StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul calitatii

Manageri - motivarea

MANAGERI - MOTIVAREA

Managerii trebuie sa inteleaga strategiile de motivare, modul in care acestea au succes sau esueaza, pe baza modului in care reusesc sa influenteze motivatiile interne ale angajatilor. Teoriile nevoilor umane furnizeaza o privire de detaliu asupra a ceea ce inseamna motivarea, prin urmare,  tot acestia, trebuie sa ofere cai catre implinirea de sine, sau in caz contrar, angajatii vor ramane nemotivati. Se pleaca de la ideea ca un manager poate si trebuie sa ia masuri cu efect asupra imb 929h79j unatatirii performantelor angajatilor. Intr-o lume competitiva, organizatiile trebuie sa-si motiveze angajatii sa se alature organizatiei si sa ramana in ea, sa indeplineasca sarcinile pentru care au fost angajati si sa adopte un comportament creativ, spontan si inovativ.



In general, superiorii, au tendinta de a utiliza metode de influentare a motivarii interne a subordonatilor. De- a lungul timpului, s-au folosit de teama, pedeapsa, recompensa, vinovatie, criza.

Conform teoriei nevoilor, fiintele umane au nevoi caracteristice si oamenii pot fi motivati oferindu-le ceea ce au nevoie in schimbul efortului pe care il depun. Psihologul american Abraham Maslow a creat un model numit ierarhia nevoilor. Maslow considera ca unele nevoi interne sunt mai stringente decat altele, si ca este nevoie de satisfacerea nevoilor de baza (de pe nivele inferioare) inaintea eliberarii energiei necesare implinirii nevoilor de ordin mai inalt. Nevoi fiziologice, de securitate, de apartenenta, de stima, de autoimplinire, existentiale, relationale, de dezvoltare.

Intre teoria lui Maslow si cea a lui Alderfer exista doua diferente. Maslow priveste ierarhia nevoilor drept proces de satisfacere progresiva a nevoilor: odata ce nevoile de pe un nivel au fost satisfacute, individul devine interesat de satisfacerea nevoilor de pe nivelul superior. Alderfer postuleaza nu numai progresia nevoilor, ci si o componenta regresiva: daca este frustrat de satisfacerea unei nevoi de pe un nivel superior, preocuparea individului pentru satisfacerea nevoilor de pe nivele inferioare creste.

Modelul lui Vroom, teoria asteptarilor, sustine ca oamenii tin cont de rezultatele si de strategiile de la care se pot astepta ca vor conduce la rezultatele dorite. Vor fi deci motivati sa aleaga strategiile cele mai potrivite pentru producerea celor mai favorabile rezultate. In acest model, daca o persoana doreste o promovare si se asteapta ca pentru aceasta este nevoie sa munceasca mai mult si pentru mai mult timp, atunci persoana respectiva va fi motivata sa depuna mai mult efort pentru a ajunge la rezultatul dorit. Factorii importanti in modelul lui Vroom sunt: asteptarea, valenta, rezultatul, instrumentalitatea, abilitatea, alegerea.

Teoria intaririi reprezinta versiunea moderna a principiului placere-durere si mai este cunoscuta drept behaviorism sau conditionare operativa. Cel mai puternic sustinator al ei este psihologul B.F. Skinner care considera comportamentul ca rezultat direct al stimulilor la care este supusa o persoana. Daca acesti stimuli pot fi controlati, atunci poate fi controlat si comportamentul asociat. Teoria consolidarii nu recunoaste nevoile interne, motivele, declansatorii sau atitudinile, care nu pot fi vazute. Doar comportamentul poate fi vazut si observat, motiv pentru care este important de aflat ce tip de stimuli vor produce comportamentul dorit.

Managerii aplica aceasta teorie in organizatii prin identificarea clara a rezultatelor sau reactiilor asteptate si prin recompensarea sistematica a comportamentelor dorite. Conditionarea poate fi obtinuta fie prin consolidarea pozitiva (recompensarea comportamentului), fie prin consolidare negativa (pedepsirea comportamentului), fie prin evitare (ignorarea comportamentului). Daca se recurge la recompensarea comportamentului, acesta este consolidat si este probabil ca va continua; daca se recurge la pedepsirea sau ignorarea comportamentului, acesta va disparea probabil. Consolidarea negativa reprezinta un caz special. Unele dovezi sugereaza ca daca o persoana doreste sa atraga atentia si un anumit comportament ii asigura acest lucru, chiar daca este negativ, atentia este perceputa ca recompensa si conduce la mentinerea comportamentului respectiv.

Strategii de motivare/ influentare

Recompensa/pedeapsa, plata ca recompensa, relatii personale, legitimitatea cererii, implicare/participare, imbogatirea postului, cercurile de calitate, competitia, feedback sau strategii de furnizare de informatii, interviurile fata-in-fata.

( Management- de la teorie la practica,

Prof. univ.dr. Viorel Cornescu, Conf. univ. dr. Paul Marinescu, Lector univ. dr. Doru Curteanu, Lector univ. dr. Sorin Toma )



Office Space

Probleme la nivelul organizatiei


Din punctul nostru de vedere, problema consta in lipsa motivatiei. Argumentele care vin sa sustina afirmatia:

Raportul cu superiorii - lipsa de comunicare si colaborare, tensiune, teama de a fi surprins in inactivitate, dispret mascat la inceput si ulterior fatis,

Atitudinea superiorilor fata de angajati- superioritate, ignorarea nevoilor angajatilor,

Spatiul de lucru- suprafata mica alocata/ angajat ( perceputa ca atare din cauza panourilor care ingradesc fiecare birou)- falsa intimitate, oamenii se simt ca intr-o cutie

Nerespectarea timpului liber- weekend

Neplata orelor suplimentare

Factori perturbatori- zgomotul produs de colegii din jur, determina lipsa de concentrare si accentueaza nervozitatea

Teama de concediere

Prea multi sefi

Nu se pune accent pe performanta

Aparatura neperformanta- producator de stres in indeplinirea sarcinilor de servici

Nu sunt clar stabilite deci nici cunoscute atributiile de serviciu- la nivel de angajat, la nivel de angajator

Fuga de responsabilitate la nivel superior- atrage fuga de responsabilitate la nivel de angajat

Comunicare deficitara cu personalul din subordine

Lipsa de respect- din partea sefilor si a angajatilor

Promovare pe alte criterii decat cele de performanta

Concedieri nejustificate ale celor doi programatori


Interventii


Crearea unui mediu placut- stimulator, relaxant, spatii deschise

Incurajarea comunicarii deschise in ambele sensuri

Dotare cu echipament performant de birotica

Programe de training

Recompensare dupa criterii de performanta

Respectarea programului de lucru

Plata orelor suplimentare

Evitarea concedierilor prin largirea gamei de activitati

Organizarea de activitati comune in timpul liber- cunoasterea si apropierea angajat- angajator

Schimburi de experienta cu firme avand acelasi obiect de activitate- daca este posibil, cu firme din strainatate

Angajarea unui psiholog

Stimularea si recompensarea suplimentara a celor cu idei inovatoare





Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact