StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » piata actiunilor » Oferta publica initiala
Trimite articolul prin email Incorporarea afacerii : Oferta publica initiala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Incorporarea afaceriiCorporatia este o persoana" legala, separata si distincta de proprietarii ei. Ca unic proprietar (sole proprietor) sau ca partener (partner), o persoana fizica si-ar putea pierde toate bunurile - casa, masina - daca cineva ar da in judecata afacerea, iar actile afacerii ar fi insuficiente pentru a satisface rendicarea. Din momentul in care afacerea devine corporatie, ea devine o entitate de sine statatoare. Daca cineva da in judecata compania, doar actile sale sunt supuse pierderii. Raspunderea dumneavoastra, ca actionar al corporatiei, este limitata. Similar, cineva care cumpara o actiune a unei corporatii (si devine proprietar al unei parti), beneficiaza de aceeasi raspundere limitata; proprietarii pot pierde numai ceea ce instesc, nimic mai mult.


Certificatul de incorporare (Statutul)
Primul pas in infiintarea unei corporatii este intocmirea certificatului de incorporare (certificate of incorporation) sau a statutului (charter). Acest document contine toate informatiile necesare pentru a identifica in mod distinct corporatia din punct de dere legal Una din informatiile necesare este, desigur, numele companiei; doua corporatii nu pot aa acelasi nume. De exemplu, daca numele companiei este Maxwell Manufacturing, nici o alta companie nu mai poate fi incorporata sub acest nume. Inrs, daca alta companie a fost deja incorporata sub acest nume, Maxwell Manufacturing trebuie sa fie incorporata si sa-si desfasoare activitatea sub alt nume.
Statutul contine, printre alte clauze, cateva din urmatoarele elemente de interes.
Declaratia scopului (purpose statement). Aceasta clauza arata ce fel de activitati desfasoara corporatia. in statutul Maxwell. afacerea ar putea fi definita drept fabricare de urine de ceara. Aceasta informatie este importanta pentru viitorii actionari care trebuie sa cunoasca modul in care compania urmeaza sa le foloseasca banii. Ei ar putea sustine ideea urinelor de ceara, dar ce se intampla daca urinele de ceara astfel sustinute nu mai trezesc interesul pietei? Maxwell ar putea intrezari oportunitatea de a realiza profituri mari, dirsificand, adica fabricand piese de sah din plastic, dar actionarii s-ar putea opune - chiar in justitie - deoarece compania si-ar incalca declaratia initiala a scopului de a face urine din ceara. Pentru a evita asemenea situatii, multe state, in frunte cu Delaware, permit statutelor sa aiba clauze cu scop general", daca afacerea este o corporatie. Acest tip de declaratie confera flexibilitate conducerii companiei, respectiv consiliului de administratie, in a dirsifica, fara teama unei reactii din partea actionarilor.
Declaratia de capital (capital statement). Aceasta clauza specifica numarul actiunilor autorizate pentru vanzare in scopul maririi capitalului. De asemenea, ea stipuleaza daca firma va emite actiuni comune sau privilegiate, ori amandoua. Companiile noi care se pregatesc sa devina publice, emit de obicei actiuni comune din mai multe moti. Actiunile comune confera proprietarilor lor pozitii echiile prin folosirea drepturilor de vot, precum si dreptul de a beneficia de cresterea valorii pe masura ce compania prospera.
Dar, ele nu obliga compania sa plateasca dividende fixe in numerar in mod regulat, ca in cazul actiunilor privilegiate - plati pe care o companie tanara nu le poate face intotdeauna, deoarece dividendele pot fi platite numai daca exista un surplus suficient de castiguri si profituri. in plus, cand este oferita publicului, actiunea comuna poate fi evaluata la un pret mai mic decai actiunea privilegiata si, prin urmare, ea are o piata potentiala mai larga.
Declatia de capital specifica si cate actiuni autorizate va emite compania, adica va oferi spre vanzare. De exemplu, daca declaratia de capital a lui Maxwell arata ca sunt autorizate un milion de actiuni comune pentru vanzare, ea poate oferi totul sau numai o parte din acestea in oferta primara. Sa presupunem ca dumneavoastra si prietenul dumneavoastra hotarati sa emiteti aproximativ o jumatate - 600.000 actiuni. Celelalte 400.000 actiuni decideti sa le pastrati pentru viitor, cand s-ar putea sa ati nevoie de capital suplimentar. Cele un milion de actiuni sunt actiunile autorizate" (authorized stocks). Cele 600.000, destinate vanzarii, sunt denumite emise si aflate in circulatie" (issued and outstanding), odata ce sunt vandute. Cele 400.000 actiuni pentru zile negre" sunt denumite autorizate, dar neemise" (authorized but unissued).
Bineinteles ca, impreuna cu prietenul dumneavoastra, ti pastra procente substantiale din actiunile emise. Daca unul sau mai multi dintre angajatii dumneavoastra au avut o contributie cheie la succesul companiei in timpul perioadei de inceput si doriti sa-i rasplatiti - si sa-i tineti astfel in firma - le ti atribui, poate, un procent din actiunile emise.
Sau, le puteti acorda o optiune de cumparare de actiuni ale companiei, oricand in viitor, la un pret scazut silit. De exemplu, sa presupunem ca, in ultimii trei ani, Bill Wilson a fost o persoana -cheie in determinarea modalitatilor de indeplinire a normelor de productie si de respectare a termenelor limita. Succesul dumneavoastra ar fi fost indoielnic fara ajutorul lui. ii acordati lui Bill o optiune de cumparare actiuni Maxwell, oricand in urmatorii 10 ani, cu 10$ per actiune. Desi \a propuneti sa oferiti public actiunea la 15$ per actiune in oferta primara, valoarea acesteia ar putea creste constant de-a lungul anilor Daca valoarea de piata a actiunii creste la 20, 30, 40$ sau mai mult, Bill nu ar trebui decat sa-si exercite optiunea de cumparare la 10$ si sa obtina profit.
Cand statutul este inaintat secretariatului statului in care doriti sa va incorporati si toate celelalte cerinte legale sunt indeplinite. Maxwell Manufacturing devine Maxwell Manufacturing, Inc.


Legea Glass-Steagall
Acum, odata ce Maxwell este incorporata, si-a pus baza pentru vinderea de titluri de valoare pe piata publica, proces denumit emisiune" (issuance) sau distribuire" de titluri (underwriting). Dar, cum are loc distribuirea titlurilor si cum este obtinut capitalul necesar prin vanzarea lor? La acest proces poate participa o


firma de brokeraj, ori o banca comerciala?Inaintea crahului din 1929, bancile erau puternic implicate pe piata actiunilor. Ca urmare a prabusirii pietei, multe banci au dat faliment, in consecinta, a inceput Marea Criza". Cand Franklin D. Rooselt a denit presedinte, Congresul a declarat ca gurnul federal ar trebui sa aiba putere de reglementare asupra pietelor financiare de titluri (mai ales asupra pietei actiunilor) si ca bancile comerciale nu pot presta servicii de brokeraj privind titlurile de valoare ale corporatiilor. Esenta Legii Glass-Steagall din 1933 este aceasta: bancile comerciale (commercial banks) pot constitui depozite si pot da imprumuturi, iar bancile de institii (instment banks) pot fi implicate in cumpararea si vanzarea titlurilor de valoare.
Aceasta distinctie s-a mentinut explicit pana in anii '80, cand bancile comerciale au inceput sa conteste cu succes legea1. in zilele noastre, bancile comerciale ofera servicii de brokeraj cu discont si constituie depozite la termen a caror rata a dobanzii este silita in functie de un indice al pietei. in mod similar, multe firme de brokeraj ofera clientilor lor institori echivalentul conturilor curente si de economii de pe piata monetara (checking and money market account).
Cu toate acestea, distinctia inca exista chiar daca nu mai este atat de clara ca in trecut. Bancile pot vinde si cumpara actiuni, dar nimeni din banca nu va poate da nici o recomandare de institie cu privire la titlurile de valoare. Tot ceea ce pot face, este sa va preia ordinul. Acest tip de servicii este denumit brokeraj cu dis-cont". Totusi, bancile pot tranzactiona pe piata primara obligatiuni gurnamentale SUA si obligatiuni municipale (obligatiunile, spre deosebire de actiuni, sunt instrumente de credit); in acest caz, ele fac ceea ce, in mod normal, fac firmele de instment banking pentru corporatiile ce emit actiuni. De fapt, multe banci precum Citicorp si Bankers Trust sunt mai importante in vanzarea de obligatiuni municipale decat majoritatea firmelor de brokeraj.
Obligatiunile gurnamentale nu au constituit un factor in crahul din 1929. Recent, bancilor comerciale li s-a dat permisiunea de catre Rezerva Federala sa actioneze si ca firme de instment banking, de exemplu sa distribuie obligatiuni de corporatie.
Daca bancile sunt implicate in brokeraj si firmele de brokeraj finanteaza ipoteci si tin conturi curente, cat de rezonabil este sa se pastreze aceasta linie de demarcatie intre bancile comerciale si bancile de institii? Marea Criza a trecut de mult si bancile continua sa faca presiuni pentru anularea Legii Glass-Steagall, o data pentru totdeauna.
Toate acestea inseamna, pentru Maxwell Manufacturing, ca firma poate imprumuta fonduri pe termen scurt de la o banca comerciala, insa imprumuturile trebuie excluse din urmatoarele patru moti serioase.
1. Adesea, bancile nu pot imprumuta unui potential solicitant la inceputul unei afaceri de risc, suma de bani pe care are nevoie sa o imprumute.
2. Frecnt, bancile nu pot oferi termenele pe care le vrea un astfel de solicitant. De exemplu, o companie poate dori sa imprumute bani cu o rata fixa pentru 20 de ani, dar majoritatea bancilor nu acorda imprumuturi comerciale cu rata fixa pe mai mult de sapte ani.
3. De obicei, bancile nu pot imprumuta companiile cu ratinguri mici ale creditului si cu un potential mare de risc. Companiile noi nu au, adesea, destule garantii pentru a asigura finantarea printr-o banca. Datorita faptului ca bancile au obligatia fata de clienti sa nu-si asume riscuri excesi cu depozitele lor, se adereste intrucatva ca singurul mod de a determina o banca sa-ti dea un imprumut este de a aa atat de multi bani incat sa nu ai nevoie de imprumut". Pe de alta parte, institorii individuali sunt deseori dispusi sa insteasca in situatii riscante, daca cred ca si castigul potential justifica riscul.
4. Adesea, bancile cer dobanzi mari, ceea ce inseamna mai multi dolari platiti decat ar trebui sa plateasca compania daca ar obtine capital direct de la institori.
Alternativa la imprumutul de la o banca comerciala este sa va indreptati catre o banca de institii pentru a va ajuta sa oferiti publicului institor actiunile companiei. Companiile care nu pot fi servite adecvat de catre bancile comerciale se indreapta de multe ori catre firme de instment banking pentru un astfel ajutor. Aceste firme sersc ca intermediari intre institorii potentiali si companiile care vor sa obtina capital. Deoarece astfel de firme vin in contact cu mii de institori prin intermediul brokerilor lor, ele pot pune in legatura emitentii de titluri de valoare cu institorii pentru care aceste titluri sunt atracti.
De exemplu, daca o companie mica, in crestere, ca Maxwell are nevoie de bani pentru noi utilaje si materii prime, o firma de instment banking poate gasi institorii interesati in actiuni cu risc mare/castig mare, ca cele ale lui Maxwell.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact