StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » management general

Managementul strategic

Managementul Strategic

    Caraceristicile managementului strategic

    Metode de conducere strategica

    Elementele constitutive ale prognozei

    Metode de prognoza

    Analiza ciclului de viata al unui produs

    Strategii pentru situatiile de criza aplicabile mediului economic romanesc    Organizarea firmei la nivel managerial

    Managementul deciziei

Incepand cu aceasta lectie vom prezenta aspectele cele mai importante ale managementului strategic si de aceea va voi ruga sa acordati atentie maxima continuturilor prezentate.

Caracteristicile managementului strategic

Pentru a intelege in ce consta managementul strategic trebuie sa precizam pentru inceput care sunt caracteriscile sale.

Misiunea

consta in stabilirea cu exactitate a scopului existentei organizatiei si a scopurilor fundamentale din punct de vedere social si economic.

Politica

este un ansamblu de proceduri, reguli si principii care formeaza modul de actiune al unei organizatii 525i85f pentru a servi obiectivelor si scopurilor.

Strategia

reprezinta un ansamblu de proceduri de relationare cu mediul extern in vederea atingerii obiectivelor propuse.

Tactica

reprezinta un ansamblu de proceduri si procese dedicate atingerii obiectivelor pe termen scurt.

Metode de conducere strategica

Cea mai des intalnita metoda de conducere strategica este

Conducerea bazata pe planificarea financiara

care consta in elaborarea de bugete lunare si anuale, efectuarea de controale amanuntite in ce priveste buna desfasurarea a activitatilor si functiilor angajatilor si caracterizeaza in special firmele mici sau la inceput de drum.

Conducerea previzionala

consta in realizarea de previziuni pe termen lung in legatura cu interactiunea firmei cu mediul extern. In realizarea previziunilor se analizeaza mediul extern, efectele mediului extern asupra activitatii firmei, se analizeaza factorii care pot afecta activitatea firmei si elaborarea de strategii de preintampinare a unor situatii dificile. Acest tip de conducere este caracteristic tot firmelor mici care au in vedere extinderea activitatilor.

Conducerea orientata pe factori externi

consta in formarea de departamente si compartimente care pot urmari obiective relativ diferite iar sefii acestor diviziunii iau decizii impreuna cu conducerea firmei. Acest tip de conducere are in vedere analiza mediul extern, a mediului intern si a obiectivelor firmei pentru a putea elabora strategii care sa raspunda prompt schimarilor de pe piata si concurentei.


RETINETI!

Prin folosirea managementului strategic se are in vedere elaborarea de strategii pentru a face fata schimbarilor de pe piata si pentru a gasi avantaje competitive.

Elementele constitutive ale prognozei

Dupa cum bine intuiti prognoza economica reprezinta activitatea de anticipare a evolutiei unei situatii sau fenomen economic.

Pentru elaborarea de prognoze trebuie sa avem in vedere o serie de strategii de baza, dupa cum urmeaza:

- strategia determinista

sustine ca viitorul depinde de situatia din prezent;

- strategia simptomatica

sustine faptul ca anumite caracteristici, simptome (semne) din prezent ne indica modul in care vor evolua lucrurile in viitor si pot oferi informatii despre 'semnele schimbarii', iar toate acestea pot fi posibile doar analizand cu atentie evolutia in timp a unor variabile, indicatori din domeniul de activitate al firmei;

- strategia de sistem sustine ca indiferent de modul in care apar schimbarile, chiar daca au sau nu un caracter aleatoriu, o analiza amanuntita va scoate in evidenta functionarea unor principii sau teorii.

Metode de prognoza

Metoda Delphi

a fost elaborata de catre Rand Corporation care a recurs la folosirea de experti care sa poata anticipa aparitia unor inovatii care pot influenta anumite activitati sau fenomene economice.

Metoda scenariilor

a fost elborata la Hudson Institute care a recurs la elaborarea de scenarii ale unor situatii posibile in functie de rezultatele analizei mediului intern si extern din prezent.

Metoda arborilor de relevanta

urmareste in principal evaluarea metodelor alternative de gasire a unor solutii pentru ca in final sa se poata creiona o serie de obiective plecand de la aceasta evaluare.

Metoda morfologica

consta in cercetarea posibilelor variante de evolutie a unei activitati sau fenomen in scopul elaborarii si cercetarii in prealabil a solutiilor de adaptare la schimbarile din domeniu.

Metoda functiilor de productie

care pleaca de la analizarea interdependentei dintre input-urile si output-urile din cadrul procesului de productie dintr-o firma pentru ca in final sa se poata trage concluzii asupra rezultatelor.

Metoda compararii trend-urilor

porneste de la analizarea a doua caracteristici numite de referinta pentru a ajunge la un punct comun in viitor. Aceasta metoda are in vedere analizarea evolutiei predecesorilor care constituie primul punct de referinta si analizarea evolutiei activitatii actuale care constituie al doilea punct de referinta. Pe scurt, pentru a intelege in ce consta aceasta tehnica trebuie sa dam un exemplu practic: pe piata IT - vom analiza evolutia pe o perioada mai mare a unui predecesor, de exemplu IBM si evolutia noastra ca firma producatoare de sisteme informatice intr-o perioada mai scurta, vom incerca sa trasam un grafic in functie de 2 variabile, sa spunem numarul de sisteme vandute intr-un an si numarul de inovatii introduse, pentru IBM pentru o perioada de 10 ani si apoi pentru firma noastra pentru o perioada de 3 ani; iar dupa ce realizam aceaste grafice va trebui sa suprapunem curbele de evolutie pentru a ne crea o situatie clara asupra modului de evolutie al firmei noastre pentru urmatoarea perioada. Bineinteles pentru exemplul dat trebuie analizate mult mai multe caracteristici, dar am preferat sa nu complicam prea mult exemplul pentru a intelege in linii mari in ce consta aceasta metoda.

Analiza ciclului de viata al unui produs

Dupa cum cred ca stiti deja ciclul de viata al unui produs se imparte in 4 mari etape si anume:

- perioada de lansare

cand trebuie realizata campania publicitara si asigurate stocurile necesare pentru a putea face fata solicitarilor potentialilor clienti; in aceasta perioada cheltuielile vor atinge un nivel ridicat, iar profitul va fi mai mic.

- perioada de crestere

se inregisteaza cand produsul s-a impus deja pe piata, este cunoscut si cererile au inceput sa creasca; in aceasta perioada nivelul profitului va fi cel mai ridicat.

- perioada de maturizare

ne indica faptul ca produsul este cunoscut pe piata, are o pozitie bine determinata si controleaza o parte din piata tinta; aceasta perioada este caracterizata de continuarea campaniilor de promovare si de cresterea vanzarilor dar in paralel se inregisteaza si o crestere a costurilor si trebuie sa avem in vedere si eventualele reduceri de preturi care au menirea sa faca produsul atragator in continuare sau mai atragator decat era.

- perioada de declin

a produsului este caracterizata de cresterea ofertei dar si de scaderea cererii, deci de scaderea profitului; aceasta perioada apare atunci cand concurenta a iesit pe piata cu produse mai atragatoare iar produsele noastre au devenit deja depasite 'moral' si trebuie imbunatatite, diversificare (pentru a exemplifica aceasta perioada ganditi-va la compania Coca-Cola si la diversificarea sortimentelor de Coca-Cola si introducerea de noi bauturi racoritoare ca Fanta, Sprite si chiar pe plan local introducerea de apa minerala datorita trend-ului din ultima perioada).

Pe scurt putem observa ca pentru fiecare perioada din ciclul de viata al unui produs avem costuri diferite si profituri diferite. La inceput, asa cum este normal, cheltuielile pentru fabricare, promovare si reclama vor fi mai mari iar profitul mai mic, iar atunci cand se ajunge la faza de crestere, profitul devine mai mare deoarece productia creste iar costurile de fabricatie scad. La sfarsit cand se atinge un grad maxim de saturare a pietei, profitul ca incepe sa scada, iar in aceasta perioada trebuie gasite idei de dezvoltare a produselor, de diversificare sau chiar de introducere a unui produs nou.

Din punct de vedere strategic, curba de viata a unui produs se realizeaza prin analizarea variabilelor care tin de productie, cheltuieli si profit pentru un produs similar pentru ca in final sa putem intui cum vor evolua vanzarile, cat timp vom fabrica acel produs, care va fi profitul, cum va evolua nivelul preturilor si mai ales cand trebuie sa modernizam produsul.

Analiza ciclului de viata al produselor este foarte importanta pentru elaborarea strategiilor si politicilor firmei pentru se putea mentine o balanta echilibrata in ce priveste perioada de viata a unui produs si nivelul profitului.

Strategii pentru situatiile de criza aplicabile mediului economic romanesc

In continuare va vom prezenta cateva strategii care pot fi aplicate mediului economic romanesc.

Strategia de restrangere a activitatilor

poate fi adoptata atunci cand patrimoniul societatii a crescut semnificativ si pentru a putea fi pastrat (intretinut) sunt necesare cheltuieli mari si foarte mari si atunci se impune o stare de restangere a activitatilor. Aceasta strategie se poate aplica numai pe termen scurt si practic consta in miscorarea cheltuielilor si chiar eliminarea unor anumite tipuri de cheltuieli (protocol, delegatii, etc), inchirierea de aparate si echipamente necesare productiei in loc de cumpararea lor, eventual micsoararea salariilor, chiar disponibilizari de personal. Aceasta strategie trebuie adoptata si implementata cu grija deoarece o implementare nu foarte bine gandita poate duce in timp la grave probleme economice.

Strategia de holding

este adoptata de firmele care au activitati care cer un numar ridicat de resurse si se apeleaza la mai multe firme pentru a putea face fata cerintelor. O astfel de strategie poate determina preturi mai mici si in consecinta vanzari mai mari.

Strategia de schimbare sau diversificare a productiei

are ca rol schimbarea productiei pentru ca firma sa poata face fata cerintelor pietei, alegandu-se activitatile cele mai profitabile la un moment dat.

Strategia de captivitate

este intalnita la firmele care trec prin perioade economice dificile si sunt nevoite ca accepta tutela altei firme pentru a putea supravietui, cu conditia ca o parte din activitati sa fie cedate firmei care asigura tutela. De exemplu o firma producatoare de software cu o situatie ecnomica precara este nevoita sa accepte tutela altei firmei care sa poata sustine proiectarea si lansarea pe piata a produsului la care lucreaza prima firma. Firma care asigura tutela plateste angajatii primei firme, le asigura conditiile de munca si resursele si materialele necesare terminarii produsului care va fi lansat in final de catre un consortiu format din cele 2 firme care eventual vor imparti profitul intre ele in functie de procentul stabilit de managerii lor.

Strategia de incorporare

este folosita de firmele care doresc sa isi asigure materia prima si incorporeaza firme producatoare de materii prime. De exemplu o firma producatoare de mobila din lemn masiv va incorpora o firma care se ocupa cu exploatarea masei lemnoase, respectiv cu taierea copacilor si prelucrarea primara a lemnului.

Organizarea firmei la nivel managerial

Etapele organizarii:

Pentru a putea organiza activitatea unei firme din punct de vedere managerial trebuie sa parcurgem urmatoarele etape:

- stabilirea scopurilor, politicii si obiectivelor;

- impartirea activitatilor si formarea de departamente, compartimente;

- delegarea sarcinilor pe departamente si functii;

- elaborarea de proceduri de lucru, standarde;

- realizarea organigramei firmei precizandu-se raporturile dintre departamente;

- redactarea unui regulament intern de lucru;

- recrutarea si formarea de personal.

Cauze ale proastei functionari:

Proasta functionare a unei firme poate avea urmatoarele cauze:

- alocarea de sarcini de lucru in mod irational pentru diferiti angajati;

- formularea sarcinilor imprecisa si neclara;

- fragmentarea inutila a functiilor in cadrul unui departament;

- alocarea de functii similare la mai multe depatamente sau compartimente din cadrul departamentelor;

- supraincarcarea unor departamente de care depinde lantul de desfasurare a activitatilor care duc astfel la blocaje;

- recrutarea personalului nu se face pe principiul competentei ci de cele mai multe ori pe principiul acceptarii unui salariu mai mic, chiar daca persoana nu are destula experienta pentru acel post.

Modalitati inovatoare de organizare:

In ultimul timp au aparut modalitati inovatoare de organizare a activitatii care prezinta urmatoarele caracteristici:

- ierarhiile verticale isi pierd din importanta si ierarhiile orizontale prezinta mai mult interes;

- sincronizarea activitatilor de productie cu cele de management;

- cresterea motivatiei oferite anagajatilor;

- cresterea accesului la informatii;

- formarea de echipe care pot indeplini sarcini integral.

4.8 Managementul deciziei

In activitatea de conducere a unei firmei avem de a face inevitabil cu procese decizionale mai simple sau complexe.

Dupa W. Morris deciziile pot fi clasificate astfel

- decizii in conditii de certitudine,

cand o decizie este influentata numai de catre cel care decide si nu poate fi influentata de mediul exterior, cunoscandu-se astfel care vor fi urmarile tuturor alternativelor;

- decizii in conditii de risc

se iau atunci cand exista posibilitatea sa apara evenimente care pot influenta rezultatul deciziilor luate, dar aceste evenimente pot fi evaluate prin metoda arborilor de decizie care ne arata relevanta si utilitatea unei decizii.

- decizii in conditii de incertitudine,

cand deciziile sunt luate atunci cand se stie ca pot exista anumite alternative sar aceste nu pot fi cunoscute.

Intr-un proces decizional avem mai multe elemente si anume:

- decidentul este persoana (persoanele) care evalueaza, analizeaza, aplica si/sau conduce activitatile care au impus necesitatea unei decizii;

- alternativele sunt variantele posibile intr-un anumit moment;

- criteriile reprezinta variabilele la care trebuie sa se raporteze decizia;

- obiectivele reprezinta elementele caracteristice ale fiecarui criteriu in parte;

- mediul extern reprezentat de circumstantele care pot influenta rezultatele unei decizii.

Pentru a ajunge la o decizie trebuie parcurse urmatoarele etape principale:

- predecizia este etapa de strangere a informatiilor pentru a putea gasi in final alternativele cele mai viabile si pentru a putea intocmi o lista de criterii de evaluare a acestora;

- decizia propriu-zisa este etapa de luare a unor decizii partiale care par a fi viabile;

- post decizia este etapa de evaluare a deciziilor partiale, urmata de dentificarea deciziei optime.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact