StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » economie » bancile in economie » Banca centrala europeana (bce)
Trimite articolul prin email Sistemul s.w.i.f.t. : Banca centrala europeana (bce) Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Sistemul s.w.i.f.t.Transferurile de informatii in general si de bani in mod special necesita indeplinirea de catre sistemul de transfer si procedurile aferente a doua conditii esentiale: rapiditate si securitate. La acestea se adauga o a treia conditie, nu neaparat esentiala, dar de asemenea importanta: costul transferului, element ce nu poate fi sub nici o forma neglijat.
Pentru a satisface aceste cerinte, in 1973 se infiinteaza la Bruxelles de catre 293 de banci din 15 tari o societate de drept belgian: S.W.I.F.T. -denumire ce prone de la titulatura completa: Society for Worldwide Interbank Financial Telecomunication. Sistemul de transfer S.W.I.F.T. a devenit operational in 1977, timp in care au fost solutionate multiple probleme, printre care pot fi mentionate cele aferente limbajului de comunicare, formatelor standard aferente mesajelor financiare ce sunt transmise, reteaua de telecomunicatii, solutiile soft, securitatea sistemului etc.
Principii de functionare
Trebuie mentionat ca S.W.I.F.T. nu reprezinta unsistem de clearing, ci un sistem de comunicare care se bazeaza pe principiul transmiterii reciproce de informatii intre doua banci sau intre doi participanti oarecare. Chiar si asa, cele doua banci, cea initiatoare a trimiterii mesajului si cea destinatara/receptoare a mesajului, nu se afla in legatura directa, informatia fiind transmisa prin intermediul centrului de operare la care este racordata tara din care porneste mesajul. in prezent exista patru asemenea centre: doua in Olanda (Amsterdam), unul in Belgia (Bruxelles) si unul in SUA (Culpeper).
Fazele implementarii sistemului S. W.I.F.T. la un utilizator sunt: Data conectarii este cel mai important element in procesul de implementare, intregul proiect trebuie conceput in functie de aceasta. Exista, in mod normal, 4 date de conectare:


a Martie;
a Iunie;


a Septembrie;
a Decembrie.


Principalele faze ale implementarii sunt:
1. Luarea deciziei:


- selectarea unei adrese S.W.I.F.T.;
- alegerea echipamentului si conurarea sa;


- completarea documentatiei necesare.
2. Pregatirile:


- atribuirea responsabilitatilor;
- pregatirea personalului;


- documentarea interna;
- schimbul de coduri de autentificare cu itorii corespondenti S.W.I.F.T.;


- ul de armonizare a traficului.
3. Testarea si conectarea:


- definitivarea locatiei;
- instalarea echipamentelor;


- testarea off-line;
- verificarea conectarii si a codurilor de autentificare
Schema dupa care se deruleaza o tranzactie transmisa prin mesaj SWIFT este prezentata in ura nr 5.
Unde semnificatia notatiilor este urmatoarea:
Accesul utilizatorilor la sistem se realizeaza prin Punctele de acces SAP (S.W.I.F.T. Acces Points). Acestea pot fi reprezentate de lini indiduale de acces, pentru un singur utilizator, sau linii comune de acces, pentru mai multi utilizatori.
CP (Comunications Processors) - reprezinta procesoarele de comunicare, ele asigura legatura dintre utilizator si procesoarele regionale. Aici se realizeaza un prim nivel de verificare si incriptare a informatiilor.
RP (Regional Processors) - reprezinta procesoarele regionale. in principiu se aloca cate un procesor regional pentru fiecare tara membra iar in cazul in care traficul de mesaje o solicita, poate fi implementat si al doilea procesor. Orice informatie care ajunge in acest procesor este supusa unei proceduri de control a codurilor, validare a mesajelor, verificare a totalurilor de control, generare a confirmarilor de mesaje.
SP (Slice Procesors) - procesoarele intermediare asigura controlul mesajelor in sistem, directionarea mesajelor, depozitarea copiilor mesajelor in conditii de siguranta, prelucrarea informatiilor.
SCP (System Control Processors) - procesorul de control al sistemului supravegheaza intregul sistem. El realizeaza doar validarea cererilor de acces si controlul accesului in sistem, nu stocheaza nici un fel de mesaje si nici nu le proceseaza.
SP si SCP sunt plasate in SCC (System Control Center) - centrele de control a sistemului. Initial au fost instalate doua centre: in Olanda, la Zoeterwoude si in SUA, la Culpeper; ulterior, mai exact din 1987 cand s-a trecut la SWIFT 2 (Fin), s-au mai instalat inca doua asemenea centre.
SWIFT 2 ne sa inlocuiasca tehnologia care era deja depasita, mareste capacitatea de procesare a informatiilor, ofera sercii noi clientilor, intr-o gama mai diversificata.
Reteaua SWIFT este protejata in ceea ce priveste:


> Pierderea mesajelor;
> Transmiterea eronata a mesajelor;


> Depozitarea cu erori a mesajelor;
> Pierderea confidentialitatii mesajelor;


> Modificari frauduloase a mesajelor.
In cazul in care in sistem apare o eroare/defectiune ce ar putea afecta buna lui functionare si performantele sale, utilizatorii vor fi anuntati imediat prin una dintre urmatoarele modalitati:


a Mesaj pe unitatea de raspuns automat;
a Mesaj media;
a Mesaj in programul de informatii specific al sistemului;
a Raportul global asupra starii sistemului.
De asemenea, utilizatorii vor fi anuntati in momentul in care situatia va reveni la normal.
Reteaua S.W.I.F.T. este accesibila majoritatii institutiilor financiare localizate in tarile membre, precum si subsidiarelor acestora localizate in alte tari, dar tot membre.


Categoriile de utilizatori S.W.I.F.T. sunt:
a) Bancile membre;


b) Banci membre de categoria a doua;
c) Participanti.
a) Bancile membre - in principal, este cazul centralelor acestora; doar aceste banci pot fi actionari si au dreptul la vot; pentru a deveni membra, o banca trebuie sa urmeze procedura de admitere specifica, dosarul trebuind sa fie aprobat de Comitetul director al S.W.I.F.T.
b) Bancile membre de categoria a doua - acestea sunt fie persoane juridice detinute direct (in proportie de minimum 90%) sau indirect (100%) de o banca membra - sucursale, de exemplu, fie sucursale straine ale unei banci membre; desi aceasta categorie de institutii nu trebuie sa fie localizate obligatoriu in aceeasi tara ca si banca membra ce le detine, trebuie sa fie localizate intr-o tara membra S.W.I.F.T. Subsidiarii detinuti in mod direct (minimum 90%) de o banca membra pot, la randul lor, cere fie statutul de membru deplin, fie pe cel de membru de categoria a doua. Sucursalele straine ale bancilor membre pot fi doar membri de categoria a doua.


c) Participantii - pot fi:
1. Brokeri/dealeri de valori mobiliare si instrumente financiare;
2. Piete oficiale de valori mobiliare si instrumente financiare;
3. Depozitari si societati de clearing pentru valori mobiliare si instrumente financiare;


4. Brokeri de pe piete monetare;
5. Emitenti de cecuri de calatorie;


6. Companii ce ofera sercii de administrare si fiduciare;
7.


Furnizori subsidiari de sercii de custodie si confidentialitate;


8. Organizatii ce ofera sercii de registru si transfer;
9. Institutii de management al investitiilor;


10. Participanti la compensarea interna;
11. Oficii de reprezentare.
Reteaua este protejata impotriva accesului neautorizat mai ales in ceea ce priveste:
- pierderea, modificarea, transmiterea gresita sau intarzierea mesajelor;


- transmisii si depozitari cu erori;
- pierderea confidentialitatii;
- modificari frauduloase ale mesajelor.In plus, reteaua S.W.I.F.T. va retine copii ale tuturor mesajelor (un text complet al mesajului), precum si succesiunea tuturor accesarilor sistemului pentru o perioada de maximum 4 luni. De asemenea, toate inregistrarile mesajelor asupra carora exista o notificare de pierdere vor fi retinute pana la completa solutionare a situatiei.In ceea ce priveste responsabilitatea utilizatorului, se are in vedere:
Accesul la sistem - din momentul in care functionarea unui terminal logic a fost autorizata de sistem, utilizatorul dene responsabil de controlul utilizarii sale. Acest control include edenta cifrelor secventiale (codurilor), intrarilor si iesirilor din sistem, pastrarea securitati secventelor de accesare si selectare pentru fiecare terminal logic precum si utilizarea corecta a acestora.
Autentificarea mesajelor - utilizatorii retelei au responsabilitatea remiterii reciproce a codurilor de autentificare catre corespondentii lor, precum si a asigurarii corectei autentificari a mesajelor. Pentru a veni in ajutorul utilizatorilor, S.W.I.F.T. furnizeaza un algoritm si verifica existenta autenti-ficatorului in categoriile de mesaj specifice, dar nu este implicat in procesul de autentificare. Acest proces de autentificare reprezinta o componenta extrem de importanta in securitatea retelei.
Cu toate ca frecventa de modificare a codurilor este la latitudinea utilizatorului, pentru acei utilizatori cu un volum semnificativ al traficului se recomanda o modificare la fiecare 6 luni. Daca securitatea codurilor a fost compromisa, este necesara schimbarea imediata a acestora.
Primirea mesajelor - la primirea unui mesaj, utilizatorul trebuie sa introduca in sistem o confirmare a acestuia (UAK - confirmare utilizator pozitiva; UNK - confirmare utilizator negativa), semnificand faptul ca mesajul a fost acceptat sau respins. Confirmarea, indiferent de natura ei, este inregistrata in edenta transmiterilor.
Acceptarea (UAK) semnifica faptul ca utilizatorul isi ia responsabilitatea pentru mesajul respectiv, iar daca mesajul este respins (UNK), sistemul va incerca sa il retransmita de 10 ori pana cand il abandoneaza.
Transmiterea mesajelor - utilizatorul este cel care sileste prioritatile pentru mesajele pe care le transmite si le primeste.
Verificarea situatiei mesajelor - este responsabilitatea utilizatorului, atat in printa celor primite (care trebuie receptionate intr-o secventa stricta), cat si in printa celor transmise (care trebuie confirmate de S.W.I.F.T., fie pozitiv, fie negativ si ulterior de destinatar, pentru cele confirmate pozitiv de sistem).In cadrul avantajelor materiale pot fi incluse: a) Cresterea eficientei personalului - S.W.I.F.T. elimina calculul codurilor de testare si pregatirile pentru telex. Mesajele sunt transmise imediat cu toate procedurile de autentificare si validare realizate automat de sistem (se estimeaza ca la o medie orara de 30 de astfel de calcule manuale, sistemul realizeaza 100). In plus, un numar mare de mesaje S.W.I.F.T. pot fi generate automat de aplicatiile interne ale bancii.
b) Eficienta crescuta a managementului fondurilor - S.W.I.F.T. este o retea de comunicare rapida si sigura. Transferul si informatiile prind sumele din conturi sunt mai rapide, permitand imbunatatirea trezoreriei generale si a oportunitatilor de investitie.
c) Reducerea cheltuielilor generate de bancile corespondente - multe banci corespondente, mai ales din SUA, percep comisioane mai reduse daca tranzactia este efectuata prin S.W.I.F.T. deoarece mesajele pot fi procesate automat.
d) Reducerea numarului de echipamente telex necesare, precum si a numarului de linii.
Avantajele nemateriale includ:
a) Siguranta si caracterul privat al tranzactiilor - un sistem de securitate multinivel (fizic, tehnic si procedural) impiedica accesul neautorizat in retea.
Acest ansamblu de siguranta nu permite ca un mesaj cu caracter fraudulos sa penetreze reteaua sau modificarea unui mesaj in timpul procesarii sale. Riscurile de reclamatii pentru utilizare frauduloasa sunt astfel extrem de reduse.
b) Accesul international direct - reteaua este accesibila 24/24, permitand conectarea imediata cu peste 6500 de banci din 189 de tari diferite. Astfel, o serie de tranzactii care probabil ar ocoli o banca neconectata sunt directionate catre aceasta.
c) Sercii imbunatatite pentru clienti - S.W.I.F.T. ofera posibilitatea unui management mai rapid si mai sigur al tranzactiilor clientilor bancii.
d) Asistenta - este prezenta in permanenta pentru ca fiecare utilizator sa beneficieze la maximum de serciile sistemului.
e) Productitate imbunatatita - datorita dezvoltarii standardizarii formatelor de mesaje, volumul tot mai crescut de tranzactii financiare internationale poate fi automatizat.
Procesarea si citirea automata a mesajelor de catre computer permite bancii sa-si creasca profitul prin perceperea acelorasi comisioane si reducerea concomitenta a costurilor de transmisie gratie S.W.I.F.T.
f) Reducerea riscului de eroare - standardizarea formatelor de mesaje si procesarea automata elimina problemele de limbaj si interpretare dintre expeditor si destinatar. Mai mult, teza sistemului asigura transmiterea la timp a mesajelor. Ca urmare, se pot face economii in printa dobanzilor datorate si a posibilelor conflicte datorate intarzierii.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact