StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finante internationale
Trimite articolul prin email Conceptul de lichiditati internationale : Finante internationale Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Conceptul de lichiditati internationaleConceptul de lichiditati internationale


Lichiditatile internationale nu constituie un concept simplu de definit.

Notiunea de lichiditati internationale se foloseste in acceptiuni diferite , uneori cu referire la situatia unui stat , iar alteori cu referire la cea a intregii comunitati internationale .

In primul caz , prin lichiditatile internationale se intelege totalitatea mijloacel 838e48i or de acoperire a soldului operatiunilor comerciale si financiare de care dispune un stat in relatiile sale cu alte state . Ea ar reprezenta , deci , o masura a capacitatii statului respectiv de a face fata in orice moment angajamentelor sale externe exigibile . Prin extensie , prin lichiditati internationale se intelege insa adesea si calitatea unor active detinute de statul in cauza de a fi transformate cu usurinta in astfel de mijloace de acoperire a datoriilor externe.
In al doilea caz , prin lichiditati internationale se intelege totalitatea mijloacel 838e48i or de efectuare a platilor internationale detinute de state .

Nu exista insa , nici un acord international cu privire la nomenclatura mijloacelor de plata internationale utilizabile , iar ca urmare , autoritatile nationale , pot sa includa sau nu in lichiditatile lor internationale un activ sau altul .

Economisti de seama atribuie continuturi variate notiunii de lichiditate , unii considerind numai aurul ca mijloc de efectiv de lichidare si devizele ca mijloace facultative , iar altii adaugind si unele active ale tarilor excedentare .

In masa lichiditatilor internationale intra atit rezervele constituite in acest scop la bancile centrale cit si cel putin o parte din valutele convertibile apartinind bancilor comeciale. Intre timp F.M.I. a creat si a difuzat o cantitate imensa de mijloace de lichidare destinate insa unor interventii conditionate. Lichiditatea se poate exprima si prin coeficientul de lichiditate care rezulta dintr-un raport intre disponibilitatile imediate si angajamentele la vedere sau cu o scadenta aproprata . Lichiditatea este si o insusire a unui cont de a fi usor lichidabil .

Pentru unii autori , lichiditatea internationala se confunda cu rezervele monetare internationale . Pentru altii , lichiditatea internationala

cuprinde pe linga rezervele monetare internationale , creditele pe baza de swap , adica acele credite pe care bancile centrale si le acorda reciproc in avans si care sint utilizabile imediat si fara preaviz , iat atii ii dau un sens si mai larg incluzindu-se , pe linga rezervele valutare , toate creditele de care dispun imediat autoritatea monetara ( nu numai creditele swap ) .

Alte pareri pornesc , in aprecierea notiunii de lichiditati internationale , de la intelesul termenului de lichiditate in general . Lichiditatea inseamna aptitudinea de a plati cu promptitudine.

Un activ este lichid atunci cind poate fi schimbat imediat pentru un alt activ . Tocmai de aceea se considera ca numerarul este cel mai lichid dintre active .

Transpunindu-ne pe planul relatiilor internationale , sese poate afirma ca lichiditatea internationala consta din rezervele lichide de mijloace de plata internationale de are dispune o tara .

Intrebarea care se pune aici , referitor la aceste resurse , este daca lichiditatea internationala consta din toate aceste resurse sau nu numai dintr-o parte din ele .

Parerile sint diferite . Dupa unii autori , lichiditatea internationala

consta in capacitatea de finantare a deficitelor de plati , atribuita de disponibilitatile oficiale de aur si de rezervele valutare , precum si acesul oficial la facilitatile internationale de credit .

Potrivit acestei pareri , lichiditatea internationala cuprinde deci numai acea parte a resurselor de plata de care dispune autoritatea monetara pentru nevoile de echilibru . In felul acesta , lichiditatile internationale se suprapun , ca inteles , cu rezervele monetare internationale plus toate creditele de care autoritatea monetara poate dispune imediat .Se mai poate intelege insa prin lichiditati internationale , totalitatea mijloacel 838e48i or de plata in strainatate de care dispune o tara la un moment dat si care sint lichide indiferent daca sint detinute de autoritatea monetara , de banci sau de particulari ( acestea din urma numai in tarile in care nu exista o dispozitie legala care sa interzica particularilor detinera de asemenea mijloace) .

Desi multe lucrari de specialitate din tara si din strainatate reduc sensul notiunii de lichiditati internationale la mijloace de plata internationale recunoscute tinute in rezeva de autoritatile monetare , intre lichiditatile internationale si rezeva monetara internationala exista atit deosebiri cantitative cit si calitative .

Cantitativ , lichiditatea internationala cuprinde asa cum sugereaza chiar denumirea sa , totalitatea mijloacel 838e48i or de plata existente in economia mondiala si recunoscute ca atare in relatiile dintre tari , pe o arie globala sau regionala , indiferent dac sint la dispozitia autoritatior sau a particularitatilor si indiferent daca sint destinate operatiunilor curente sau numai utizarii in cazuri deosbite.

Lichiditatea internationala cuprinde deci , atit rezervele monetare oficiale destinate echilibrului balantelor de plati , cit si mijloacele de plata la dispozitia aparatului bancar particular , societatilor transnationale sau altor participanti la circuitul economic mondial ( a caror existenta si importanta este reflectata de piata eurovalutara si alte piete internationale de capital ) mijloace utilizate pentru derularea curenta a schimburilor internationale . Restrictia consta in aceea ca sfera lichiditatilor internationale acopera numai o parte din masa monetara mondiala care are aptitudinea de a plati cu promptitudine , deoarece atit teoretic , cit si practic , se admite ca nu toate mijloacele de plata aparute pe plan mondial au aceasta calitate ( unele sint exprimate in bani cu recunoastere internationala limitata , altele nu au garantia bancara necesara sau au forma unor active imobilizate pe termen lung) .

Calitativ , lichiditatea internationala defineste nu numai mijloace de plata existente in economia mondiala , dar si modul in care acestea servesc circuitului economic mondial , faciliteaza schimburile economice dintre natiuni . Cu alte cuvinte , lichiditatea internationala reflecta modul in care banul , moneda isi indeplineste functiile in economia mondiala contemporana .

In acest sens , cu toate ca dupa 1970 a avut loc o crestere exploziva a resurelor monetare oficiale , distributia lor inegala si mai ales deteriorarea functiilor monedei ca urmare a politicii banilor scumpi promovata de marele capital financiar , a determinat o lipsa acuta de lichiditatii internationale in tarile in curs de dezvoltare , transpusa in criza de datoriilor lor externe din anii 80 .

Intre aspectele cantitative si calitative ale lichiditatilor internationale exista o strinsa legatura . Astfel , in timp ce rezerva valutara internationala este la dispozitia unei tari in mod neconditionat ( lichidate neconditionata ) , fara ingradiri in modul de folosire , fondurile in cadrul facilitatilor de credit sint obtenabile atit de oficilitati , cit si de particulari , in urma unor negocieri - mai rapide sau mai indelungate - si supuse , deseori la limitari ale dreptului de folosire si chiar la indeplinirea unor conditii care , nu de putine ori , afecteaza politica tarii solicitante (lichidate conditionata ) .Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact