StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie comerciala
Trimite articolul prin email Organizarea comertului exterior : Economie comerciala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Organizarea comertului exteriorORGANIZAREA COMERTULUI EXTERIOR


1. Functiile exportului

In cadrul organizarii generale a intreprinderii, activitatea de export va necesita, in mod specific, punerea in valoare a functiilor fundamentale si a functiilor de sprijin.


Functiile fundamentale

Vizeaza organizarea desfasurarii exportului si sunt in esenta urmatoarele:

Functia de conducere

Sarcinile sale principale constau in: a stabili obiectivele; a elabora programele si bugetele; a determina politica generala de export, politica preturilor, politica vinzarilor, politica de comunicare, politica de distributie; a controla gestiunea, investitiile, rentabilitatea; a organiza si a controla relatiile cu filialele si partenerii straini.


Functia comerciala

Este una dintre cele mai complexe functii ale firmei, atributiile sale fiind urmatoarele: studierea pietelor, pregatirea ofertelor, derularea negocierilor cu clientela, incheierea contractelor economice, livrarea produselor si serviciilor, infiintarea si coordonarea daca este cazul a unor magazine si depozite proprii in tara si in strainatate, asigurarea service-ului. Studiul pietei externe, aprecierea corecta a raportului cerere-oferta sunt de importanta capitala in adoptarea unor decizii legate de intrarea pe piata, de fabricarea unor noi produse sau de adaptarea celor vechi la cerintele consumatorilor.


Functia administrativa

Cel mai adesea este asigurata de structura exportului in 919b16j treprinderii, cand exista si activitatea sa consta in principal in administrarea comenzilor.


Functia logistica

Se ocupa in particular de administrarea dirijarii marfurilor, ambalarea marfurilor, organizarea expedierii marfurilor, stabilirea legaturilor cu tranzitarul si transportatorul. Functia logistica nu este asigurata de catre serviciul de export decat in intreprinderile cu activitate puternica la export. In alte cazuri, este incredintata unitatilor specializate ale intreprinderii (transport, planificare).


Functiile de sprijin

Acestea corespund sarcinilor particulare si specializate care faciliteaza derularea functiilor fundamentale.


Functia juridica

Juristul intreprinderii trebuie sa cunoasca legislatiile si reglementarile care sunt impuse de anumite tari. EI intervine pentru: a stabili conditiile generale de vanzare; a formaliza contractele de vanzare; a asigura un tratament satisfacator al litigiilor; a furniza informatii juridice si fiscale pentru crearea de stabilimente in strainatate (sucursale, filiale, birouri de reprezentare) .


Functia financiara

Activitatea sa consta in principal in: a preconiza modurile si tehnicile de plata utilizate in comertul international; a organiza fmantarea operatiilor; a propune credite, apreciind riscurile si acoperindu-le; a pune in practica procedurile adecvate in relatia cu bancile; a determina costurile si rentabilitatea operatiilor.


Functia de informare

Are ca obiective culegerea, prelucrarea si difuzarea informatiilor, fiind asigurata in general de catre serviciile de specialitate (anchete, studii).


Functia de asistenta tehnica

Este in mod normal in competenta structurilor tehnice, cum ar fi: fabricatie, control, cercetare-dezvoltare. Ea ajuta functia comerciala la pregatirea vanzarii (adaptarea produselor, corectarea unor vicii tehnice) si asista c1ientul la vanzare (instalare, punere in functiune, service).


Organizarea activitatii de export-import


La modul general, din punctul de vedere al firmelor producatoare, exista doua forme principale de derulare a activitatii de export-import;

export-importul indirect;

export-importul direct.


Export-import direct


Export-importul direct consta in faptul ca producatorul isi realizeaza propriile compartimente, deci cu propriile mijloace fie exportul, fie importul de marfuri si servicii. In acest caz este de presupus ca producatorul exportator, pe langa produse sau servicii competitive, dispune de structuri capabile sa realizeze actiuni de promovare, negociere, contractare si derulare operatiunii de export.

Avantajele organizarii unui aparat propriu de comert exterior se concretizeaza in:

- producatorii au posibilitatea sa-si insuseasca profitul comercial, care poate reprezenta o valoare substantiala in cazul in care acestia probeaza bune capacittai de marketing si negociere;

- exista sansa ca producatorii sa fie in contact direct cu piata, fapt ce actioneaza pozitiv atat in diretia consolidarii pozitiei producatorilor pe pietele externe, cat si in directia adaptarii marfurilor fabricate la schimbarile perpetue ale pietei;

- afacerea firmei se internationalizeaza, conducand la o diversificare a activitatilor firmei.

Exportul - importul direct presupune si anumite limite:

- cheltuielile ocazionate de activitatea de export-import direct sunt relativ consistente, ele putand fi acoperite incepand cu un nivel considerabil de marfuri tranzactionate;

- avand in vedere caracterul de extraneitate al unei afaceri intemationale, trebuie sa remarcam ca si riscul aferent acesteia este pe masura;


- parte semnificativa din activitatea managerului este orientata in derularea operatiunii de export-import, neglijand uneori aspectele tehnice si de productie.

Structura intreprinderii care exporta este diferita in functie de stadiul in care aceasta se gaseste in materie de dezvoltare a vanzarilor sale in strainatate, astfel:

Intreprinderea care debuteaza la export activitatea internationala a intreprinderii care a obtinut o comanda la export este incredintata diferitelor servicii care se ocupa de vanzari pe piata nationala. Prospectarea, luarea comenzilor, expedierea, plata sunt asigurate si coordonate, cel mai adesea, de catre seful vanzarilor, iar uneori de catre managerul intreprinderii insusi.Intreprinderea care dezvolta vanzarile sale in strainatate Se poate opta pentru mai multe solutii:

Antreprenoriatul la export: consta in a incredinta tersilor grija de a efectua principalele sarcini si de a conduce operatiile de import-export.

Crearea unui serviciu de export minim: Personalul intreprinderii delegat sa puna in practica aceasta strucura trebuie: sa coordoneze, sa organizeze, sa defineasca operatiile de la preluarea comenzii pana la plata de catre clienti; sa elaboreze lista sarcinilor la export care vor trebui realizate; sa stabileasca numarul de colaboratori necesari; sa formalizeze relatiile acestui serviciu cu alte servicii ale intreprinderii; sa stabileasca ierarhia responsabilitatilor; sa defineasca profilurile posturilor de munca ale agentilor de service; sa evalueze costul cu functionare, compartimentelor de export.

Punerea in practica a unei structuri la export O structura mai elaborata este pusa in practica daca intreprinderea realizeaza o cifra de afaceri la export semnificativa, care sa nu fie inferioara unui procent de 20% din cifra de afaceri totala. Punerea in practica a unei structuri semnifica dorinta de dezvoltare a exporturilor, de rezolvare a dificultatilor intalnite in cadrul unei structuri lejere (specializarea insuficienta a personalului, dispersia sarcinilor, coordonarea dificila etc.) si de realizare a operatiunii de export intr-un mod mult mai omogen.

Se intalnesc 3 situatii:

structura operationala: Ansamblul structurii operationale la export este organizat intr-o unitate independenta, plasata sub o autoritate unica si responsabila, indeplinind totalitatea functiilor la export sau cea mai mare parte a acestora.

structura functionala Functiile exportului sunt asigurate de catre serviciile specializate ale intreprinderii sub controlul unui director de export care indeplineste rolul de coordonator. Aceasta structura organizatorica este destinata intreprinderilor care vand o gama redusa de produse pe pietele omogene.

structura mixta Aceasta structura poate sa contribuie semnificativ la dezvoltarea activitatii internationale a intreprinderii. Personalul operational cuprinde: comerciantii, inginerii (in functie de complexitatea produselor), responsabilii, care raspund adesea de o zona geografica formata din mai multe tari cu caracteristici comparabile. Sarcina primordiala a personalului operational consta in a se deplasa pentru a prospecta, a lua comenzile, a intretine bune raporturi cu clientela. Actiunea personalului operational este urmarita, asistata de catre serviciile functionale compuse din colaboratori specializati sau nu la export.

Marile intreprinderi exportatoare: intreprinderile care cunosc o putenica dezvoltare a vanzarilor in strainatate aleg o structura la export fie pe zone geografice, fie pe familii de produse, fie mixta, fie creeaza entitati in strainatate pentru desfasurarea activitatilor de export.

1. Structura pe zone geografice Organizarea exportului este bine diferentiata dupa cum intreprinderea realizeaza exporturi cu diferite destinatii, ex. in America, Asia, Europa etc.

In acest context, responsabilul zonei asigara in totalitate gestiunea activitatilor de export. Organizarea pe zone geografice convine intreprinderilor care distribuie produse omogene in tari ce impun exigente particulare.

Structura pe familii de produse Responsabilul isi asuma sarcinile legate de exportul produselor care le administreaza oricare ar fi tarile carora le sunt destinate.

3. Structura mixta Cei mai mari industriasi care fabrica produse foarte variate sunt intalniti in toata lumea si ei pot pune in practica o structura mixta care combina cele doua forme precedente: zona geografica si familia de produse.

Crearea unor entitati de export in strainatate

- Filiala Filiala firmei in strainatate este o persoana juridica independenta de firma mama, care cumpara de la aceasta din urma produse destinate pietei in vederea vinzarii. Se supune legislatiei si sistemului de impozitare din tara in care a fost constituita. Are buget de venituri si cheltuieli propriu. Sub indrumarea si controlul firmei-mama, filiala administraza comenzile si livrarile, actioneaza pentru recuperarea creantelor, asigura serviciile post vanzare.

- Sucursala este o structura a firmei creata in strainatate, fara personalitate juridica. Functioneaza sub legislatia tarii in care a fost infiintata, dar va fi impozitata in tara de origine. Ea dispune de buget de venituri si cheltuieli care este parte integrata din bugetul firmei care a creat-o. Sucursala promoveaza politica comerciala a societatii mama pe piata de desfacere, intretine relatii comerciale si financiare cu diferiti parteneri, putand incheia contracte conform imputemicirilor primite, se ocupa cu derularea operatiunilor de export-import cuprinse in aria ei de activitate.

- Biroul comercial este un compartiment al firmei mama creat in tara de destinatie. Nu are personalitate juridica, iar principalele sale abilitati se refera la: asigurarea unui flux informational de pe piata de desfacere catre firma mama care sa contribuie la fundamentarea strategiei de export, promovarea produselor pe piata externa; stabilirea de contacte cu clientii si ulterior sprijinirea actiunilor de negociere; indrumarea si controlarea activitatilor de asistenta tehnica si service post-vanzare.


Export-import indirect

Implicarea indirecta presupune participarea firmei in afacerea internationala prin intermediul unei entitati specializate. In consecinta firma nu intra in contact direct cu partenerii externi. Are loc o concentrare functiilor comerciale in entitati autonome.Multe firme sunt exportatori si importatori indirecti, deseori fara stirea lor. De exemplu, marfa poate fi vanduta unei firme pe piata interna care ulterior o vinde peste hotare. Este mult mai frecvent intalnit cazul cand furnizorii mici livreaza produsele lor marilor corporatii multinationale, acestea din urma vanzandu-le in strainatate. In alte cazuri cumparatorii straini achizitioneaza produse locale si imediat le trimit in tara lor.

Producatorii care exporta indirect pot opta pentru una din variante:

organizatiile de management si marketing international;

asociatiile de comert (exportul grupat

Organizatiile de management si marketing international

Avand in vedere gradul de implicare al acestor firme in raporturile cu producatorii delimitam doua grupe:

comercianti care actioneaza in nume si pe cont propriu;

agentii care opereaza in nume propriu si pe contul producatorului sau in numele si pe contul producatorului.

A. Comerciantii achizitioneaza marfuri de la producatorii autohtoni si le vand in strainatate, cumpara produse de pe pietele externe si le desfac in tara proprie, ori deruleaza operatiuni de reexport.

Se intalnesc urmatoarele variante de intreprinderi comerciale:

- Casele comerciale sunt mari firme comerciale care achizitioneaza de pe propria piata marfuri pe care le exporta sau importa angrosistilor, detailistilor ori producatorilor industriali din propria tara.

- Firmele de comert exterior cumpara in nume si pe cont propriu marfuri din tara pentru a le revinde in strainatate.

- Angrosistii sunt comercianti cu ridicata care achizitioneaza partizi mari de marfuri pe care le depoziteaza in scopul de a le revinde in partizi mici, atat intreprinderilor ce au ca obiect comertul cu amanuntul, cat si consumatorilor industriali

- Intreprinderile comerciale cu amanuntul isi realizeaza partial singure importul de marfuri conducand astfel la diminuarea cheltuielilor necesitate de distributie. Ele imbraca in general forma magazinelor universale si a magazinelor in lant.

Intermediarul de export (export jobber) este intalnit in zonele de influenta anglo-saxona. Cumpara marfurile de la fabricantii interni si le revinde cumparatorilor straini fara a intra din punct de vedere fizic in posesia marfurilor. Acestea trec direct de la producatorii autohtoni la clientii externi.


B.Agentii comerciali sunt intalniti in urmatoarele variante:

1. Comisionarul este o persoana fizica sau juridica care se obliga fata de comitent (persoana fizica sau juridica) sa incheie anumite acte juridice in nume propriu, dar pe contul acestuia, primind pentru serviciul astfel prestat o renumeratie numita comision;

Comisionarul de avarie, cunoscut in practica sub denumirea de expert de avarie, functioneaza in domeniul transporturilor maritime si fluviale ca angajat al armatorului, in scopul stabilirii cuantumului pagubei produse unei nave si marfurilor, in cazul avariilor comune

3. Consignatarul este un comisionar care primeste marfurile comitentului, denumit consignant, in propriile depozite, spre a le vinde treptat pe piata de resedinta sau pe alte piete, in intelegere cu consignantul.

4. Antreprenorul asigura intermedierea, coordonarea lucrarilor de santier si desfasurarea activitatii comerciale generale, scopul final fiind indeplinirea sarcinilor din contractul de antrepriza

5. Prepusul indeplineste rolul de reprezentant permanent al unui comerciant, fiind insarcinat cu exercitarea actelor de comet incredintate

Brokerul este un intermediar interesat in perfectarea unei anumite tranzactii.

7. Compania de management al exportatorului (CME) este firma specializata in vanzari internationale. Ea functioneaza ca o structura de export deservind mai multi producaori intre care exista o intelegere prealabila


Asociatiile de comert

Intalnim doua forme de astfel de asociatii comerciale:

a.      Asociatia alcatuita din doi producatori prin care unul dintre ei isi exporta marfurile folosind reteaua de distributie a celuilalt. Se presupune ca intre cei doi nu exista raporturi concurentiale

b.      Gruparile de exportatori sunt forme asociative din care fac parte mai multi producatori care doresc sa vanda marfa in strainatate in conditii mai bune

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact