StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Faptele subiective de comert

Faptele subiective de comert


La art. 3, Cod comercial sunt enumerate, 20 de fapte de comert considerate obiective in sensul ca nu isi pierd comercialitatea indiferent daca sunt savarsite de comercianti 545b15f sau necomercianti.

Art. 4. Cod comercial precizeaza in continuare ca "se socotesc afara de acestea ca fapte de comert, celelalte contracte si obligatiuni ale unui comerciant daca nu sunt de natura civila sau daca contrariul nu rezulta din insusi actul". Prin urmare comercialitatea acestor operatiuni este determinata, in acest caz, de calitatea de comerciant a celui care le savarseste.

In afara acestei calitati speciale pe care trebuie sa o aibasubiectul de drept, legea conditioneaza calificarea acestor activitati/operatiuni in fapte de natura comerciala de posibilitatea convertirii unor acte juridice civile in acte comerciale.

Prezumtia de comercialitate poate fi inlaturata doar daca aceste operatiunilese inscriu in categoria actelor juridice "esentialmente civile".Se socotesc acte esentialmente civile, toate acele acte care, datorita cauzei juridice pentru care sunt incheiate, nu se pot transforma niciodata in acte de natura comerciala.

Pot fi nominalizate cu titlu exemplificativ:

- actele juridice nepatrimoniale precum : casatoria, adoptia,

- actele juridice patrimoniale dar subordonate celor nepatrimoniale: dota,

- actele juridice succesorale: testamentul, legatele,

- actele privind obligatiile cetatenesti: raporturi fiscale,

- acteleprivind exercitiul activitatii agriculturii desfasurate in gospodariile taranesti,

- actele personalitatii umane: nume, reputatie, dreptul nepatrimonial de autor etc.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact