StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept constitutional

Parlamentul romaniei

Parlamentul Romaniei


Parlamentul Romaniei este format din Camera Deputatilor si Senatul pentru un mandat de 4 ani prin vot universal, legal direct, secret si liber exprimat. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori. Din punct de vedere al tipului de scrut 444f59e in, Legea electorala prevede ca deputatii si senatorii se aleg in circumscriptii electorale pe baza de scrutin de lista si de candidaturi independente potrivit principiului reprezentarii proportionale.

Candidaturile pentru Camera Deputatilor si Senat se propun de partidele politice si alte formatiuni politice, constitutive potrivit legii. Fiecare Camera a Parlamentului este condusa de biroul permanent ales format din presedinte, vicepresedinte, secretari si chestori, care au urmatoarele trasaturi:



a)au caracter colegial, intrucat sunt constituite din presedinte, vicepresedinte, secretar si chestori;

b)sunt organe alese;

c)respecta configuratia politica a Camerei respective, fiind constituite prin negocieri intre grupurile parlamentare;

d)sunt organe interne de conducere ale Camerelor;

e)activitatea lor are, practic, caracter permanent;

f)raspund pentru intreaga activitate in fata Camerelor.

Presedintele Camerei Deputatilor exercita urmatoarele atributii:

a)convoaca deputatii in sesiuni ordinare sau extraordinare;

b)conducerea lucrarilor Camerei Deputatilor, asistat obligatoriu de 2 secretari si asigura mentiunea ordinii in timpul dezbaterilor, precum si respectarea regulamentului;

c)acorda cuvantul, modereaza discutiile, sintetizeaza probleme puse in dezbatere, stabileste ordinea votarii si anunta rezultatul acesteia;

d)conduce lucrarile sedintelor Biroului permanent;

e)sesizeaza Curtea Constitutionala in cazul neconstitutionalitatii unei legi sau articol din Regulament;

f)asigura trimiterea de indata la Senat spre dezbatere a proiectelor de legi adoptate sau respinse de Camera sau, dupa caz, Presedintelui Romaniei, spre promulgare, a legilor votate, in termenele stabilite de lege;

g)reprezinta Camera Deputatilor in relatiile interne si externe;

h)indeplineste orice alte atributii prevazute de regulament, precum si insarcinarile date de catre Camera Deputatilor;


Presedintele Senatului, are urmatoarele atributii:

a)convoaca Senatul in sesiuni ordinare si extraordinare;

b)conduce lucrarile Senatului fiind asistat de 2 secretari;

c)conduce lucrarile Biroului permanent;

d)asigura mentinerea ordinii in timpul dezbaterilor si respectarea regulamentului;

e)anunta rezultatul votarii si hotararilor adoptate;

f)asigura legatura Senatului cu Presedintele Romaniei, Camera Deputatilor, Guvernul, Curtea Constitutionala si Curtea Suprema de Justitie;

g)asigura interimatul functiei de Presedinte al Romaniei conform art. 97 din Constitutie;

h)reprezinta Senatul in relatiile interne si internationale;

i)poate sesiza Curtea Constitutionala cu legile sau articolele din Regulament neconstitutionale;

j)indeplineste orice alte atributii prevazute de regulament sau insarcinari date de Senat.

Lucrarile de specialitate pregatitoare dezbaterii in Camere sunt efectuate de comisii parlamentare.

Potrivit regulamentelor, comisiile sunt organe de lucru ale Camerelor infiintate in scopul de a indeplini insarcinarile care le sunt incredintate de acestia. Este de la sine inteles ca in ultima instanta deciziile care angajeaza Camerele sunt luate de acestia, nu de comisii.

Cele doua Camere au mai multe tipuri de comisii: astfel, comisii permanente, comisii speciale, comisii de ancheta si comisii de mediere.


Comisiile permanente se constituie pe domenii de activitati care corespund -in limite relative- specializarii ministerelor. Activitatile parlamentarilor, din comisiile permanente sunt atat tehnice cat si politice.


Comisiile speciale se instituie pentru avizarea unor acte legislative complexe, pentru elaborarea unor propuneri legislative sau alte scopuri indicate in hotararea de infiintare a comisiei. Spre exemplu, o comisie speciala a fost comisia instituita pentru redactarea proiectului actualei Constitutii.


Comisiile de ancheta, se infiinteaza la cererea unei treimi din membrii Camerei pentru efectuarea unei anchete parlamentare in domeniile de competenta Parlamentului. Spre exemplu, anumiti demnitari si functionari publici nu pot fi controlati prin comisii de ancheta asa cum sunt Presedintele Romaniei, judecatorii si altii. Persoanele audiate nu au statutul juridic de martori ci numai de invitati.


Comisiile de audiere, se formeaza atunci cand difera in continut aceeasi lege dupa cum este votata de Senat sau Camera deputatilor. Astfel, dupa configuratia politica sunt formate din 7 senatori si 7 deputati. Conducerea lucrarilor se face prin rotatie, iar hotararile se iau cu votul majoritatii.





Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact