StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Noi putem sa te ducem spre NIVELUL URMATOR
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » microeconomie si macroeconomie
Trimite articolul prin email Echilibrul pietei. interactiunea ofertei cu cererea : Microeconomie si macroeconomie Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Echilibrul pietei. interactiunea ofertei cu cerereaEchilibrul pietei. Interactiunea ofertei cu cererea


Cererea si oferta sint componentele de baza ale mecanismului regulator al

pietei. Raportul dintre cerere si oferta, reflecta foarte clar si, in acelasi timp sintetic situatia pietei, a fiecarui segment al acesteia. Oferta cu cererea interactioneaza in dete 616c22g rminarea pretului la care vinzatorii sint dispusi sa ofere acea cantitate de bunuri pe care cumparatorii o doresc si sint dispusi sa o cumpere. Ele se gasesc in relatii de cauzalitate reciproca, una reprezentind in raport cu cealalta, deopotriva cauza si efect. Sensul lor poate fi pe deplin lamurit numai considerindu-le parti ale unui tot organic.

Cind prin interactiunea dintre cerere si oferta, se determina pentru un bun oarecare, atit pretul cit si cantitatea ceruta si oferita, atunci piata bunului respectiv se gaseste in echilibru. Cantitatea si pretul la care piata unui bun se echilibreaza se numesc cantitate de echilibru si pret de echilibru.

Sa presupunem urmatoarea situatie ( tabelul 4 ) la un bun oarecare:Tabel 4

Pret/Kg.(

Nr. Kg.

oferite pe

luna

Nr. Kg.

cerute pe

luna

Surplus (

Sau lipsa ( - )

Schimbarea de pret ceruta pentru stabilirea ecilibruluiscade

scade

scade

nu se schimba

creste

creste


La pretul de 5 kg, avantajele sint pentru ofertanti si dezavantajele pentru cumparatori. Oferta este deci mai mare decit cererea, fapt pentru care pretul reactioneaza prin scadere. Din treapta in treapta se ajunge cu pretul la 2,5 $/kg unde se stabileste echilibrul dintre cerere si oferta pentru bunul in discutie ( fig. 4 ).

In echilibru, curbele ofertei si ale cererii sint in balanta, iar pretul si cantitatea nu au tendinte de schimbare. Daca pretul bunului in discutie este mai mare sau mai mic decit pretul de echilibru, fortele pietei actioneaza in directia atingerii echilibrului. La pretul de echilibru, intentia cumparatorilor coincide cu intentia vinzatorilor. Deci, in echilibru, decizia cumparatorilor nu este influentata de surplusul de cerere, iar decizia vinzatorilor nu este influentata de surplusul de oferta. Absenta surplusului de cerere ca si surplusului de oferta asigura stabilitatea pretului de echilibru. In aceste conditii, piata bunului respectiv este in echilibru.


Modificarea cererii si a ofertei si iesirea din echilibru au loc atunci cind intervin factorii de influenta in fiecare caz in parte.

Modificarea in cerere. Sa presupunem ca previziunea pietei sugereaza o crestere a petului la bunul in discutie. Cumparatorii vor reactiona, crescind cererea din bunul respectiv in prezent, pentru a-l stoca in scopul de a evita un pret mai mare in viitor. Curba cererii se va deplasa spre dreapta luind forma C1C1 ( fig. 4.2 ). La pretul de 2,5
cantitatea ceruta va depasi cantitatea prevazuta a fi sporita, rezultind o lipsa de 42.000 kg. Aceasta cantitate rezulta din diferenta dintre punctul A si E1. In acest caz, piata da informatii ofertantilor ca cererea creste si cumparatorii sint dispusi sa plateasca mai mult pentru bunul respectiv daca il vor gasi pe piata.Din aproape in aproape, se ajunge la un nou pret de echilibru ( E2 ), respectiv de 3,3$ si la la o cantitate de echilibru de 100.000 kg.

Modificarea in oferta. Daca, datorita factorilor de influenta se produce modificarea in oferta, de exemplu descreste, curba ofertei se va deplasa spre stinga (fig.4.3), cantitatea de bun oferita scade, iar pretul va creste. Presupunem ca ceilalti factori nu se modifica. Descresterea in oferta se reflecta in deplasarea curbei acesteia spre stinga, luind forma O1O1. La pretul de echilibru de 2,50 ofertantii sint dispusi sa ofere numai 50.000 kg. pe luna. La acest pret, isi mentin cererea de 78.000 kg/luna. Rezulta o lipsa de oferta de 28.000 kg, cantitatea ce rezulta din diferenta dintre punctul B si E1. Acest fapt duce la cresterea pretului. Cind acesta ajunge la 3,00 /kg. se stabileste echilibrul, oferta egaleaza cererea, iar punctul de echilibru este acum E2. Cantitatea de echilibru va fi de 62.000 kg/lun
Modificarea si a ofertei si a cererii. Cind intervin modificari atit in cererea pentru bunul in discutie cit si in oferta, curbele acestora se vor deplasa simultan spre stinga sau spre dreapta.De pilda, daca curba ofertei se deplaseaza spre stinga si cea a cererii spre dreapta, se va modifica si pretul si cantitatea de echilibru. Punctul de echilibru va fi acum E4 (fig. 4.4). Noul echilibru este la pretul de 3,80 /kg, la cantitatea de 80.000 kg/luna.In concluzie, prin confruntarea dintre cerere si oferta se determina pretul de piata, care pentru oricare bun tinde permanent spre un nivel de echilibru ce reflecta egalarea cererii cu oferta.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact