StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept constitutional

Constitutii scrise

Constitutii scrise

Despje aparitia constitutiilor scrise ne-am ocupat in capitolul I al acestei parti. Constitutiile scrise sunt incorporate de cele mai multe ori intr-un text unitar si sistematic, adica se infatiseaza ca un singur tot, ale carui parti se integreaza intr-o ordine rationala.

Exista insa si constitutii s 313f53d crise, care isi gasesc expresie in mai multe texte legislative, care. intrucat se completeaza reciproc, formeaza totusi un ansamblu unitar. Acesta a fost cazul Constitutiei franceze din 1875, care a rezultat din trei legi distincte, legate insa intre ele printr-un raport de coordonare.

De constitutiile scrise sistematice se deosebesc asa-numitele acte constitutionale, al caror obiect nu il constituie ansamblul raporturilor sociale specifice ramurii dreptului constitutional, ci doar unul sau cateva fragmente din acest tot.

in dezvoltarea constitutionala a diferitelor tari. asemenea acte constitutionale intervin.de obicei in situatii de criza politica, fie ca instrumente juridice chemate sa infaptuiasca trecerea de la un regim democratic la altul dictatorial, fie invers, pentru a marca inlocuirea unui regim dictatorial cu unul democratic.

Ca exemple de acte constitutionale caracteristice pentru prima situatie mentionata mai sus pot fi citate: decretul-lege nr.3053 din 5 septembrie 1940.



prin care Carol al II-lea a dat generalului Antonescu depline puteri pentru conducerea statului; decretele-legi nr.3067 din 6 septembrie 1940 si nr.3072 din 8 septembrie 1940. prin care regele Mihai I a confirmat deplinele puteri date aceluiasi general e te.

Pentru a doua situatie, ar putea fi date ca exemple: decrctul-lege nr.1628 din 2 septembrie 1944, prin care a fost repusa in vigoare, cu unele exceptii, Constitutia din 1923; comunicatul Consiliului Frontului Salvarii Nationale din 22 decembrie 1989, prin care acest organism revolutionar si-a asumat intreaga putere de stat etc.

Asa-numitele "acte constitutionale' emana fie de la la un organ de stat legal constituit, in masura sa dispuna de forta de constrangere a statului, dar care procedeaza adeseori la modificarea constitutiei incalcand normele procedurale prestabilite in aeest scop, fie de la un guvern de fapt, adica de la un grup de persoane care-si asuma puterea in stat din proprie initiativa, fara sa fi fost investit legal cu o asemenea competenta.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact