StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie mondiala
Trimite articolul prin email Componentele economiei mondiale. economia nationala - principala componenta a economiei mondiale : Economie mondiala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Componentele economiei mondiale. economia nationala - principala componenta a economiei mondialeComponentele economiei mondiale. Economia nationala  - principala componenta a economiei mondiale


1. Caracterizarea economiei nationale

Economia mondiala este  o entitate complexa. Asa cum am aratat, ea este caracterizata

de o multitudine de elemente care apar in principal datorita dimensiunii sale internationale. Incercand sa sintetizam aceste elemente, apreciem ca urmatoarele elemente compun economia mondiala:
economiile nationale

diviziunea internationala a muncii

piata mondiala

Economiile nationale reprezinta componenta de baza a economiei mondiale. Ele sunt celulele pe baza carora functioneaza economia mondiala.

Economiile nationale sunt centre autonome de decizie (statele nationale au independenta, inclusiv economica), car 131b18b e in contextul economiei mondiale sunt legate prin niste legaturi specifice, determinate de existenta relatiilor economice internationale. Economiile nationale se manifesta in contextul global ca centre autonome de decizie, care actioneaza in spiritul unor tendinte ce se manifesta global.

In economia mondiala exista peste 200 de economii nationale, diferentiate in mod esential de potentialul economic si de nivelul de dezvoltare.

Pentru a vedea modul in care functioneaza economia mondiala,in ansamblul sau, consideram necesar a caracteriza modul de organizare si functionare a economiei nationale.

Din punct de vedere metodologic, economia nationala se structureaza in sectoare, la randul lor structurate in ramuri. Sectoarele unei economii nationale sunt:

Sectorul primar (materii prime si materiale, agricultura)

Sectorul secundar (produse manufacturate)

Sectorul tertiar (servicii)

Sectorul cuaternar (tehnologie informationala, idei)

Sectoarele se subdivizeaza in ramuri. Spre exemplu, sectorul industrial include industria

usoara, industria grea, samd.

Cu cat avansam spre un sector mai complex, cu atat valoarea adaugata este mai mare.

Astfel, tarile cu sector primar preponderent in economie au un nivel de dezvoltare mai redus, deoarece in comertul mondial vor furniza produse cu valoare adaugata mai mica si, probabil vor importa produse cu valoare adaugata mai mare, ceea ce va crea o presiune de deficit a balantei lor comerciale.

Locul si rolul unei economii nationale in economia mondiala depinde de mai multi factori dintre care mai importanti sunt:

a.       inzestrarea cu factori de productie

Exista tari care sunt favorizate dpdv geografic, prin existenta unor mari cantitati de

resurse. Acest fapt favorizeaza un acces direct, mai rapid si mai putin costisitor la acestea, ceea ce constituie un avantaj pentru tara respectiva.

Vorbim, spre exemplu, de cazul Rusiei, considerata un colos de reusre naturale, sau de cazul Chinei, cu o mare reprezentativitate a factorului de productie munca, si exemplele pot continua.

b.      dimensiunea pietei interne

Dimensiunea pietei interne este importanta prin prisma a doua puncte de vedere:

marimea populatiei, care indica potentialul de forta de munca al tarii respective

consumul total, pietele de mare dimensiune fiind o atractie mai mare pentru investitori straini atunci cand iau decizia de a penetra o noua piata

c.       dinamismul economiei

Dinamismul economiei poate fi evidentiat prin rata de crestere economica. O rata de

crestere economica ridicata denota o dezvoltare mai mare a tarii respective, dezvoltare care se va vedea si in implicarea ei in economia mondiala.

Exista tari cu un mare dinamism al economiei. Putem da ca exemple Japonia, care perioada 1955-1972 a reutit cresteri economice si de 10%, sau tari in dezvoltare din Asia (Coreea de Sud, Malaesya) care au cunoscut cresteri economice de 8%.

d.      nivelul de dezvoltare economica

Nivelul de dezvoltare economica poate fi evidentiat de indicatori precum PIB sau PIB/loc,

si evidentiaza capacitatea agentilor economici din tara respectiva de a produce bunuri sau servicii.

e.       gradul de deschidere a economiei nationale spre exterior

Economia mondiala aduce in prim plan o noua dimensiune, cea internationala. Din

acest motiv gradul de deschidere a economiei spre exterior devine o modalitate de evaluare a fortei economice a unei tari. Principalul indicator prin care poate fi evaluata aceasta este ponderea exportului in PIB, acesta aratandu-ne gradul de implicare a tarii in economia mondiala dpdv comercial.


2. Privire de ansamblu asupra unor economii reprezentative in economia mondiala

Pentru a avea o imagine mai elocventa asupra modului in care se manifesta economiile nationale la nivelul economiei mondiale consideram utila o caracterizare generala a unor economii nationale cu o mai mare reprezentativitate din perspectiva studiului economiei mondiale.

STATELE UNITE ALE AMERICIISUA este considerata cea mai mare putere economica a lumii. Din punct de vedere al principalilor indicatorilor geografici si economici situatia SUA se prezinta astfel:


Tabel nr 1 Principali indicatori in SUA

Indicator

SUA

Populatie


Suprafata


IDU (HDI)


VNB/loc


Sursa Gamblin, A., “Economia lumii 2004”, Editura Stiintelor Sociale si Politice, 2003


Datele ne arata un potential fizic semnificativti un mare grad de dezvoltare economica. Se considera ca acest nivel ridicat de dezvoltare este rezultanta unor factori dintre care mai importanti sunt:

a)      faptul ca nu a cunoscut feudalismul (considerat etapa de regres dpdv economic), ceea ce a condus  la organizarea societatii si economiei americane direct pe principiile capitalismului

b)      potentialul de resurse naturale crescut, potential completat (singurul caz din economia mondiala) de cumpararea cu plata cash a unor tinuturi: Louisiana (1804), Oregon (1846), California (1848), Alaska (1867)

c)      potential de forta de munca ridicat, sporit si de ideea exceptionalismului american si de un import masiv de forta de munca si inteligenta.

d)      atitudinea SUA dupa cel de-al doilea razboi mondial cand, in principal datorita puterii militare ridicate SUA a preluat pozitia de lider al lumii de la Marea Britanie

Statisticile ne arata ca in perioada postbelica SUA  au inregistrat perioade de avant

alternante cu perioade de regres, cu cresterii economice de cca 4% pe an pana in 1973, urmate de perioade de criza (1973-1975, 1981-1982, 1990-1991).

Perioada 1990-2000 este una de crestere economica, determinata in special de:

a)      implicarea crescuta a SUA in context global, atat prin exporturi cat si prin societati transnationale

b)      revolutia din domeniul comunicatiilor si tehnologiei (prin investitii de peste 600 mld $ in anul 2000)

c)      tertiarizarea economiei (in 2002 78% din economia americana era reprezentata de servicii, iar SUA sunt recunoscute ca cel mai mare exportator mondial de servicii), in 2003 in conditii de balanta comerciala negativa singura componenta pozitiva fiind cea a serviciilor

d)      o politica de incurajare a creditelor, in vederea dezvoltarii afacerilor

e)      implicarea SUA in blocuri regionale semnificative (NAFTA si APEC), ceea ce a condus la o imbunatatire a reprezentarii SUA in economia mondiala

Incepand cu 2001, SUA se gasesc intr- o incercare continua de revenire din presiunea de

criza a economiei. Balanta comerciala este in continuare negativa, rata somajului este in crestere, piata capitalurilor este incerta,  in ciuda masurilor de scadere a impozitelor pentru realansarea consumului si investitiilor.

JAPONIA       

Spre deosebire de SUA, Japonia este exemplul de tara care, in ciuda feudalismului intarziat, a cunoscut o dezvoltare deosebita. Perioada 1955-1972 a fost marcata de cresteri economice record (si de 10% anual), cresteri care au dat nastere in literatura de specialitate notiunii de „miracol japonez”. Tot in aceasta perioada a avut loc o crestere semnificativa a industriei in totalul PIB, industrie care pentru prima data a devansat agricultura. Mai mult decat atat, daca in peioada 1970-1985 in tari considerate mari puteri cresterea productiei industriale a fost spre exemplu de 48% (SUA) sau de 4% (Marea Britanie), in Japonia aceasta a fost de 162%.

In anii 80 Japonia, tara fara resurse, inregistra o balanta comerciala excedentara, fiind lider in lume in industria de constructii de nave maritime, automobile, televizoare, si ocupand locul al doilea la productia de otel (dupa Rusia).

Anii 90 ne aduc in discutie rate ale somajului ridicate  in tari dezvoltate – 13,5% in Marea Britanie, 7,7% in SUA- , dar in Japonia aceasta era doar de 3,5%.Desigur ca specialistii cauta explicatii pentru aceste rezultate macroeconomice deosebite. Iata care ar fi cele mai importante:

a)      o pozitionare geografica favorabila

b)      o piata nationala larga, cu o infrastructura dezvoltata

c)      organizarea industriei speciala (este vorba despre sistemul zaibatsu)

d)      cooperarea eficienta guvern-industrie

e)      investii straine dificile, directionate de catre stat, cu masuri de protectie fata de SUA si UE, ceea ce a condus la o dezvoltare a firmelor autohtone, care au deschis filiale in strainatate.

f)        forta de munca bine pregatita, salarizata in raport cu vechimea (nenkosei), forta de munca fiind utilizata intr-un sistem numit sushinkoyo (utilizarea permanenta a fortei de munca)

Japonia joaca si rolul unui lider regional in regiunea asiatica, fiind si tara care a ajutat

la dezvoltarea rapida a unor tari in dezvoltare din regiune. Astfel, firmele din Japonia a renuntat la asamblarea si prelucrarea unor produse autuhtone intensive in munca, transferand aceste operatiuni in state precum Thailanda, Malaesya, Coreea, eliberand, astfel, rezerve de forta de munca pentru productia altor bunuri, de regula cu valoare adaugata mai mare. Cu alte cuvinte, Japonia joaca rolul creierului, iar celelalte state asiatice ofera bratele.

Cu toate aceste aspecte pozitive evidentiate, sfarsitul anilor 90 au marcat o puternica criza financiara in Japonia , anii 2002-2003 cele mai mari 7 banci din Japonia inregistrand pierderi de peste 4600 miliarde de yeni.

GERMANIA

Germania reprezinta cea mai puternica economie europeana. Forta sa economica s-a evidentiat in mod deosebit dupa ce de-al doilea razboi mondial, cand, desi distrusa in urma acestuia, Germania a reusit sa redevina o mare putere economica.       Acest fapt se datoreaza unui potential economic semnificativ.

Germania este o tara reprezentativa in industrie (industria constructoare de masini), dar dispune si de un sector dezvoltat al serviciilor (peste 50% din din populatia apta de munca este ocupata in sfera serviciilor), ceea ce ii confera statutul de tara dezvoltata.

Germania reprezinta si motorul integrarii europene, multe din deciziile fundamentale pentru UE fiind sustinute de catre Germania.

ELVETIA

Am dori sa evidentiem faptul ca nu este neaparata nevoie de o tara mare ca dimensiune si potential pentru a fi o economie reprezentativa pe plan mondial. Elvetia este un stat mic si fara un potential de resurse alimentare. Cu toate acestea, este unul din cei mai mari producatori din industria alimentara. Deasemenea, mai este cunoscuta pentru industria farmaceutica, mecanica fina, si pentru sectorul serviciilor (afaceri bancare si turism)

OLANDA

Olanda reprezinta un alt model de tara cu potential economic redus si rezultate macroeconomice semnificative. Exemplul cel mai elocvent il cinstituie modelul agriculturii inalt intensive al Olandei in conditiile in care acest stat dispune de reduse resurse agricole.

CHINA

Nu trebuie sa ramanem cu impresia ca doar tarile cu economie de piata sunt reprezentative in economia mondiala. Exemplul cel mai bun in acest sens il reprezinta China. China este economia cu cel mai imposrtant potential de resurse umane din economia mondiala. Economia chineza reprezinta un model unic in economi globala, avand un sistem de organizare a activitatii economice mixt, in special dupa revenirea Hong Kong-ului. Astfel, China practica o politica de deschidere (am putea aprecia-nespecifica economiilor centralizate), fiind considerata un miracol de crestere economica.

RUSIA

Rusia este o tara in tranzitie care isi mentine locul intre cele mai puternice tari ale lumii, desi, dupa prabusirea sistemului comunist multi ar fi sustinut contrariul. Explicatia acestui fenomen consta in cel putin doua argumente:

a)      Rusia reprezinta un mare colos de resurse, in special resurse naturale

b)      Rusia ramane una din marile puteri militare ale lumii

BRAZILIA

Brazilia este o tara cu orientare industriala, cu un potential de resurse naturale semnificativ, care, in urma politicilor de crestere a gradului de industrializare se inscrie in randul tarilor latino-americane cu crestere economica.


INDIA

In prezent India traverseaza o perioada de reforme in sectorul industrial (India este o tara cu orientare primara), cu o incurajare pe anumite ramuri. India nu este o mare putere economica, dar se remarca prin influenta pe care o are in economia mondiala la scara regionala din perspectiva resurselor.


Prezentarea tarilor mai sus mentionate este realizata pentru a avea o imagine de

ansamblu asupra importantei cunoasterii aspectelor specifice economiilor nationale in incercarea de a le incadra in economia mondiala. Pentru o imagine mai completa asupra economiei mondiale este necesar a cunoaste si alte elemente despre alte economii nationale.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre economie mondiala
CAUTA IN SITE
Termeni de cautare