StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept roman

Rolul procedurilor in crearea dreptului romanRolul procedurilorin crearea dreptului roman


Vorbind despre ramurile dreptului in Institutiunile sale, Gaius arata ca intreg dreptul se refera fie la persoane, fie la bunuri, fie la actiuni1.

In literatura romanistica se afirma ca 222b17c dreptul privat roman a evoluat pe cale procedurala. De aceea, marea majoritate a autorilor incep studiul dreptului roman cu jus actionum sau procedura civila romana, care cuprinde totalitatea normelor ce reglementeaza desfasurarea proceselor civile in fiecare etapa a dreptului roman. Aceste norme au cunoscut o evolutie foarte complexa, care, asa cum am spus, s-a rasfrant asupra intregului drept material.

Evolutia procedurii civile reflecta evolutia societatii romane in general, care pe parcursul unui mileniu a trecut de la cutumele primitive, care sanctionau o justitie privata generalizata, la procedura din epoca postclasica, in care identificam cu usurinta normele procedurale moderne.

In epoca straveche nu existau organe judiciare specializate. Competentele de judecata erau reunite in persoana regelui (rex sacrorum), care era mai degraba, un arbitru al litigiilor dintre particulari. Rolul lui, insa, a fost enorm, intrucat, datorita puterii de care dispunea, sistemul justitiei private a cunoscut unele limitari.Justitia privata depaseste, in acest moment istoric, caracterul de razbunare pura, pentru ca apar reguli morale menite sa limiteze revansa nemasurata. In acest context legea talionului apare ca un veritabil progres fata de epoca anterioara, intrucat nu-i este ingaduita o razbunare ce depaseste suferinta victimei1. Inlocuirea acestui sistem sanctionator sangeros, prin edificarea unor instante specializate care actionau in temeiul unor norme procedurale cunoscute de catre toti, a insemnat un progres urias ce isi are inceputul in expunereain Forum a Legii celor douasprezece table, la mijlocul secolului V i.H.

In evolutia dreptului privat roman au fost cunoscute trei mari sisteme procedurale, corespunzatoare fiecarei epoci a dreptului roman:

procedura legisactiunilor in epoca veche

procedura formulara in epoca clasica

procedura extraordinara in epoca postclasica a dreptului roman.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact