StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Lumea poate si a ta
finante FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » piata actiunilor » Back offices

Departamentul dividendeMulti clienti nu isi au actiunile inregistrate pe numele lor, ci pe numele firmei lor de brokeraj (in street" name). Procedand astfel, ei nu trebuie sa-si faca griji cu semnarea titlurilor de valoare sau a imputernicirii pentru actiuni (stock power) atunci cand vor sa vanda. in schimb, tot ce trebuie sa faca este sa-si sune bro-kerul si sa-i spuna vinde" si un functionar al firmei andoseaza1 certificatul. insa, corporatia emitenta nu poate sti cine sunt acei clienti. in consecinta, ea trimite firmei de brokeraj ceea ce, in mod normal, ar trimite actionarului, cum ar fi rapoartele anuale si alte informatii in legatura cu compania. Unul dintre elementele pe care corporatia le trimite firmei de brokeraj este cecul pentru orice dividende datorate pentru actiunile privilegiate sau comune detinute pe numele firmei de brokeraj. Dar, de fapt, acele dividende apartin proprietarului de drept" al actiunilor, adica clientului. De exemplu, daca 100 de clienti, fiecare dintre ei avand cate 100 actiuni de un anumit tip, ar decide sa isi inregistreze actiunile pe numele firmei lor de brokeraj, atunci re


gistrele companiei ar arata ca firma de brokeraj poseda" 10.000 actiuni. Cand este timpul platii dividendelor, compania intocmeste firmei un cec de plata deoarece compania nu are cum sa cunoasca actualii proprietari de drept. Cand firma de brokeraj primeste cecul, ea distribuie proportional venitul catre toti proprietarii efectivi.
Aceasta sarcina revine angajatilor departamentului dividende care raspund de verificarea fiecarui titlu de valoare din fiecare cont pentru a se asigura ca toti clientii primesc dividendele la care au dreptul (si pentru a se asigura ca respectivii clienti nu primesc nici un dividend la care nu au dreptul). insa, munca lor este ingreunata de procesul platii dividendului.In cazul dividendelor in numerar, procesul are patru date. Mai intai, la data declaratiei (declaration date), consiliul de administratie al companiei anunta ca acea corporatie va plati o anumita suma ca dividend. Pe cea de-a doua data, data inregistrarii (record date), compania ii cere registratarului ei sa-i inainteze o lista cu actionarii ei actuali pentru a sti cine are dreptul la cecurile de dividend. Pentru a primi dividendul, proprietarul actiunii trebuie sa ureze in registrele companiei ca actionar pana la aceasta data. Pe cea de-a treia data, data platii (payment date), compania semneaza cecurile de dividend, de obicei la aproximativ doua saptamani dupa data inregistrarii.
Multi investitori nu inteleg acest ciclu si isi suna suparati bro-kerii pentru a solicita cecurile de dividende la care ei nu au dreptul, in general, motivul este ca nu erau detinatori inregistrati (holders of record) la data inregistrarii, dar ei nu inteleg de ce.
Urmeaza cea de-a patra data, cunoscuta ca data ex-dividend (ex-dividend date). Majoritatea tranzactiilor cu actiuni au cinci zile lucratoare pentru a fi decontate, adica ele se deconteaza normal" (regular-way). Cine cumpara actiunea cu cinci zile inainte de data inregistrarii va fi detinator inregistrat la aceasta data. Dar, o tranzactie cu o decontare normala (adica o decontare dupa 5 zile) facuta cu patru sau mai putine zile inainte de data inregistrarii, nu va fi decontata pana in ziua cand registratarul corporatiei face lista actionarilor. Prin urmare, cumparatorul nu primeste nici un dividend. Ex" inseamna fara". Cumparati la o data ex" si nu veti primi nici un dividend. De ce? Deoarece tranzactia cu decontare normala se va deconta dupa data inregistrarii. Deveniti actionar inregistrat numai la data cand se deconteaza tranzactia. Prin urmare, dividendul va fi expediat, pe buna dreptate, vanzatorului actiunii.
Se mai intampla ceva pe data ex-dividend. Potentialii cumparatori ai actiunii stiu ca nu vor primi dividendul decat pana la aceasta zi. in consecinta, cand se deschide tranzactionarea pe data exdividend, valoarea de piata a actiunii scade, in general cu valoarea dividendului.
Sa luam un exemplu care presupune urmatorul calendar: Consiliul de administratie da un anunt in ziar, pe 2 mai, in care spune ca va plati un dividend de 0,50$ proprietarilor inregistrati (own-ers of record) pana pe 17 mai, cecurile urmand sa fie expediate pana pe 26 mai. 2 mai este data declaratiei, 17 mai este data inregistrarii, iar 26 mai este data platii. Prin urmare, data ex-dividend este 11 mai.
Daca un investitor cumpara actiunea pe 11 m


ai, tranzactia - cu decontare normala - nu se deconteaza pana pe 18 mai. Investitorul nu este inregistrat ca proprietar al actiunii in registrele companiei pana pe 18 mai. Astfel, vanzatorul are inca dreptul sa primeasca dividendul. Zilele de 12, 15 si 16 mai, de asemenea sunt declarate date ex".
Uneori, cecul de dividend este expediat gresit unei alte persoane: fie firma de brokeraj nu furnizeaza la timp registratarului informatia despre noul proprietar, fie registratarul nu prelucreaza informatia la timp, fie cineva comite o eroare undeva de-a lungul procesului. Daca cecul de dividend este expediat, printr-o inadvertenta, unei alte parti, aceasta trebuie sa-l restituie pentru a putea fi directionat corect.
Dividendele in actiuni functioneaza putin diferit. Dividendele mici" in actiuni (mai mici de 25%) sunt procesate ca si dividendele in numerar. Pentru dividendele mari in actiuni (25% sau mai mult) si pentru toate splitarile de actiuni, succesiunea datelor este diferita. Data ex-dividend, numita acum data ex-distribuire, vine dupa data platii in loc sa vina dupa data declaratiei. in acest caz, succesiunea pentru distribuirea actiunilor este urmatoarea:


* Data declaratiei
* Data inregistrarii


* Data platii
* Data ex-distribuire
Data ex-distribuire este, de obicei, ziua lucratoare urmatoare platii de catre corporatie.
Daca compania declara pe 2 mai un dividend in actiuni de 25% cu plata pe 24 mai, atunci actiunea incepe sa se tranzac-tioneze ex-distribuire pe 25 mai. Oricine cumpara actiunea astfel incat sa primeasca livrarea inainte de 25 mai are dreptul sa primeasca dividendul in actiuni.
Daca cineva cumpara actiunea intre data inregistrarii si data platii, este posibil ca actiunea sa fie livrata fara dividendul in actiuni, in consecinta, din a patra zi lucratoare dinaintea datei inregistrarii, pana la (si inclusiv) data platii, toate tranzactiile cu un titlu de valoare care plateste dividende in actiuni sunt insotite de chitante de datorie (due bills), care constituie IOUs1 pentru actiunile care urmeaza sa fie emise la data platii.
De exemplu, RIP sufera o splitare de 2 la 1. Clientul cumpara 100 actiuni RIP la 50, astfel incat cumpararea se face inainte de data inregistrarii. insa, livrarea actiunilor catre firma de brokeraj are loc dupa data inregistrarii. Firma primitoare plateste 5.000$ firmei care a facut livrarea (100 actiuni x 50$) si cere o chitanta de datorie pentru cele 100 actiuni suplimentare care vor rezulta din splitare. in ziua urmatoare zilei platii, prin splitarea RIP 2 la 1, actiunile valoreaza doar 25$ fiecare. Acum, departamentul dividende trebuie sa ceara, cu chitanta de datorie, celelalte 100 actiuni, in schimbul chitantei de datorie, departamentul dividende primeste a doua suta:
Clientul cumpara 100 RIP @ 50 = 5.000$
Clientul primeste 100 RIP @ 50 = 5.000$
loarea actiunilor dupa splitare 100 RIP @ 25 = 2.500$ Contul clientului dupa ce chitanta
de datorie este decontata 200 RIP @ 25 = 5.000$Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact