StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Dovedeste-ti eficienta, sau invata de la altii
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie comerciala
Trimite articolul prin email Comertul cu ridicata : Economie comerciala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Comertul cu ridicataCOMERTUL CU RIDICATA

CONTINUTUL DISTRIBUTIEI DE MARFURI

ROLUL ECONOMIC AL COMERTULUI CU RIDICATA

Comertul cu ridicata consta in achizitionarea de marfuri in partizi mari si desfacerea acestora in partizi mici catre comerciantii cu amanuntul sau catre productia intermediara. Actele de vanzare-cumparare au loc intre intreprinderi economice si nu se incheie circuitul economic al marfurilor, ci mijloceste doar legatura dintre productie si comertul cu amanuntul. Trecand prin veriga comerciala cu ridicata, marfurile raman o perioada de timp mai inde 111e46b lungata in sfera circulatiei - avand astfel o viteza de circulatie mai lenta.

Tinand seama ca volumul de tranzactii comerciale se refera la partizi mari, apreciem ca se pot detasa urmatoarele caracteristici:
acest comert trebuie infaptuit de firme cu o mare acoperire financiara.

specializarea activitati de comert pe familii de produse - alimentare, industriale, constructii, instalatii etc.

firmele de comert cu ridicata pot deveni importatori directi in sensul achizitionarii marfurilor necesare aprovizionarii comertului cu amanuntul.

exista in cadrul comertului cu ridicata unele servicii bine puse la punct si incadrate cu personal de inalta calificare.

Grosistii nu-si pot permite a gresi, dat fiind volumul comenzilor atat cantitativ dar si calitativ. Aceasta caracteristica e si mai evidenta in domeniul calculatoarelor, al aparatajului electronic si al produselor de inalta tehnicitate in general.

Impartirea pe partizi mici catre comertul cu amanuntul implica o forta de munca calificata si numeroasa. Asa cum am aratat, comertul cu ridicata genereaza mobilizari de fonduri, cheltuieli suplimentare si incetinirea vitezei de rotatie, in acest sens este necesar pe cat posibil ca marfurile achizitionate sa treaca direct in reteaua comerciala cu amanuntul.

Rolul economic al comertului cu ridicata ofera o serie de avantaje, asigurand continuitatea activitatii de productie, orientarea ei in raport cu cererea consumatorilor.

Stocand mari cantitati de marfuri, comertul cu ridicata asigura producatorilor servicii logistice, eliberandu-i astfel de sarcina depozitarii si comercializarii ei, implicit de cheltuielile materiale si cu forta de munca aferente.

Comertul cu ridicata esaloneaza comenzile in timp prin informatiile si comenzile obtinute de la comertul cu amanuntul, contribuind astfel la regularizarea productiei, evitandu-se astfel salturi cantitative in productie.

Comertul cu ridicata poate participa activ la reclama si promovarea unor produse care se afla la inceputul ciclului de viata.

In raport cu comertul cu amanuntul, rolul economic incepe prin informarea detailistilor prin documentatiile realizate, prin cataloage ce se pun la dispozitia lor.

Grosistii se aprovizioneaza in partizi mari, vagonabile sau cu utilizarea la maximum a mijloacelor de transport. Dupa fractionarea acestor partizi ei pot recompune incarcarea in partizi mai mici catre comertul cu amanuntul. Asigurand sortimentele necesare grosistii au capacitatea de a alege articolele necesare fara a expune la un efort marginal din partea furnizorilor.

Prin capacitatile de stocaj, comertul cu ridicata permite in frecvente cazuri detailistilor sa beneficieze de preturi mai joase decat la producator.

Detailistii se adreseaza in general unui numar mai redus de grosisti decat de producatori, ceea ce duce la avantajele simplificarii si usurarii muncii administrative generate, documentele si actele primare intocmite.

FUNCTIILE COMERTULUI CU RIDICATA

Tinand seama ca producatorul in general este departe de comertul cu amanuntul si la propriu si la figurat, trebuie avute in vedere cateva aspecte ca: imposibilitatea detailistilor de a comanda cantitati mari de marfuri, lipsa posibilitatilor de stocaj (sau posibilitati limitate si mici), lipsa informatiilor, slaba cunoastere a structurii furnizorilor si a sistemelor de transport in partizi noi, comertului cu ridicata ii revin urmatoarele functii:

Cumpararea unor partizi mari de produse si concentrarea unor fonduri de marfuri de la un numar mare si divers de producatori in vederea aprovizionarii fara intrerupere si in sortiment variat a comertului cu amanuntul.

Imobilizarea unor sume mari de bani pentru stocarea unor cantitati de marfuri in vederea esalonarii normale a fluxului de marfuri catre detailisti, asigurarea de depozite corespunzatoare ca volum, suprafata si conditii climatice si de iluminare.Transformarea sortimentului industrial format din partizi noi de produse, de un anumit fel, livrate de producatori in sortiment comercial solicitat de consumator.

Studierea permanenta a evolutiei cererii de marfuri, a populatiei si a utilizatorului industrial, in vederea informarii producatorilor, precum si pentru realizarea unor previziuni care sa stea la baza propriei activitati in perioadele viitoare.

Functiile comertului industrial, prin intreprinderi specializate care asigura industriasilor sau utilizatorilor profesionali (mestesugari, reparatori) diferite produse tehnice, produse semifabricate sau chiar materii prime. Functia respectiva consta in asigurarea circuitului de distributie si asigurarea logisticii comerciale specifice fiecarui produs.

TENDINTE IN EVOLUTIA COMERTULUI CU RIDICATA

Prima tendinta cuprinde diferite aspecte prin care se incearca consolidarea actualelor pozitii de intermediare a comertului cu ridicata; o a doua tendinta este preocuparea pentru cautarea unor solutii cu privire la perfectionarea circulatiei marfurilor si asigurarea unei fluiditati rationale a fluxului marfurilor.

Prima categorie de aspecte ale tendintei se refera la evolutia comertului cu ridicata prin mentinerea ciclului clasic al circuitelor lungi de distributie in cadrul carora intervin intermediari:

Producator comert cu ridicata comert cu amanuntul consumator,

dar si posibilitatea de preluare sub aspect juridic a comertului cu ridicata, fie de producatori, fie de producatori, fie de comertul cu amanuntul, in ambele cazuri apar noi societati comerciale integrate cu activitati paralele comert cu ridicata, sau lanturi comerciale de magazine care au integrate activitati de comert cu ridicata.

A doua grupa de tendinte in diferite zone ale lumii sunt legate in principal de sistemele de functionare a activitatii si organizarea comertului cu ridicata.

Sub aspectul organizarii comertului cu ridicata, intreprinzatorii simt nevoia sa se grupeze in diferite asociatii, in scopul obtinerii celor ma bune conditii de vanzare din partea furnizorilor interesati in livrari mai importante, printr-o modernizare a structurilor de distributie, gestionare si promovare a marfurilor. Aceasta tendinta se manifesta in cazul comercializarii produselor nealimentare destinate aprovizionarii marelui public si nu utilizatorilor industriali, in acest sens se pot crea mari societati comerciale care organizeaza fie magazine ce se ocupa cu vanzarea in gros, fie lanturi de unitati cu sucursale multiple in cadrul carora comerciantii se unesc. Au aparut asa zidul „comert de gros cu autoservire” care opereaza pe baza sistemului „cash and carring” in care marfurile se platesc in numerar. O alta solutie are in vedere crearea unor firme de comert cu ridicata, prin organizarea comerciantilor grosisti in cooperative. Comertul cu ridicata din Japonia a pus bazele crearii unor mari intreprinderi comerciale strict specializate, organizate in cascade, in trepte, preocupandu-se de comercializarea anumitor produse sau produsele anumitor producatori.

In viitor se prefigureaza aparitia unor intreprinderi comerciale cu ridicata, a caror activitatea se bazeaza pe depozite complet automatizate sub aspectul gestiunii, a reglementarii fluxului miscarii marfurilor, automatizarea sistemului de servire.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact