StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Marturia mincinoasa : Drept penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Marturia mincinoasaMarturia mincinoasa

Notiune. Marturia mincinoasa este fapta martorului, expertul sau interpretului care, in cauza in care participa in aceasta calitate, face afirmatii mincinoase sau nu spune tot ce stie cu privire la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat.

Obiectul incriminarii. Incriminarea protejeaza relatiile sociale privitoare la activitatea de stabilire a adevarului intr-o cauza in care se asculta martori, experti sau 232b18c interpreti. Obiectul juridic special este complex. In el se regasesc ca valori sociale ocrotite atat justitia cat si persoana ale carei atribute esentiale pot fi atinse prin marturia mincinoasa.

Subiectii. Infractiunea de marturie mincinoasa nu poate fi savarsita decat de o anumita categosie de persoane, alcatuita din martorii, expertii, interpretii, care in aceasta calitate sunt prezenti intr-o cauza penala, civila, disciplinara sau in orice alta cauza in care sunt solicitati.

Martorul este persoana care are cunostinta despre o fapta sau despre o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul judiciar si care din aceasta cauza este chemata pt a fi ascultata in proces.

Expertul este persoana care poseda cunostinte deosebite intr-un anumit domeniu.

Interpretul este o persoana chemata in cauza pentru a ajuta una dintre parti care nu cunoaste limba romana sa se faca inteleasa, precum si pentru a traduce unele inscrisuri necesare solutionarii cauzei.

Situatia premisa. Pentru marturia mincinoasa situatia premisa este denumita sintetic de lege cauza in care se asculta martori sau in care se folosesc serviciile unui expert sau interpret. Intra in sfera acestei situatii premisa si cazul in care marturia mincinoasa se face in fata organului de urmarire penala.

Continutul constitutiv.


o-bidi-font-style:normal'>Latura obiectiva.
Infractiunea de marturie mincinoasa consta in actiunea faptuitorului de a face afirmatii mincinoase sau in omisiunea sa de a spune tot ce stie, ambele privitor la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat.

A face afirmatii mincinoase inseamna a se relata in mod necorespunzator realitatii despre imprejurari esentiale in legatura cu cauza.

Tacerea constituie o modalitate de realizare a infractiunii, dar numai atunci cand ea se opune clarificarii unei imprejurari esentiale despre care martorul este intrebat si pe care, desigur acesta o cunoaste. Subiectul activ manifesta cele 2 atitudini neaparat in legatura cu imprejurarile esentiale si despre care este intrebat.

Caracterul mincinos al marturiei trebuie dovedit. Dovada se face prin raportarea datelor si informatiilor oferite de martor cu acelea ale altor probe administrate in cauza.

Latura subiectiva. Infractiunea de marturie mincinoasa se savarseste cu intentie directa sau indirecta.

Formele infractiunii. Tentativa nu este incriminata. Infractiunea cu privire la imprejurarile esentiale respective, ori s-au trecut sub tacere astfel de imprejurari. Infractiunea poate avea si forma continuata.

Sanctiuni. Marturia mincinoasa se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Codul penal actual nu mai cunoaste o dozare a pedepsei in functie de natura procesului in care se produce marturia mincinoasa. Retragerea marturiei mincinoase nu mai face aplicabile dispozitiile art 260 alin 2 si 3 atunci cand urmarirea penala impotriva martorului, expertului sau a interpretului mincinos incepuse. Retragerea marturiei mincinoase este o cauza personala, de ea profitand numai cel care a facut-o, adica autorul infractiunii.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact