StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Afacerea ta are nevoie de idei noi
FINANTE

Finante publice, legislatie fiscala, contabilitate, informatii fiscale, asistenta contribuabili, transparenta institutionala, formulare fiscale din domaniul finantelor publice si private (Declaratii fiscale Fise fiscale Situatii financiare Raportari anuale)

StiuCum Home » finante » piata actiunilor » Back offices
Trimite articolul prin email Departamentul reorganizare : Back offices Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Departamentul reorganizareDepartamentul reorganizare (Reorg) indeplineste un numar de sarcini referitoare la schimbarile in statutul sau structura unei corporatii emitente.
Clauza de rascumparare (redemption caii) este exercitarea de catre emitent a unui drept de rascumparare asupra unei obligatiuni sau asupra unei actiuni prilegiate rascumparabile. O rascumparare absoluta sau integrala obliga toti detinatorii sa-si predea obligatiunile sau actiunile pentru rascumparare. In cazul unei rascumparari partiale, trebuie sa raspunda doar detinatorii certificatelor cu anumite numere; aceste numere de certificate sunt alese aleatoriu de catre companie, deseori prin metode electronice. Daca titlurile de valoare ce urmeaza a fi rascumparate sunt pastrate in siguranta si segregate dupa proprietar, prin metode de identificare indiduala, Reorg preda pur si simplu companiei certificatele corespunzatoare si crediteaza clientii cu numerarul primit, insa, daca titlurile de valoare sunt segregate per ansamblu (in bulk form), firma trebuie: 1) fie sa inregistreze numerele specifice ale certificatelor in fiecare cont de client, 2) fie sa adopte un sistem impartial de loterie.In cazul conversiunilor, departamentul reorganizare prelucreaza cererile de conversiune a obligatiunilor convertibile in actiunile comune de baza care uneori rezulta dintr-o rascumparare totala sau partiala a unei emisiuni convertibile. Compania emitenta obliga detinatorii sa-si schimbe titlurile de valoare in actiuni comune ori sa accepte pretul de rascumparare care este in mod normal mai mic decat valoarea de piata a actiunilor comune de baza.Intr-o astfel de rascumparare tipica de obligatiuni, detinatorul obligatiunii este informat ca, daca nu initiaza o actiune personala inainte de inchiderea programului dintr-o anumita zi (1) prilegiul conversiunii este revocat, (2) acumularea dobanzii obligatiunii (accrued interest) inceteaza si (3) detinatorul trebuie sa accepte pretul de rascumparare. intre timp, departamentul reorganizare trebuie sa contacteze proprietarii de drept ai obligatiunilor pentru a le cere instructiuni.
De asemenea, Reorg se ocupa si de schimburi (exchanges), care sunt de doua tipuri. Cand o clasa a unui titlu de valoare este schimbata cu alta, a aceluiasi emitent, se numeste reorganizare. Uneori, daca o corporatie este la mare stramtoare financiara, detinatorii ei de obligatiuni pot accepta actiuni in schimbul obligatiunilor lor, pentru a eta procedurile prelungite si costisitoare de faliment. Sau, un astfel de schimb poate rezulta dintr-o decizie a unei instante in caz de faliment. in ambele situatii, departamentul Reorg preda certificatele vechi in numele proprietarilor si le accepta in schimb pe cele noi. Daca schimbul este voluntar, Reorg are nevoie de o cerere de schimb voluntar, adica instructiuni scrise din partea proprietarului de drept. in cazul unui schimb involuntar, nu este nevoie de nici o instructiune. Celalalt tip de schimb rezulta dintr-o fuziune, cand actiunile unei companii sunt schimbate pe actiunile celeilalte. in caz de fuziune, Reorg preda actiunile clientilor ei in schimbul actiunilor companiei supraetuitoare sau in schimbul actiunilor celei de-a treia companii nou infiintate. Cand schimbul este incheiat, Reorg actualizeaza registrele detinerilor de actiuni ale firmei de brokeraj si ale clientilor ei. Daca fuziunea este o achizitie completa in numerar, conturile clientilor sunt creditate cu fondurile primite dupa ce departamentul reorganizare preda vechile actiuni si obtine plata.
In cazul unei oferte de drepturi de preemptiune {drepturi de subscriere), corporatia ofera actionarilor ei existenti dreptul de a cumpara actiuni suplimentare dintr-o oferta primara preconizata, la un pret favorabil, inainte de data intrarii in goare a ofertei. Dreptul de a subscrie" la oferta permite proprietarului sa cumpere noile actiuni la un pret cu discont". De aceea, dreptul in sine are o valoare in dolari si poate fi cumparat sau vandut pana la data expirarii lui, dupa care dene fara valoare.
Clientii firmei de brokeraj dispun de drepturile lor de preemp-tiune prin intermediul departamentului Reorg. Daca proprietarul drepturilor vrea sa cumpere actiuni (adica sa-si exercite" drepturile), personalul Reorg foloseste fondurile din contul clientului si drepturile de subscriere la noua oferta. Daca este nevoie de drepturi suplimentare pentru executarea instructiunilor scrise ale clientului, Reorg le cumpara fie de la agentul companiei emitente, fie de pe piata deschisa. Invers, daca anumiti clienti decid sa nu subscrie, ori daca ei detin drepturi in plus fata de cantitatea necesara pentru subscrierea la numarul de actiuni pe care ei doresc sa le cumpere, departamentul reorganizare nde drepturile care sunt in plus, inainte ca ele sa expire. El poate sa le vanda bancii agent al companiei sau distribuitorului (standby underwriter)1, ori sa accepte cererea altcuiva, pe piata deschisa. in astfel de cazuri, contul clientului respectiv este creditat cu venitul net al acelei vanzari.
Reorg ofera un serciu similar pentru garantii (warrants) care sunt, de asemenea, titluri de subscriere pentru cumpararea actiunilor corporatiei, dar ale caror date de expirare sunt adesea peste multi ani. Unele nici nu au date de expirare. Cand detinatorul garantiilor isi exercita optiunea de cumparare, Reorg se ocupa de aceasta procedura, dar are nevoie de instructiuni scrise din partea proprietarului de drept inainte de a trece la actiune.
Personalul Reorg se ocupa si de intocmirea tuturor documentelor intr-o oferta de cumparare (tender offer) care este o cerere oficiala prin care actionarii sunt solicitati sa-si vanda actiunile. O oferta de cumparare poate fi o metoda de succes pentru achizitionarea unei mari cantitati de actiuni. Ea.este adesea folosita de corporatii sau institutii mari pentru efectuarea unei fuziuni sau pentru preluarea controlului asupra altei companii tinta". Daca nu sunt oferite spre vanzare suficiente actiuni, atunci compania care face oferta de cumparare (offering company) nu isi poate realiza obiectivul. in aceste imprejurari ofertantul isi rezerva, de obicei, dreptul de a refuza cumpararea tuturor actiunilor oferite -un drept valoros care nu este disponibil in tranzactiile de pe piata deschisa. Similar, daca o oferta de cumparare atrage mai multe actiuni decat este suficient pentru a-l satisface pe ofertant, acesta poate accepta toate actiunile, o parte din ele, sau numai cantitatea specificata in oferta de cumparare. Daca numai o parte din actiuni se vor cumpara, atunci ele pot fi cumparate fie dupa criteriul primul venit/primul sert, fie dupa criteriul pro rata.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact