StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » economie » bancile in economie » Piata financiara

Piata monetaraReprezinta segmentul pe termen scurt al pietei financiare. Cu alte cuvinte, aici se vor intalni credite si plasamente a caror scadenta este sub un an. Dintre cele mai mari piete monetare se pot enumera cele de la New York, Londra, Tokyo, Paris, Frankfurt, Toronto etc. Pe piata monetara (Money Market) se vor regasi bancile ce actioneaza pe piata interna si internationala in calitate de dealeri, brokeri specializati in procurarea fondurilor pe termen scurt de la creditorii de pe piata monetara (cei mai importanti se regasesc la NY si fac tranzactii cu surplusuri ale rezervelor federale), dealeri de efecte de comert, dealeri de titluri de loare ale trezoreriei. Acest segment de activitate se regaseste la fiecare banca, fiind organizat la sediul unitatii centrale (Head Quarter).


Caracteristicile acestei piete sunt:
» Scadenta lorilor tranzactionate este scurta^'


» Numarul de participanti este relativ mic;
» Participantii regasiti aici sunt reprezentati in principiu de banci;


» Riscul acestei piete este mic.
Dintre tipurile de lori ce se tranzactioneaza pe aceasta piata pot fi mentionate:


» Certificate de depozit (CDs);
» Certificate de trezorerie (Tresaury bills);


» Contracte de cumparare (repo);
» Efecte de comert (commercial paper);


» Fonduri federale;
» Bilete municipale (municipal notes);


» Obligatiuni ale Ministerului de Finante;
» Obligatiuni pe termen scurt ale unor societati ce presteaza servicii de utilitate publica.In principiu, instrumentele negociate pe aceasta piata asigura un venit fix (presilit). Gradul de lichiditate al acestor lori tranzactionate pe piata monetara este mare, ele putand fi transformate cu usurinta si rapiditate in lichiditati.
Mobilizarea resurselor financiare, realizata prin intermediul bancilor, determina o depersonalizare a lor. Transferul de capital este indirect, fiind gestionat de banci.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact