StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Dovedeste-ti eficienta, sau invata de la altii
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economia turismului
Trimite articolul prin email Serviciile turistice complementare : Economia turismului Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Serviciile turistice complementareServiciile turistice complementareAlaturi de serviciile de baza, o contributie din ce in ce mai importanta la succesul actiunilor turistice au serviciile complementare (suplimentare). Acestea cuprind, in principal activitatile ce au ca obiect stimularea odihnei active, a distractiei, a petrecerii placute a timpuliui liber fara a se substitui serviciilor de agrement. Unele dintre aceste servicii sunt cunoscute cu anticipatie de catre turist, intrand in costul initial al programului; cu cele mai multe insa, turistul ia contact numai la destinatie, consumul ramanand numai la latitudinea lui, plata efectu 636g69g andu-se separat, pe masura solicitarii si obtinerii lor. Serviciile complementare reprezinta o sursa importanta de incasari (incasari suplimentare in valuta, in cazul turismului international), fapt pentru care organizatorii de turism trebuie sa asigure o buna pregatire a lor in vederea stimularii cererilor.
Serviciile complementare se caracterizeaza prin varietate, ele asociindu-se unor servicii de baza sau avand o existenta independenta. Pentru aceste considerente, delimitarea intre prestatia propriu-zisa si facilitatile suplimentare este greu de realizat. Astfel, asa cum s-a aratat in paragrafele anterioare, unitatile de cazare ofera servicii de intretinere si curatire a unor obiecte de uz personal, de inchiriere a unor materiale sportive sau agrement, servicii de informare s.a.; de asemenea, unitatile de alimentatie publica pot organiza, la cererea expresa a turistilor, mese festive, seri distractive etc.

Indiferent de modul cum sunt organizate, cele mai importante servicii suplimentare sunt:

servicii de informare a clientelei turistice;

servicii de intermediere (inchirieri, rezervari etc);

servicii si activitati turistice cu caracter special (organizare de congrese, simpozioane, festivaluri, expozitii etc)

servicii si activitati turistice cu caracter sportiv;

servicii de tratamente balneo-medicale;

servicii diverse.

Serviciile de informare intervin in perioada de pregatire si angajare a prestatiei turistice, dar si pe parcursul desfasurarii calatoriei. Pe langa informarea propriu-zisa, care trebuie sa fie rapida si de calitate, aceste servicii indeplinesc si functia de sfatuitor al turistului. Informarea trebuie sa fie complexa, sa priveasca atat programele manifestarilor turistice cat si elemente generale solicitate de turisti.

Dintre serviciile de intermediere, cel mai frecvent se intalnesc serviciile de rezervare de locuri pentru mijloacele de transport, la manifestari cultural-artistice, in alte spatii de cazare etc., si cele de inchiriere a unoe obiecte pentru practicarea diferitelor jocuri sau sporturi. In aceasta categorie, un serviciu care se bucura de aprecierile unui mare numar de turisti este inchirierea de autoturisme cu si fara sofer. Sistemele de inchiriere practicate sunt in general comune in toate tarile, conditiile si tarifele diferentiindu-se in functie de capacitatea si marca autoturismului, modul de utilizare etc.

Serviciile cu caracter special sunt prilejuite de forme particulare ale turismului de afaceri, de congrese etc. si se adreseaza unor segmente bine determinate: servicii de secretariat, traduceri, dactilografiere etc., pentru oameni de afaceri; programe de vanatoare si pescuit sportiv pentru persoanele autorizate; programe si servicii speciale pentru copiii mici supraveghere, unitati de alimentatie publica specifice, terenuri de joaca cu dotarile adecvate, programe artistice; asistenta medicala si ingrijirea persoanelor handicapate; asistenta medico-veterianra pentru animalele turistilor s.a. In aceasta categorie se cuprinde de asemenea, serviciul de ghid insotitor, interpret, dispecer. Ghizii reprezinta factorul de legatura intre serviciile propriu-zise si turist; ei trebuie sa se dovedeasca cunoscatori ai zonelor vizitate, ai obiectivelor turistice, ai obiceiurilor locale, sa fie oameni de cultura, instruiti, gazde amabile, buni organizatori.Dintre serviciile turistice cu caracter cultural- educativ si recreativ se poate mentiona: participarea la spectacole si manifestari folclorice, vizitarea de muzee, expozitii, case memoriale, intalniri cu personalitati din domeniul culturii, artei, stiintei, organizarea unor concursuri pe diferite teme sau de indemanare etc. Un rol cultural educativ si recreativ de mare importanta au excursiile. Ele favorizeaza imbogatirea cunostintelor prin contactul cu locuri si oameni, stimuleaza nevoia de informare si indirect dezvoltarea circulatiei turistice. Excursiile reprezinta servicii suplimentare numai in cazul turismului de sejur (odihna tratament balne-medical), de aceea organizarea lor trebuie facuta cu grija, fara sa afecteze motivatia de baza a vacantei.

Serviciile cu caracter sportiv vin, de regula, in completarea formulelor obisnuite de agrement. Ele imbraca forme mai speciale atunci cand se adreseaza unor turisti experimentati. Organizarea acestor activitati presupune existenta unui personal de specialitate care sa asigure initierea, indrumarea si supravegherea desfasurarii actiunilor; de asemenea, sunt necesare dotari adecvate sali de sport, terenuri, piscine, partii de schi, alte obiective cu destinatie sportiva si a unor puncte de inchiriere a materialelor sportive.

Serviciile de cura si de tratament balneo-medical pot fi considerate suplimentare in situatiile in care turistul isi completeaza sejurul intr-o statiune cu efectuarea unor tratamente (bai de namol, cure de ape minerale, aerosoli) cu caracter preventiv. De asemenea, serviciile de asistenta medicala prilejuite de astfel de situatii fac parte tot din aceasta categorie.

In afara serviciilor enumerate, organizatorii mai pot oferi si alte tipuri de prestatii independente schimb valuatr, servicii bancare, CEC, servicii de asigurari etc. sau facilitati de plata ori de alta natura, menite sa stimuleze activitatea turistica: reduceri de tarife, posibilitatea achitarii costului sejurului in rate, vanzarea anticipata cu reducerea tarifelor unor servicii pe baza de abonament, simplificarea formalitatilor vamale etc. Un tip de prestatie suplimentara, utilizata pe scara larga in turismul international, este plata ulterioara a serviciilor si marfurilor cumparate, prin sistemul cartilor de credit.

Largirea gamei serviciilor de baza si complementare oferite turistilor si cresterea calitatii lor se reflecta pozitiv in cresterea circulatiei turistice, in mai buna folosire a bazei tehnico-materiale si a fortei de munca, in cresterea eficientei intregii activitati turistice. Se impune sublinierea, ca serviciile complementare aduc o contributie deosebita in acest sens, prin prelungirea sejurului si a sezonului, prin cresterea incasarilor medii pe zi-turist. In majoritatea tarilor cu activitate turistica dezvoltata, ponderea incasarilor din servicii complementare se ridica la 40%; in tara noastra, ponderea lor in totalul incasarilor este numai de 20-25%, demonstrand existenta unor mari rezerve de diversificare a lor si implicit de sporire a aportului la dezvoltarea turistica.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact