StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Management bun inseamna oameni de CALITATE
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul cercetarii si dezvoltarii
Trimite articolul prin email Selectia resurselor umane in cercetare-dezvoltare : Managementul cercetarii si dezvoltarii Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Selectia resurselor umane in cercetare-dezvoltareSelectia resurselor umane in cercetare-dezvoltarePersonalul din activitatea de cercetare-dezvoltare este constituit din persoanele care participa la realizarea temelor de cercetare sau furnizeaza servicii directe legate de aceasta activitate.

Personalul de cercetare-dezvoltare poate fi grupat dupa mai multe criterii conform tabelului 2.18.


Tabelul 2.1 . Structura personalului din activitatea de C-D

Structura personalului din act 555b11f ivitatea de C-D

Nr. crt.

Criteriul

Componenta/caracteristici

Dupa ocupatie

Activitatea din structurile de C-D se desfasoara de catre urmatoarele categorii de personal [20]:

a) personal de cercetare-dezvoltare;

b) cadre didactice universitare;

c) personal auxiliar din activitatea de cercetare-dezvoltare;

d) personal din aparatul functional.

Cercetatori – specialist care lucreaza la conceperea sau crearea de cunostinte, produse si procedee, metode si sisteme noi. In aceasta categorie sunt inclusi cercetatorii stiintifici atestati si alte categorii de personal cu studii superioare care desfasoara nemijlocit activitate de                       cercetare-dezvoltare.

Tehnicieni si asimilati – personalul cu un nivel mediu de pregatire sau completat cu o pregatire            post-liceala de specialitate intr-un domeniu tehnic sau de alta natura. Acestia participa la activitatea de cercetare-dezvoltare prin aplicarea principiilor si metodelor operationale direct sub controlul cercetatorilor. De asemenea, ei pot fi incadrati ca personal de secretariat si de birou care participa la executia proiectelor de cercetare-dezvoltare sau care sunt direct implicati in executarea unor astfel de proiecte.

Alte categorii – muncitorii.

Personalul de cercetare-dezvoltare cu studii superioare, care desfasoara activitati de cercetare stiintifica, se diferentiaza pe functii si grade profesionale, dupa cum urmeaza [20]:

a) cercetator stiintific gradul I - CS I;

b) cercetator stiintific gradul II - CS II;

c) cercetator stiintific gradul III - CS III;

d) cercetator stiintific - CS;

e) asistent de cercetare stiintifica - ACS.

Personalul auxiliar cu studii medii din activitatea de cercetare-dezvoltare, se diferentiaza pe functii si trepte profesionale, dupa cum urmeaza [20]:

a) tehnician treapta I - T I;

b) tehnician treapta II - T II;

c) tehnician treapta III - T III;

d) tehnician stagiar - TS.

Personalul auxiliar cu studii medii participa pe langa cercetatorii stiintifici si inginerii de dezvoltare tehnologica la desfasurarea activitatii de               cercetare-dezvoltare prin efectuarea de masurari, analize, operatii de executie a unor elemente, operatii de intretinere si exploatare a aparaturii si a instalatiilor de cercetare, precum si la alte activitati asemanatoare.


Dupa nivelul de pregatire

  • personal cu studii superioare;
  • personal cu studii post-liceale;  • personal cu studii liceale;
  • alte situatii.

Personalul de cercetare-dezvoltare cu studii superioare tehnice, care desfasoara activitati de dezvoltare tehnologica, se diferentiaza pe functii si grade profesionale, dupa cum urmeaza [20]:

a) inginer de dezvoltare tehnologica gradul I - IDT I;

b) inginer de dezvoltare tehnologica gradul II - IDT II;

c) inginer de dezvoltare tehnologica gradul III - IDT III;

d) inginer de dezvoltare tehnologica - IDT.Dupa domeniul  stiintific in care isi desfasoara activitatea

  • personal in domeniul stiinte naturale si exacte;
  • personal in domeniul stiinte ingineresti si tehnologice;
  • personal in domeniul stiinte medicale;
  • personal in domeniul stiinte agricole;
  • personal in domeniul stiinte sociale;
  • personal in domeniul stiinte umaniste.


Succesul oricarei organizatii rezulta din angajarea eficienta a resurselor. Dezvoltarea economiei si a tehnicii, transformarea rapida a mediului social al organizatiilor, cresterea responsabilitatii sociale si a mobilitatii resurselor umane, schimbarea psihologiei industriale reprezinta aspecte semnificative care evidentiaza importanta resurselor umane pentru o organizatie [21].

Concomitent cu schimbarile care au loc in economie la nivel mondial, sub influenta progresului tehnico-stiintific, apar mutatii importante si in ce priveste structura si calitatea resurselor umane. Apare in acest sens reducerea accentuata a muncii fizice in favoarea muncii intelectuale, evolutii in structura resurselor umane, aparitia de profesii si meserii noi, sporeste necesitatea cunostintelor tehnice in raport cu deprinderile practice [21].

Resursele umane se vor constitui intr-un centru de interes pentru orice firma competitiva, iar problemele privind formarea profesionala, calificarea, recalificarea, policalificarea vor constitui directii de cercetare si dezvoltare a intreprinderii viitorului.

In viitor, va creste ponderea celor ce vor lucra in cercetare, dar modalitatile de implicare directa vor continua sa fie diferite.             Spre exemplu, in companiile japoneze, din 30.000 de angajati ai unei companii, toti sunt inventivi, implicati in cercetare si perfectionare, in timp ce in companiile europene proportia este de 2000 de angajati creativi la un total de 28.000 de angajati ai unei companii .

Aproape orice job ad stipuleaza faptul ca un candidat ideal trebuie sa fie proactiv, adica sa fie capabil sa ia initiativa si nu sa astepte intotdeauna ca manegerul direct sa ii “traseze sarcini”. Un angajat care isi asuma responsabilitati si isi poate argumenta deciziile, manifestand totodata deschiderea necesara pentru a invata din greseli, va deveni un profesionist veritabil, pe care managerul se poate baza. Astfel, pentru a selecta candidati valorosi, “trebuie sa fii competitiv si creativ” ].

Problemele personalului institutelor de cercetere sunt multiple si diverse. Este evident ca aici se vor recruta absolventi de elita ai celor mai bune universitati, care sa fie formati apoi de persoane cu un prestigiu recunoscut in domeniul stiintific respectiv ].

Selectia si promovarea cercetatorilor va trebui sa respecte urmatoarele reguli ]

angajare corecta, comparabila international;

selectie si promovare corecta;

transparenta;

sa fie bazata pe merit, luand in considerare inclusiv creativitatea si independenta;

recunoasterea mobilitatii si a diverselor calificari.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact

Despre managementul cercetarii si dezvoltarii
CAUTA IN SITE
Termeni de cautare