StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Sa facem proiecte sanatoase
MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul proiectelor
Trimite articolul prin email Necesitatea invatarii managementului de proiect in activitatea formatorilor de formatori Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Necesitatea invatarii managementului de proiect in activitatea formatorilor de formatoriNECESITATEA  INVATARII MANAGEMENTULUI DE PROIECT IN ACTIVITATEA FORMATORILOR DE FORMATORI


Formarea formatorilor , ca orice activitate de formare, impune invatarea teoretica si practica a metodologiei managementuuil proiectelor.

Managementul de proiect inseamna gestionarea cu success a schimbarii pe care proiectul trebuie sa-l produca.

Sunt implicate functiile manageriale, metodele, tehnicile, procedeele specifice educatiei adultilor.

Managementul pro 727g67h iectelor de formare a formatorilor presupune utilizarea capacitatilor interpersonale, a comunicarii, a analizei, a gandirii logice, luarea deciziilor, rezolvarea de probleme, planificarea, organizarea si controlul utilizarii resurselor umane, materiale, financiare, de timp, informationale, formarea echipelor, motivarea si antrenarea membrilor in realizarea proiectelor, prevenirea si rezolvarea conflictelor, negocierea cu partenerii, evaluarea partiala si finala.Puncte de plecare:

-Managementul schimbarii

-Managementul situational

-Managementul riscului

-Marketingul educational


Clasificare(-revenire -)


Dupa tipul resurselor pe care se concentreaza proiectul:


HARD-caracterizate de cerintele manipularii capitalului-proiecte de constructie, echipament si dotare, etc.(resurse materiale si financiare)

SOFT-afecteaza structurile institutionale, personalul, competentele, managementul calitatii, comunicarea(resurse umane)


ATENTIE1

Toate proiectele au o importanta dimensiune umana! Cauzele multori esecuri se gasesc in neluarea in considerare a dimensiunii umane, chiar si a proiectelor tehnice-cerintele utilizatorului, nivelurile de utilizare, nevoile organizatorice.

Tot asa in proiectele SOFT, trebuie luate in considerare si aspectele tehnice, specificatiile ce tin de resursele financiare si materiale: dotare, costuri, etc.
MANAGEMENTUL RISCULUI


Fiecare proiect adduce cu sine riscul ca scopul urmarit sa nu poate fi atins, din diferite motive(resurse insuficiente, organizare defectuasa, neimplicare umana,etc.)


1       ANALIZA RISCULUI

  • Este o etapa importanta in managementul proiectelor
  • Fiecare proiect este unic, chiar daca exista elemente, atribute commune.
  • Pentru realizarea unui proiect este necesara luarea in considerare a riscurilor potentiale si a dificultatilor care pot aparea in derularea proiectului, in toate fazele sale. Dificultatile apar daca cei implicati "nu stiu cum" si "nu stiu ce" trebuie sa faca. Daca cei implicati stiu cum si stiu ce au de facut, proiectul poate fi dus la bun sfarsit utilizand activitatile specifice, de rutina.

Modelul de mai jos poate indica gradul de risc al proiectului.Model 1


TIPURI DE PROIECTENUSTIU CUM STIU CUM


STIU CE-  CERCETARE
STIU CE  -DESCRIERE DETALIATA


NU STIU CE-CONFUZIE

NU STIU CE   - IMAGINE GENERALA2      

3       MANAGEMENTUL PRIORITATILOR SI AL TIMPULUI

4    

Resursele umane, materiale, financiare pot fi substituibile. In general, resursele sunt si restrictii care trebuie luate in considerare. Resursele sunt intotdeauna limitate. Obiectivele proiectului trebuie atinse prin utilizarea eficienta, optima a resurselor disponibile.5       Timpul este factorul cel mai greu de gestionat Timpul apare atat ca nevoie, cat si ca resursa.


Timpul ca nevoie:

Nevoia de timp de munca

Nevoia de timp de invatare

Nevoia de timp de odihna

Nevoia de timp liber,etc.


Timpul ca resursa:

Disponibilul de timp necesar oricarei activitati


Reguli ce se aplica in managementul timpului: timpul nu poate fi stocat, schimbat, cumparat, vandut Timpul poate doar sa fie folosit cat mai eficient.

Timpul apare ca resursa care conditioneaza, dimensioneaza si limiteaza aria nevoilor ce pot fi satisfacute la un moment dat, precum si calitatea si cantitatea rezultatelor pe care le producem

Se poate afirma ca modul de analiza si de gestionare a resurselor de timp este proba decisiva a rationalitatii proiectarii in educatia elevilor si a adultilor. Lipsa analizei specifice  si explicite a timpului ca resursa a educatiei, este cauza cea mai frecventa a necorelarilor, uneori chiar a irationalitatii programelor de formare.

6       In raport cu resursele temporale, toate nevoile de educatie, formare, sunt concurente. Caracterul limitat al timpului este constrangerea cea mai severa care obliga proiectantul sa opereze cu ierarhii de prioritate si sa se incadreze in limitele date ale timpului de care dispun formatorii si formabilii.


7      

8       MODEL 2


STABILIREA PRIORITATILORUrgent

Nu e urgent


Important
PRIORITATEA 1


PRIORITATEA 2Neimportant


PRIORITATEA 3PRIORITATEA 4
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact