StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » banci si burse
Trimite articolul prin email Pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate : Banci si burse Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivatePIETELE REGLEMENTATE DE MARFURI SI INSTRUMENTE FINANCIARE DERIVATE


In tara noastra inceputurile burselor de marfuri dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, cand s-a conturat ideea infiintarii unei Burse de comert la Bucuresti si a alteia la Braila, incercandu-se chiar un proiect de organizare prin care intretinerea celor doua Burse cadea in sarcina negustorilor locali; in vreme ce conducerea bursei din Bucuresti ar fi revenit unui numar de sase efori (cite unul pe zi), pentru Braila s-ar fi instituit o deputatie negustoreasca.

Tot in acest proiect era stipulat ca samsarii sa-si anunte afacerile, pretul mediu al marfurilor urmand a fi public 858h76i at in gazeta comerciala.

La Braila, dragomanul, ca si negustorul, nu putea vinde pe strada, 'matrapazlacul' era interzis, iar 'dragomanlacul' era fixat pentru orice articol dupa cursul 'legiuit'- oficial adica - al galbenului.

Dupa 1989, la initiativa unor oameni de afaceri romani si cu suportul legislativ oferit de legea nr. 31/1990, privind societatile comerciale, au fost reinfiintate bursele de marfuri; dintre acestea, cele mai importante fiind Bursa Romana de Marfuri Bucuresti care s-a infiintat in 1992 si Bursa de Marfuri si Monetar-Financiara Sibiu, infiintata in anul 1994. Ulterior, cadrul legislativ privind bursele de marfuri a fost completat cu Ordonanta Guvernului nr. 69/1997, modificata prin Legea nr. 129/2000, pentru ca in 2002 din pachetul legislativ privind piata de capital sa faca parte si Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 27 privind pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate, modificata si aprobata prin Legea nr.512/2002.

In conformitate cu prevederile art.4, alin. (1), pct.26 din OUG nr. 27/2002, piete reglementate sunt pietele la disponibil sau ale instrumentelor financiare derivate, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) functioneaza regulat si opereaza in mod ordonat;

b) respecta reglementarile CNVM, precum si regulamentele burselor de marfuri autorizate de C.N.V.M., care definesc conditiile de acces pe piata, precum si cele de operare;

c) respecta cerinte de raportare si transparenta, in vederea asigurarii protectiei investitorilor.

Pietele la disponibil, asa cum sunt acestea definite in acelasi articol (pct. 24) sunt piete specializate, dezvoltate de o bursa de marfuri, care asigura conditiile pentru negocierea si incheierea de tranzactii cu contracte spot si forward. Contractele spot presupun executarea imediata a acestora prin livrarea efectiva a marfii si plata pretului, in timp ce contractele forward sunt acelea care creaza pentru parti obligatia de a vinde, respectiv de a cumpara o anumita marfa la un pret convenit in momentul incheierii tranzactiei si care se executa prin livrarea efectiva a marfii si plata pretului la o data viitoare prestabilita.

Pietele instrumentelor financiare derivate, conform definitiei prevazute de OUG nr. 27/2002, art.4, alin. (1), pct. 25 sunt acele piete specializate, dezvoltate de o bursa de marfuri care asigura conditiile pentru negocierea si incheierea de tranzactii cu instrumente financiare derivate, de tipul contractelor la termen (futures) si optiunilor.Contractele futures sunt contracte standardizate care creaza pentru parti obligatia de a vinde sau de a cumpara un anumit activ suport la data scadentei si la un pret convenit la momentul incheierii tranzactiei.

Contractele cu optiuni (optiuni) sunt contracte standardizate care, in schimbul platii unei prime, creaza pentru cumparatorul optiunii dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau de a vinde un anumit activ suport la un pret prestabilit, numit pret de exercitare, pana la sau la data expirarii;

Elementele caracteristice ale contractelor futures si cu optiuni trebuie sa fie supuse spre avizare si inregistrare la C.N.V.M.

Clauzele standardizate ale unui contract futures trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente:

a) activul suport;

b) data scadentei;

c) marimea obiectului contractului;

d) prima si ultima zi de tranzactionare;

e) pretul de executare la scadenta;

f) modalitatea de executare la scadenta a pozitiilor ramase deschise in evidenta casei de compensatie, respectiv regularizare valorica sau livrare fizica.

Clauzele standardizate ale unui contract cu optiuni trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente:

a) activul suport;

b) data expirarii optiunii;

c) marimea obiectului contractului;

d) pretul de exercitare;

e) prima si ultima zi de tranzactionare;

f) modul de exercitare a optiunii.

Bursele de marfuri pot dezvolta piete ale instrumentelor financiare derivate in conditiile autorizarii C.N.V.M., cu respectarea legislatiei bancare si a regimului operatiunilor valutare.

De la infiintare si pana in prezent bursele de marfuri au dezvoltat o serie intreaga de produse atat pentru pietele la disponibil, cat si pentru cele de instrumente financiare derivate cele mai cunoscute fiind contractele futures pe valute, indici, rate ale dobanzii si, mai recent pe optiuni, precum si contractele futures pe grau.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact