StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept constitutional

Notiuni introductive - drept constitutionalNOTIUNI INTRODUCTIVE - DREPT CONSTITUTIONAL

Notiunea de drept constitutional si notiunea de institutii politice

Societatea umana reprezinta un complex sistematic, de relatii intre oameni, istoric determinate, conditie si rezultat al activitatii acestora de creare a bunurilor materiale si a valorilor spirituale, necesare traiului individual si colectiv. Astfel, societatea are un caracter organizat si stransa legatura cu notiunile de drept, stat, politica si morala. Aceste categorii sunt recunoscute de puterea de stat, care orienteaza comportamentul uman 626b14g in conformitate cu valorile sociale ale societatii respective, stabilind drepturi si obligatii juridice a caror respectare este asigurata, la nevoie, de forta coercitiva a puterii publice (de stat).

Dreptul romanesc se prezinta ca un ansamblu sistematizat de norme juridice, cuprinzand mai multe ramuri de drept, precum dreptul constitutional, dreptul administrativ, dreptul civil, dreptul penal etc.

Ramura principala a dreptului romanesc este dreptul constitutional care prin normele sale consacra si ocroteste cele mai importante valori economice, sociale si politice.

In procesul aparitiei si dezvoltarii dreptului, ramura dreptului constitutional se formeaza mult mai tarziu, si anume odata cu aparitia primelor constitutii scrise din lume (sec. al XVIII-lea).

Conceptul clasic de drept constitutional se formeaza mai tarziu, el fiind de origine italiana, dar format sub influenta scolii franceze.

Prima catedra denumita expres "drept constitutional' s-a creat la Ferrara in 1797, fiind incredintata prof. Giuseppe Campagnoni di Luzo.

In tara noastra, conceptul de drept constitutional se considera incetatenit prin predarea si publicarea la Facultatea de Drept din Iasi a cursului de Drept constitutional al profesorului Constantin Stere (1910) si la Facultatea de Drept din Bucuresti a cursului de Drept constitutional al profesorului Constantin Dissescu (1915).

Definitia Dreptul constitutional este acea ramura a dreptului unitar formata din normele juridice care reglementeaza relatiile sociale fundamentale ce apar in procesul instaurarii, mentinerii si exercitarii statale a puterii.

Notiunea dreptului constitutional nu trebuie confundata cu notiunea de constitutie. Constitutia este partea cea mai importanta a dreptului constitutional, dar drept constitutional exista chiar si acolo unde nu exista o constitutie, sfera sa normativa fiind mult mai larga decat cea a constitutiei.


Conceptul de institutii politice. Institutia juridica cuprinde normele juridice care reglementeaza o anumita grupa de relatii sociale, instaurand astfel o categorie aparte de relatii sociale. Astfel, institutia juridica este o parte a unei ramuri de drept si vorbim, de pilda, de institutia casatoriei, institutia proprietatii etc.

Institutiile politice sunt institutiile referitoare la putere. Astfel determinate, institutiile politice cuprind organele insarcinate sa realizeze putereapolitica si normele privitoare la aceasta realizare, precum parlamentul, presedintele Romaniei, primul ministru etc.

Daca expresia institutii politice are la inceput an continut juridic, care ramane esential, ei i se adauga un continut politic. Aceasta asociere exprima in mod evident legatura stransa dintre politic si dreptul constitutional. Tocmai de aceea, deseori, dreptul constitutional este definit ca fiind acea parte a dreptului care reglementeaza institutiile politice ale statului.

Locul dreptului constitutional in sistemul de drept

Pentru stabilirea dreptului constitutional in sistemul de drept este necesaracercetarea a doua aspecte:

a)        importanta relatiilor sociale reglementate prin dreptul constitutional;

b)       valoarea formelor juridice prin care vointa guvernantilor, de aparare a acestor relatii sociale, devine drept (izvoare de drept).


a)        Normele de drept constitutional reglementeaza cele mai importante relatii sociale, adica acele relatii fundamentale ce apar in procesul instaurarii, mentinerii si exercitarii puterii. Este de necontestat ca relatiile sociale privind instaurarea si mentinerea puterii prezinta cea mai mare importanta pentru popor, deoarece cucerirea puterii este scopul oricarei revolutii. Cucerind puterea, guvernantii pot apoi sa organizeze intreaga viata economica, sociala si politica.

b)       Fata de valoarea deosebita a relatiilor sociale reglementate prin dreptul constitutional, apare evidenta necesitatea exprimarii guvernantilor prin cele mai importante si mai eficiente forme juridice, si anume prin acte normative de reglementare primara a relatiilor sociale. De aceea, aceste relatii sociale simt reglementate in primul rand prin constitutie, legea fundamentala a statului, care se situeaza in fruntea sistemului de drept.

Concluzia este ca dreptul constitutional este ramura principala in sistemul de drept. Aceasta trasatura a dreptului constitutional duce la doua consecinte cat priveste intregul drept:

a) regula conformitatii normelor din celelalte ramuri ale dreptului cu reglementarile de mare generalitate cuprinse in Constitutie;

b) o modificare intervenita in dreptul constitutional impune modificari corespunzatoare ale normelor din celelalte ramuri de drept care contin reglementari ale acelorasi relatii sociale.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact