StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » FINANTE » leasing

Evolutia tranzactiilor de leasing

Evolutia tranzactiilor de leasing


In conformitate cu concluziile unui studiu intreprins de o firma de consultanta a guvernului american, industria de leasing din lume s-a dezvoltat si continua sa se dezvolte dupa un model de evolutie cont 444i81e urat in 6 faze, in functie de stadiul in care se afla piata de leasing. S-a constatat ca evolutia pietei leasingului are loc de la stadiul "inexistent" la cel "matur" in 6 faze:

in formare-leasing financiar simplu;

in expansiune-leasing operational;

matur-leasing operational;

- produse finite noi;

- consolidare .

Faza intai-inchirierea-a precedat leasingul de secole si chiar si astazi aceasta industrie este extrem de dinamica si competitiva in aproape toate tarile. Sistemul de inchirieri este caracterizat prin termen scurt de natura full service. La terminarea contractului de inchiriere utilizatorul inapoiaza echipamentul proprietarului. Leasingul este "inexistent" in Laos si Macedonia.

Faza a doua-leasingul financia simplu a inceput in secolul XIX. Acest produs este caracterizat prin faptul ca utilizatorul intentioneaza sa achizitioneze echipamentul prin intermediul leasingului. Leasingul este o modalitate de finantare prin care la sfarsitul perioadei utilizatorul achizitioneaza echipamentul prin plata integrala a ratelor (redevente). Proprietarul intentioneaza mai degraba sa finanteze echipamentul ce face obiectul contractului si nu poate sau nu vrea sa-i fie returnat la incheierea perioadei de leasing. Printre tarile considerate in aceasta faza sunt: Honduras, Polonia, Romania, Rusia, Tailanda.

Odata cu trecerea timpului si cu implicarea si altor institutii, industria leasingului intra in faza a treia-leasingul financiar creativ. Finantatorii incep sa structureze multe din contractele de leasing si sa furnizeze utilizatorilor optiuni atat pentru derularea contractului, cat si pentru finalul acestuia, cum ar fi operatiunea de a reannoi contractul bazat pe o rata reziduala fixa. In majoritatea tarilor leasingul aflat in aceasta faza a cunoscut cea mai mare dezvoltare, atat ca volum, cat si ca penetrarea pietei. In aceasta faza sunt Columbia si Pakistan.

Faza a patra-leasingul operational a luat nastere odata cu trecerea timpului, prin intensificarea competitiei, transferul de tehnologie de la o piata nationala de leasing la alta, datorita cerintelor si standardelor impuse de companiile multinationale deleasing si dezvoltarea pietelor secundare. Principala trasatura a acestui produs este ca utilizatorul poate sa returneze echipamentul la sfarsitul perioadei de leasing. Cele mai multe oferte de leasing operational sunt de tipul full service leasing. India si tarile Europei de Vest se afla in aceasta faza.Continua competitie a societatilor de leasing a dus la o creativitate crescanda a acestora si la transferul tot mai intens de tehnologie ceea ce propulseaza industria in faza a cincea, a dezvoltarii de noi produse. Leasingul operational devine extrem de sofisticat, cu termeni de finalitate optionali, optiuni de terminare a contractului inainte de termen, actualizari si contracte de leasing cu reanoire automata, asemanatoare cu liniile de credit revolving, reinoirea tehnologiei si multe altele. Industria de leasing din Austria a intrat recent in faza a cincea.

Faza a sasea- maturitatea este caracterizata printr-o consolidare substantiala in cadrul industriei. O astfel de consolidare ia forma fuziunilor de companii, achizitiilor de firme, parteneriatelor si altor tipuri de aliante competitive. Maturitatea este caracterizata de, marje de profit mai reduse care determina finantatorii sa caute realizarea profitului prin eficienta operationala mai degraba decat prin cresterea volumului de vanzari. Penetrarea se aplatizeaza pentru ca volumul de leasing creste numai odata cu cresterea generala a economiei. Economia de leasing din SUA a intrat in faza de maturitate cu aproximativ 5 ani in urma.

Autorul studiului considera ca "viitorul in dezvoltarea industriei de leasing apartine nu pietelor mature din punct de vedere economic, ci pietelor in dezvoltare, asa numitele emerging markets". Desi cele 6 faze se aplica in mod universal in fiecare tara din lume, trebuie stiut ca secventa se aplica in industrie in generalin cadrul fiecarei tari, si nu tuturor firmelor de leasing care actioneaza la un moment dat pe piata respectiva.
*** - Leasing in Romania. Solutii creative pentru dezvoltare, pag. 3Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact