StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Inlesnirea evadarii : Drept penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Inlesnirea evadariiInlesnirea evadarii

Notiune. Inlesnirea evadarii inseamna ajutarea in orice mod a unui detinut sa evadeze.

Subiectul activ. Este individualizat in persoana aceluia care are indatorirea de a pazi pe cel care a evadat. In legatura cu subiectul activ calificat, deosebim 2 cerinte esentiale care trebuie sa se realizeze cumulativ: indato 252j99c rirea de a pazi pe cei realmente retinuti sau detinuti trebuie sa fie oficiala, si aceasta indatorire sa existe la momentul savarsirii faptei in raport cu cel care a evadat sau a incercat acest lucru.

Situatia premisa. Este identica cu cea de la evadare. Pt unele variante ale faptei, din situatia premisa face parte si obligatia de paza a faptuitorului in raport cu cel care a evadat, precum si existenta unei retineri, arestari sau condamnari, pt o infractiune prevazuta cu o pedeapsa mai mare de 10 ani pt cel care beneficiaza de inlesm=nirea evadarii.

Continutul constitutiv. Latura obiectiva. Infractiunea se poate realiza fie printr-o actiune cat si printr-o inactiune. Nu exista modalitati normative, de aceea fapta se poate realiza prin orice mijloace. Este necesar ca ajutorul care il da faptuitorul sa fi fost apt pt a facilita evadarea. Rezultatul acestei fapte reprezinta o stare de pericol creat pt buna desfasurare a activitatii organelor de justitie si pt procesul executarii pedepsei cu care justitia penala isi finalizeaza actiunea.


-style: normal'>Latura subiectiva.
Consta la toate variantele in intentie directa sau indirecta. De la aceasta regula exista o singura exceptie: incriminarea aparte a savarsirii faptei din culpa si numai atunci cand este savarsita de o persoana care are o anumita calitate, denota ca restul variantelor infractiunii se savarsesc numai cu intentie chiar si atunci cand fapta se savarseste printr-o inactiune.

Scopul sau mobilul activitatii infractionale sunt irelevante pt calificarea penala a faptei.

Formele infractiunii. Tentativa este incriminata, existenta ei presupune inceperea realizarii actelor de inlesnire si intreruperea lor din motive independente de vointa faptuitorului, mai inainte ca aceste acte sa-si fi dobandit aptitudinea de a ajuta efectiv o evadare. Infractiunea s-a consumata in momentul in acre s-a savarsit fie evadarea, fie tentativa evadarii. Infractiunea nu poate avea forma continuata.

Sanctiuni si agravante. Forma tip a infractiunii se pedepseste cu inchisoare 1-5 ani. Inlesnirea evadarii de catre cel acre avea indatorirea de a pazi pe cel evadat se pedepseste cu inchis 2-7 ani. Inlesnirea evadarii in conditii le art 269 alin 2 se sanctioneaza cu inchis de la 2-8 ani, iar daca subiectul activ este o persoana care avea indatorirea de a pazi pe cel care a evadat, pedepsa este inchisoarea de la 3-10 ani.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact