StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Control si audit

CONTROL SI AUDIT

Consideratii generaleControlul si auditul cuprind activitati specifice proceselor manageriale prin intermediul carora se asigura dinamica parcurgerii si transformarii resurselor in produse finite, in interiorul sistemului institutiilor si firmelor, cu respectarea tuturor cerintelor calitative, cantitative, de eficienta si eficacitate, impuse de standarde.


Managementul mode 151f55b rn impune o noua conduita in legatura cu activitatile specifice functiei de control si audit. Controlul si auditul trebuie sa stimuleze participarea oamenilor la evaluarea rezultatelor si stabilirea masurilor de corectie atunci cand este cazul.


In derularea ciclului functiilor organizatiei controlul si auditul incheie si, in acelasi timp, amorseaza un nou inceput. Din acest motiv, multe dintre activitatile specifice previziunii sunt intr-o stransa interdependenta cu cele de control si audit.
Conceptele de control si audit


Analiza comparativa control - auditAsemanari

se organizeaza si se desfasoara pe baza reglementarilor legislative specifice, in toate institutiile si firmele;

asigura dinamica transformarilor calitative, corecte, in conditii de eficacitate si eficienta, a resurselor in servicii si bunuri (produse);

limiteaza si anuleaza riscurile privind siguranta patrimoniului, securitatea si sanatatea muncii, securitatea si sanatatea mediului natural, protectia intereselor beneficiarilor de servicii si bunuri (produse).


Analiza comparativa control - audit

Particularitati

CONTROLUL

organizare si conducere la nivel tactic si operativ;

activitate continua, in toate compartimentele functionale si operationale ;

constatarile actiunilor de control vizeaza corectitudinea realizarii activitatilor de executie; concluziile rapoartelor de control au caracter obligatoriu pentru toti salariatii responsabili de abaterile neadmisibile constatate.

AUDITUL

organizare si conducere la nivel strategic;

activitate discontinua, orientata spre compartimentele cu obiective de mare risc;

constatarile actiunilor de audit vizeaza corectitudinea realizarii activitatilor de control;

concluziile rapoartelor de audit au caracter de opinie consultativa; responsabilitatea aplicarii lor revine managementului strategic


Controlul este procesul de masurare si comparare continua a rezultatelor proceselor institutiei/firmei cu nivelele din standardele si normele de performanta sau cu obiectivele previzionate/planificate. Diferentele nepermise constatate conduc la corectarea si mentinerea functionarii sistemului in limite admisibile.


Auditul este procesul de evaluare periodica a controlului si de apreciere a corectitudinii desfasurarii proceselor in interiorul sistemului institutiei/firmei in scopul prevenirii riscurilor majore si pentru cresterea performantelor proceselor manageriale.
Controlul si auditul asigura pentru posturile de conducere, informatii privind desfasurarea reala a proceselor de prelucrare. Aceste informatii pot fi utilizate in mai multe scopuri:


actualizarea prevederilor din planul strategic, care se dovedesc ne fezabile, cu ocazia efectuarii controlului si auditului

optimizarea starii de stres profesional si eliminarea unor conflicte disfunctionale in cadrul sistemului institutiei/firmei

evaluarea randamentului personalului de executie

fundamentarea, pe baze reale, a normelor de munca si a parametrilor de performanta calitativa specifice produselor si serviciilor institutiei/firmei

protejarea patrimoniului institutiei/firmei prin evitarea utilizarii neeficiente a resurselor si eliminarea risipei sau furturilor.

Etapele proceselor de control si audit         

Standarde si norme de performanta

Standardele si normele corporative definesc cadrul legal de organizare si functionare prin care se fundamenteaza strategia de sistem a institutiei/firmei. In aceasta categorie se inscriu legile si normele de contabilitate si fiscalitate, de protectie a mediului natural, de protectie a consumatorilor, de protectie si securitate a muncii si sanatatii salariatilor.

Standardele si normele functionale sunt deduse din cele corporative, se adopta la nivelul institutiei/firmei si asigura organizarea, ordinea interioara si functionarea sistemului. Pe baza acestor standarde sunt fundamentate planurile strategice, tactice si operationale si se aloca resursele la nivelul componentelor structurale ale institutiei/firmei.

Standardele si normele de produs se refera la calitatea prelucrarilor fiecarui produs, fiind impuse atat pentru compartimentele functionale cat si pentru cele operationale.

Standardele si normele individuale se refera la performantele care se asteapta de la fiecare salariat, pe postul sau de munca. Aceste standarde sunt specifice fiecarei categorii de personal.

Metode si procedee de control


In practica manageriala, controlul se realizeaza printr-o multitudine metode si procedee. Unele dintre acestea - observarea directa, rapoartele scrise, sunt specifice functiei manageriale de control. Altele, cum sunt de exemplu, metoda bugetelor, analiza punctului critic al profitabilitatii, graficul Gantt, metoda drumului critic, sunt folosite atat pentru previziune cat si pentru control [28].Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact