StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » finantele firmei
Trimite articolul prin email Amortizarilor activelor fixe : Finantele firmei Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Amortizarilor activelor fixeAMORTIZARILOR ACTIVELOR FIXE


Activele fixe reprezinta aceea parte a aparatului de productie ce se consuma si transmite valorile asupra produselor si serviciilor in mod repetat in decursul mai multor cicluri de exploatare, forma fizica specifica pe o p 929e41j erioada mult mai indelungata.

Transmiterea treptata a valorii este determinata de faptul ca consumul activelor fixe, uzura fizica si cea morala actioneaza in mod treptat.

Din punct de vedere contabil dupa natura lor imobilizarile se clasifica in:
cheltuieli de instalare

imobilizari corporale

imobilizari necorporale

alte valorii imobilizate

Imobilizarile se mai clasifica in:

imobilizari de exploatat

imobilizari in afara exploatarii

Din punct de vedere al deprecierii sau al nedeprecierii avem:

imobilizari care se depreciaza datorita uzurii fizice si morale

imobilizari care nu se depreciaza (terenuri).

Uzura este de 2 feluri:

fizica

morala


Uzura fizica: reprezinta baza materiala a pierderii valorii activelor fixe fiind determinata de intrebuintarea, de actiunea unor factorii naturali si de scurgerea timpului.

Uzura morala: are loc atunci cand activele fixe se demodeaza sau se invechesc din punct de vedere tehnologic si apar alte mai performante si mai ieftine.

Atat uzura fizica si morala reprezinta baza obiectiva a fondului de amortizare.

Amortizarea poate fii privita sub urmatoarele 3 aspecte:

ca proces care inseamna o detasare si transmiterea de valori din activele fixe catre produse

ca o cheltuiala ce urmeaza a fii inclusa in costuri

ca resursa de finantare, adica ca fond ce trebuie sa asigure recuperarea valorii activelor fixe si inlocuirea acestora.

Amortizarea poate fi definita ca fiind o expresie baneasca a uzurii

Ca fond amortizarea poate fii definita ca fiind o suma de bani ce se detaseaza din activele fixe si care permite firmei:

mentinerea constanta a activelor fixe atunci cand au utilizat resurse financiare proprii

rambursarea creditelor la termenele scadente atunci cand au utilizat resurse financiare imprumutate pentru procurarea activelor fixe.


Fondul de amortizare este destinat in special inlocuirii activelor fixe scoase din uz cu mentinerea ca temporar el poate fi utilizat si in alte scopuri precum procurarea activelor circulante.Amortizarea este privita ca o parghie financiara ce trebuie sa raspunda mai multor cerinte printre care amintim:

stabilirea exacta a cheltuielilor cu amortizare in cadrul costurilor de productie

recuperarea valorii activelor fixe intr-o perioada corespunzatoare avand in vederea uzura fizica si cea morala

impulsionarea firmelor in utilizarea completa si eficienta

respectarea unor principii de fiscalitate


Un principal rol al amortizarii este acela de a evidentia valoric deprecierea activelor fixe si de a permite orice si de a permite repartizarea acestora pe costuri.

Ca proces amortizarea mai are rol de a elibera resurse de finantare pentru reinnoirea activelor fixe.

Amortizarea mai apare ca o suma de bani a autofinantarii sau finantarea interna.DECIZIA DE INVESTITIE SI FUNDAMENTAREA

EI PE TEHNICA ACTUALIZARII


Decizia de investitie trebuie sa aiba la baza informatiile cu referire la necesitate, oportunitate, volumul cheltuielilor si al resurselor financiare, fluxurilor de intrare iesire a fondurilor pe toata durata de functionare a investitiilor, asigurarea lichiditatilor si a rentabilitatii, recuperarea capitalelor investite si durata de executie si de exploatare a investitiilor respective.

In decizia de investitie este necesar sa tinem seama si de selectarea bunurilor in care se vor incorpora fondurile pentru a raspunde criteriilor de rentabilitate si de lichiditate.

Criteriul de rentabilitate este solicitat de cerintele functionarii firmei pe baza gestiunii financiare ce consta in obtinerea de venituri acoperitoare a cheltuielilor si un profit cat mai mare.

Criteriul de lichiditate este preponderent monetar, aplicarea lui constand in mentinerea echilibrului banesc in cadrul unor parametrii normali, situatie ce se poate realiza prin alocarea fondurilor intr-o asemenea structura incat sa permita firmei o rotatie accelerata a capitalului recuperarea rapid si cu randament mare al acestuia. Decizia de investitie si de finantare sunt legate intre ele.

Cea de finantare poate avea si un aspect extern ce consta in hotararea detinatorului de capital din afara firmei de a accepta sau nu schimbarea monedei pe o creanta asupra firmei (adica pe activele financiare).

In luarea deciziei de investitie, insemnatate prezinta studiu de oportunitate si de eficienta realizat pe baza de proiecte in mai multe variante si dintre care trebuie aleasa una singura. Daca varianta care trebuie aleasa este cea care sa asigure eficienta cea mai ridicata, in acest scop sunt evaluate proiectele, evaluare ce se bazeaza pe previziunea veniturilor si a cheltuielilor cu mentinerea ca diferenta acestora reprezinta veniturile nete ce urmeaza a fi obtinute.

Metoda actualizarii urmareste asigurarea comparabilitati in timp a unor eforturi sub forma de cheltuieli si a unor efecte sub forma veniturilor care se succed pe anumite perioade.


Metode sau criterii in luarea si selectarea proiectelor in proiectele de investitii:

Metoda ratei medie de rentabilitate ce se calculeaza raport intre BENEFICIUL MEDIU ANUAL si INVESTITIA MEDIE ANUALA.

Metoda timpului de recuperare consta in a masura intervalul de timp necesar recuperarii cheltuielilor angajate prin veniturile nete succesive. Se calculeaza ca raport intre CHELTUILELILE MEDII DE INVESTITIE si A VENITULUI MEDIU ANUAL.

Metoda valorii actuale nete: reprezinta diferenta pentru fiecare proiect de investitie dintre venitul net total actualizat si cheltuielile initiale de investitii.

Metoda ratei interne de rentabilitate: este aceea rata de actualizare la care valoarea actualizata a veniturilor si deci beneficiul este 0.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact