dreptului de proprietate industriala dar si pentru valorificarea lui, titularii acestuia au obligatia sa ceara inscrierea in Registrul Comertului a mentiunilor privind brevetele de inventii, marcile de fabrica, de comert etc. (art.21 din Legea nr.26/1990).

Dreptul de autor

In anumite situatii, fondul de comert poate sa includa unele drepturi derivate din creatiile artistice, literare fiind vorba practic de drepturile patrimoniale de autor. Astfel titularul fondului de comert in calitate de autor sau de dobanditor al drepturilor patrimoniale de autor are dreptul de a le valorifica prin: publicare, reproducere, editare sau orice alta activitate de acest gen in vederea obtinerii foloaselor patrimoniale corespunzatoare.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact