StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal
Trimite articolul prin email Perchezitia in localurile misiunilor diplomatice : Drept penal Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Perchezitia in localurile misiunilor diplomaticePerchezitia in localurile misiunilor diplomatice


Misiunea diplomatica este organul unui subiect de drept international, instituit in mod permanent pe langa un alt subiect de drept internationale si insarcinat cu intretinerea relatiilor diplomatice cu acel subiect.

Misiunea diplomatica reprezinta institutia centrala a Conventiei de la Viena asupra relatiilor dip 737d39h lomatice – Conventia stipuleaza expres ca misiunea diplomatica se bucura de privilegii si imunitati proprii.

Regimul juridic asigurat de dreptul diplomatic unei misiuni diplomatice si personalului acesteia este format din imunitati, inviolabilitati, drepturi, facilitati si libertati.

Daca sa vorbim despre imunitatea diplomatica putem mentiona cateva momente:

a)           in sens larg prin imunitate diplomatica se intelege tratamentul pe care in baza dreptului international, statele sunt obligate sa sl acorde organelor straine acreditate in aceste state.

b)          In sens restrans, imunitatea diplomatica reprezinta scutirea de care se bucura organele diplomatice de sarcinile si obligatiile de care sunt tinute alte subiecte de drept care se afla pe teritoriul statului acreditat, precum si scoaterea lor de sub jurisdictia penala si civila a statului acreditat.

In categoria imunitatilor sunt incluse: imunitatea de jurisdictie (penala, civila si administrativa), imunitatea de executare, inviolabilitatea localurilor, bunurilor, precum si inviolabilitatea personala a agentului diplomatic, a resedintei si a bunurilor sale, exceptarea de la obligatia de a depune ca martor.

Inviolabilitatile, denumite si imunitati de constrangere sau imunitati de coercitiune, constituie cel mai vechi privilegiu diplomatic, esenta carora consta in faptul ca statul acreditat nu poate exercita forta de constrangere asupra sediului misiunii diplomatice, resedintei, corespondentei si a personalului.

Art. 22 din Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice din 18 aprilie 1961prevede ca localurile misiunii sunt inviolabile. Nu este permis agentilor statului acreditat sa patrunda in ele decit cu consimtamantul sefului misiunii. Statul acreditat are obligatia speciala de a lua toate masurile potrivite pentru a impiedica invadarea sau deteriorarea localurilor misiunii, tulburarea linistii misiunii au micsorarea demnitatii acesteia.

Localurile misiunii, mobilierul lor si celelalte obiecte care se gasesc acolo, precum si mijloacele de transport ale misiunii. Nu pot face obiectul nici unei perchezitii, rechizitii, sechestru sau masuri executorii.Reiesind din cele expuse perchezitia la misiunile diplomatice are prevederi speciale in ceea ce priveste ordinea procesuala de efectuare in localurile misiunilor diplomatice, cat si la resedinta agentului diplomatic.

De imunitati beneficiaza urmatoarele persoane:

Seful de misiune si membrii personalului diplomatic -  seful de misiune si membrii personalului diplomatic – beneficiaza de integralitatea imunitatilor si privilegiilor;

Membrii personalului tehnico – administrativ – beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala, numai in ceea ce priveste actele indeplinite in exercitarea functiei lor.

Membrii personalului de serviciu, care nu sunt cetateni ai statului acreditat si nu au resedinta permanenta pe teritoriul acestuia – beneficiaza de imunitate pentru actele indeplinite in exercitiul functiei.

Membrii de familie primesc acelasi tratament ca membrii misiunii din menajul carora fac parte.

In localurile misiunilor diplomatice, precum si in localurile in care locuiesc membrii misiunii diplomatice si familiile lor perchezitia sau ridicare se poate efectua numai la cererea sau cu consimtamantul sefului misiunii diplomatice respective.

Consimtamantul sefului misiunii diplomatice pentru efectuarea ridicarii sau a perchezitiei se cere prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Actiunile de urmarire penala la sediile reprezentantelor diplomatice si institutiilor asimilate lor, precum si in cladirile in care locuiesc membri ai acestor reprezentante si institutiilor asimilate lor si familiile lor, se pot efectua doar de catre procuror si numai la cererea sau cu consimtamantul reprezentantului diplomatic sau al conducatorului institutiei asimilate reprezentantei diplomatice si in prezenta acestora. Consimtamantul pentru efectuarea actiunilor de urmarire penala se cer prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova si efectuarea lor se face in prezenta unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.[60,art.129]

La efectuarea perchezitiilor sau la ridicarea de obiecte, precum si a documentelor in localurile mentionate este obligatorie prezenta procurorului si a unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact