StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » piata de capital
Trimite articolul prin email Firme de intermediere pe piata de capital : Piata de capital Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Firme de intermediere pe piata de capitalFirme de intermediere pe piata de capital


Procesul investitional pe piata de capital necesita o categorie speciala de institutii, respectiv Societatile de Servicii de Investitii Financiare. Aceste firme sunt cunoscute si sub denumirea de agenti de bursa, firme de brokeraj, firme de 454b12e intermediere bursiera.. Dar indiferent de denumirea lor ele indeplinesc un rol de importanta majora pe piata de capital, fiind de aceea denumite uneori si bancile pietei de capital..

Categoriile de servicii financiare pe care aceste firme le asigura se refera la[1] :

preluarea si transmiterea ordinelor primite de la investitori cu referire la instrumentele financiare pe care acestia doresc sa le tranzactioneze ;

executarea ordinelor clientilor cu referire instrumentele financiare, tranzactionarea instrumentelor financiare pe cont propriu;

administrarea portofoliilor de conturi individuale ale investitorilor, pe baza discretionara, dar cu respectarea mandatului dat de acestia, atunci cand aceste portofolii includ unul sau mai multe instrumente financiare;

subscrierea de instrumente financiare in baza unui angajament ferm si/sau plasamentul de instrumente financiare;

servicii conexe:

a) custodia si administrarea de instrumente financiare;

b) inchirierea de casete de siguranta;

c) acordarea de credite sau imprumuturi de instrumente financiare un investitor, in vederea executarii unor tranzactii cu instrumente financiare, in care respectiva societate de servicii de investitii financiare este implicata in tranzactii; ( pentru tranzactiile in marja - creditarea in vederea cumpararii in marja, iar imprumutul in instrumente financiare pentru situatia vanzarii in lipsa).

d) consultanta acordata societatilor cu privire la orice probleme legate de structura de capital, strategie industriala, precum si consultanta si servicii privind fuziunile si achizitiile de societati;

e) alte servicii privind subscrierea de instrumente financiare in baza unui angajament ferm;

f) consultanta de investitii cu privire la instrumentele financiare;

g) servicii de schimb valutar in legatura cu activitatile de servicii de

investitii financiare prestate.

Societatile de servicii de investitii financiare observam ca pot sa lucreze in numele clientului, exercitand o activitate de intermediere sau de brokeraj, situatie in care sunt denumite brokeri sau pot sa actioneze pe piata de capital in nume propriu, sa cumpere sau sa vanda titluri financiare caz in care se numesc, generic, dealeri. Acesti actori ai pietei de capital actioneaza in principal prin calitatea lor de membri ai burselor sau ai pietelor OTC. Formatorii de piata (Market maker) sunt considerate acele societati de intermediere care sunt specializate si care activeaza ca dealer pe aceasta piata OTC, fiind formatori sau creatori de piata pentru anumite titluri pentru care se specializeaza si pentru care sustin cererea sau oferta dupa cum piata evolueaza.

Implicarea acestor societati de intermediere in procesele pietei de capital este totala, ele participand pe de-o parte ca ofertanti de servicii pentru potentialii investitori individuali dar si institutionali, iar pe de alta parte pot fi ele insele investitori pe aceasta piata.
Dintre aceste societati se selecteaza membrii burselor, iar pe de alta parte, ele asigura intreg mecanismul de tranzactii extrabursier de la initierea operatiunii, ordinul clientului, contul clientului, si pana la executarea contractului, realizand si legatura necesara cu institutiile ce realizeaza compensarea si lichidarea. La fel ca bancile pe piata monetara si SSIF gestioneaza conturi ale clientilor lor. Aceste conturi sunt pe de-o parte conturi de numerar(moneda) dar pe de alta parte sunt conturi ale titlurilor gestionate. De asemenea creditarea in scopul realizarii tranzactiilor bursiere este una din preocuparile acestor firme. Creditarea in numerar este un atribut al institutiilor de credit, dar si aceste firme de intermediere realizeaza in cazul cumpararilor in marja creditari, bineinteles in legatura cu

bancile de credit. In cazul vanzarilor in lipsa, firmele de intermediere realizeaza imprumutul clientilor cu titlurile necesare. (vezi capitolul IV).

Pe langa activitatile executive cu referire la tranzactii, agentii de bursa pot realiza si operatiuni de management de portofoliu in vederea gestionarii titlurilor clientilor.

Ca institutii financiare reprezentative ale pietei de capital, participa si pe piata primara de capital in calitate de subscriitori, si/sau garanti de plasament, asigurand financiar emisiunile de noi actiuni sau infiintarile de firme prin subscriptie.

Gestiunea contului clientului, calculul dobanzilor, comisioanelor, taxelor, precum si gestiunea bazei de date corespunzatoare revine sistemului informatic al societatii de servicii de investitii financiare. Administrarea ordinelor, procesarea si transmiterea lor, este o alta functie a sistemului informatic al agentilor de bursa. (vezi fig. III.12.) Conturile deschise de clienti la societatile de servicii informatice au o functionalitate asemanatoare conturilor bancare.

Din aceasta cauza putem afirma ca sistemele informatice ale agentilor de bursa trebuie sa indeplineasca functii asemanatoare sistemelor informatice bancare in ceea ce inseamna gestiunea conturilor clientilor, administarrea bazei de date clienti, si in plus procesarea si transmiterea ordinelor de bursa, catre sistemul informatic al bursei, si receptia rezultatelor tranzactiilor transmise de sistemul informatic al bursei sau al pietei OTC.

Fig. III‑ Sistem informatic al societatii de servicii de investitii financiareLegea 297/2004 privind piata de capital (publicata in Monitorul Oficial nr. 571/29.06.2004)Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre piata de capital
CAUTA IN SITE
Termeni de cautare