StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Notiunea si obiectul dreptului comercial

Notiunea si obiectul dreptului comercial.


Dreptul comercial roman este o ramura a sistemului dreptului romanesc fiind inclus in categoria dreptului privat sireglementeaza raporturile dintre comercianti dintre comercianti si necomercianti relative la actele si faptele de comert.

Pentru definirea acestei discipline si totodata ramuri de drept este necesar sa se stabileasca sfera relatiei sociale ce intra sub incidenta sa si pe care le reglementeaza prin normele juridice comerciale pornind de la sensurile care au fost atribuite de-a lungul timpului termenului de comert.

Astfel din punct de vedere etimologic expresia de comert provine din latinescul commercium care reprezinta o juxtapunere a cuvintelor cum si mercs ceea ce inseamna in traducere libera cu marfa. Din acest punct de vedere prin comert intelegem operatiuni cu marfa.

Din punct de vedere economic, comertul se defineste ca fiind acea activitate care aredrept scop schimbul si circulatia marfurilor de la producator la consumator. In acest context, profesorul Virgil Madgearu defineste comertul ca fiind "un inel in lantul functiilor economice ale societatii moderne, intemeiata pe diviziunea sociala a muncii si pe circulatia marfurilor"

Din punct de vedere juridic termenul de comert are un inteles mult mai larg cuprinzand atat activitateade interpunere si ciclul marfurilor de la producator si consumator (sensul economic) cat si activitatea de producere a marfurilor prin transformarea materiilor prime si materialelor in produse finite cu o valoare mai mare, activitate pe care o realizeaza fabricantii in vederea obtinerii de profit.

In baza acestor considerenteputem defini dreptul comercial ca ramura de drept ca fiind ansamblul de norme juridice care sunt aplicate in raporturi juridice care izvorasc din savarsirea actelor, faptelor si operatiunilor considerate de lege ca fiind de natura comerciala precum si raporturile juridice la care participa subiectele de drept care au calitatea de comerciant.

In determinarea obiectului dreptului comercial roman sunt confruntate doua conceptii: conceptia subiectiva si conceptia obiectiva.

Conceptia subiectiva are ca reper subiectii dreptului comercial, comerciantii calificand din aceasta perspectiva dreptul comercial ca pe un drept profesional.

Conceptia obiectiva foloseste ca reper in determinarea obiectului dreptului comercial actele de comert stabilite si prezentatede Codul comercial roman, recunoscute si completate de legislatia in vigoare.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact