StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul proiectelor

Proiect si proiectare - managementul proiectelorPROIECT SI PROIECTARE


REPERE TEORETICE

-concepte de baza:management, conducere, proiect, managementul proiectelor, tipologia proiectelorA.CONCEPTUL DE MANAGEMENT

- concept polisemantic

ETIMOLOGIA TERMENULUI

-   &nbs 919e47j p;   &nbs 919e47j p;   Fran. - manege - loc de dresaj

-   &nbs 919e47j p;   &nbs 919e47j p;   Lat. - manus -mana-   &nbs 919e47j p;   &nbs 919e47j p;   Engl.- to manage- a reusi, a conduce, a administra, a rezolva, a dirija, a izbuti.

-   &nbs 919e47j p;    Engl.- management- activitatea sau arta de conduce, administra, abilitatea de a organiza.

-   &nbs 919e47j p;    Engl.- manager- indica pe director, conducator, administrator,organizator.

DEFINITII:

   &nbs 919e47j p;   Procesul de coordonare a resurselor umane, informationale, fizice si financiare, in vederea realizarii scopurilor organizatiei (B.Reece in J.O. Grady, Business, Horeghton Mifflin Company,

Boston, Dallas, Geneva, Palo Alto, 1984, p.124)

   &nbs 919e47j p;   Realizarea prin altii a obiectivelor propuse, conducatorul lucrand cu trei elemente- idei, lucruri, oameni ( A. McKenzie)

 • MANAGEMENTUL proces complex de coordonare, prin decizii, a eforturilor unui grup, in vederea realizarii efective si eficiente a obiectivelor prestabilite

CONDUCERE SI MANAGEMENT-delimitari conceptuale

-Opinii curente:


A CONDUCE- a exercita controlul asupra cuiva, ceva

-a influenta pe cineva sa faca ce i se spune

-a reusi in indeplinirea unui obiectiv

-a fi capabil de a rezolva o situatie

MANAGEMENT-activitatea si arta de a conduce

- stiinta si tehnica organizarii si conducerii unei intreprinderi, organizatii

-autoritate administrativa

Explicatii:

Termenul de "management" fiind introdus de catre F. Taylor prin lucrarea Principiile managementului stiintific(1911) si, ulterior de H. Fayol, Administratia industriala si generala.Prevederea, organizarea, comanda, coordonarea, controlul(1916)

Conducerea nu se confunda cu managementul. Dupa opinia lui Stephen R. Covey

conducerea raspunde la intrebarea-care sunt lucrurile pe care vreau sa le indeplinesc? , iar managementul raspunde la intrebarea - cum sa indeplinesc optimal anumite lucruri?

Peter Drucker si Waren Bennis formuleaza expresiv: "Managementul este eficienta in urcusul pe scara succesului; conducerea determina sprijinirea scarii pe zidul potrivit".

Conducerea se refera la conceperea si supervizarea unei activitati, aceste dimensiuni fiind separate(neexlusiv) de realizarea efectiva a activitatii respective.

Conducerea operationala reprezinta utilizarea concreta si coordonarea la nivel formal si informal a resurselor umane si non-umane(financiare, materiale, informationale si de timp), in vederea aplicarii planului stabilit si obtinerii rezultatelor scontate.

B. INTRODUCERE IN MANAGEMENTUL PROIECTELOR


Managementul proiectelor inseamna gestionarea cu succes a schimbarii pe care proiectul realizat il va aduce in organizatie.

Procesul educational implica schimbari continue, rapide, frecvente, in legatura cu reforma educationala. Toti cei care participa la proces trebuie sa fie capabilil sa gestioneze schimbarile.

Cadrele didactice, formatorii de la diferite nivele, isi desfasoara activitatea in legatura cu managementul resurselor-umane, materiale, financiare, informationale, de timp.

Abordarea manageriala a activitatilor de formare initiala si continua impune luarea in considerare si a managementului de proiect(managementul proiectelor). Problematica managementului de proiect trebuie sa fie inclusa si ca parte componenta in experienta de invatare a elevilor(inclusiv ca metoda alternativa de evaluare). Transmiterea de cunostinte trebuie imbinata cu exersarea competentelor de gandire logica, de luare a deciziilor, de rezolvare a problemelor, organizarea timpului, comunicarea eficienta, planificarea, controlul, capacitatea de a lucra cu ceilelti, relatii de parteneriat cu comunitatile locale, regionale, nationale si internationale. Este din ce in ce mai importanta, mai actuala, din perspectiva integrarii europene, cerinta ca fiecare organizatie, fiecare scoala, sa poata castiga resurse si credibilitate prin participarea la proiecte de cooperare. Participarea la proiecte se face prin concurs si presupune proiectarea, dezvoltarea , castigarea si conducerea cu succes a proiectelor.

Modalitatea de lucru prin "structura de tip proiect" se utilizeaza in mod curent in cadrul organizatiilor scolare, si in general, in sistemul educational.

Discutia actuala despre descentralizare implica obligatoriu si managementul proiectelor.

Managementul de proiect reprezinta o sinteza de reflectii, abordari, atitudini, tehnici care vizeaza modalitatile de implementare a schimbarilor la nivel individual si de grup.

1.CE ESTE UN PROIECT


Termenul" proiect" este intalnit in domenii foarte diverse-stiinta, tehnica, economie, politica, didactica, etc., avand semnificatii diferite.


DEFINITII SI SENSURI:

 • "Proiectul este un program, plan,etc. de actiuni viitoare" , o "intentie", dar si "prima forma a unui plan, a unei legi", sau" o lucrare tehnica executata pe baza unei teme date"(Mic dictionar enciclopedic).
 • Proiectul poate fi definit ca un set de intentii generale privind orientarea dezvoltarii(individuale sau institutionale), in timp ce planul reprezinta o colectie de activitati legate intre ele, duse la indeplinire in mod organizat, avand puncte de plecare(obiective) si de incheiere(rezultate) clar definite, care urmaresc atingerea finalitatilor stabilite in proiect, respectand optiunile strategice asumate, contribuind prin aceasta la realizarea misiunii exprimate (S.Iosifescu).
 • Proiectul reprezinta o succesiune de activitati, strans legate intre ele, la capatul carora se obtine un rezultat identic sau apropiat de un obiectiv bine definit care nu putea fi atins printr-un algoritm dinainte cunoscut( I. Jinga).
 • In sensul cel mai larg, proiectul reprezinta intentia de a intreprinde o actiune cu caracter ameliorativ, al carui aspect esential il constituie caracterul anticipativ
 • Proiectul :

   &nbs 919e47j p; este o actiune considerata posibila

   &nbs 919e47j p; sarcina planificata sistematic

   &nbs 919e47j p; tema stabilita pentru clasa de elevi(grupul de studenti)

   &nbs 919e47j p; alocarea resurselor pentru atingerea unui obiectiv specific
 • PROIECTUL-orice sarcina care poate fi definita in termenii:

   &nbs 919e47j p; Obiective

   &nbs 919e47j p; Resurse

   &nbs 919e47j p; Activitati

   &nbs 919e47j p; Rezultate


2.TIPURI DE PROIECTE


Exista criterii de clasificare diferite; termenul a derivat din domeniul tehnic si s-a extins in celelalte domenii: politic, cultural, educational, etc. In literatura de specialitate se disting trei tipuri de proiecte in domeniul educatiei:

 1. Proiectul educational
 2. Proiectul curricular
 3. Proiectul institutional
 4. Proiectul programelor de formare( initiala, continua, formarea formatorilor)
 5. Proiectul personal

1.PROIECTUL EDUCATIONAL-Este o activitate de interes general, care configureaza orientarile esentiale ale educatiei: idealul educatiei, conceptia despre om, valorile societatii.


Educatia presupune azi:

q   &nbs 919e47j p;  Cunoastere si cultivare: a invata sa sti

q   &nbs 919e47j p;  Deprinderi si abilitati: a invata sa faci

q   &nbs 919e47j p;  Dorinta si motivare(atitudini): a vrea sa fii

q   &nbs 919e47j p;  Competente personale si morale( formarea personalitatii): a invata sa fii

q   &nbs 919e47j p;  Competente socialesi profesionale: a invata sa fii impreuna cu ceilalti

q   &nbs 919e47j p;  Finalitatea-potentarea dezvoltarii si devenirii individului in cadrul societatii :

a invata sa devii


Proiectele educationale contemporane vizeaza formarea unui om capabil sa-si continue educatia pe tot parcursul vietii si care sa fie motivat pentru a se autoperfectiona. Accentul a trecut de la "ce" la "cum" prin triada reformatoare, care are la baza competentele, pe care se formeaza deprinderile practice si se cladesc cunostintele teoretice.


2. PROIECTUL CURRICULAR-constituie reprezentarea demersului cu caracter aplicativ, prin care se urmareste dezvoltarea de deprinderi, abilitati si competente in activitatea pe o anumita tema.(Paloma Petrescu-Management educational pentru institutiile de invatamant).

Proiectarea curriculara parcurge anumite faze:

   &nbs 919e47j p;   diagnosticarea nacesitatilor

   &nbs 919e47j p;   formularea obiectivelor specifice

   &nbs 919e47j p;   selectarea continuturilor

   &nbs 919e47j p;   organizarea continuturilor

   &nbs 919e47j p;   selectarea experientei de invatare

   &nbs 919e47j p;   organizarea experientei de invatare

   &nbs 919e47j p;   evaluare

   &nbs 919e47j p;   verificarea echilibrului in fiecare secventa curriculara


Proiectarea curriculara poate fi abordata din doua perspective distincte:

 1. Proiectul curricular , care va ghida practica educationala-Curriculum design
 2. Realizarea efectiva a proiectului in practica, cu accent pe strategia si metodologia aplicarii -Curriculum proiect


Sursele majore de date care sunt analizate pentru elaborarea unui proiect de curriculum:

1.   &nbs 919e47j p; Domenii de studiu

2.   &nbs 919e47j p; Elevul

  1. Societatea

Procesul proiectarii curriculare Presupune valorificarea urmatoarelor concepte de referinta:

   &nbs 919e47j p; Finalitatile pedagogice-ideal, scopuri, obiective

   &nbs 919e47j p; Proiectarea continutului procesului de invatamant

   &nbs 919e47j p; Proiectare metodologiei procesului de invatamant(-proiectarea situatiilor concrete de invatare)

   &nbs 919e47j p; Proiectarea evaluarii procesului de invatamant

Modelul constructivist in teoria curriculum-ului

Specific orientarii proiectarii curriculare catre necesitatile individuale ale formabililor

Comutari esentiale: trecerea de la invatarea centrata pe acumulare de informatie la cea definita prin structurarea/"construirea" graduala de capacitati si competente; de la continuturi "directive" la continuturi flexibile avand un caracter orientativ; de la invatamantul magistro-centrist la unul focalizat pe actiunea propriu-zisa a elevului; elevul devine "proiectant" si actor al propriei formari(M. Caprescu)


Nivele de decizie ale proiectarii curriculare:


Nivelul politic-coordonatele politicii educationale(finalitatile educatiei, beneficiari, resursele globale)

Nivelul intermediar-profilurile de formare, obiective de formare, continuturi curriculare(arii curriculare, discipline, standarde de performanta, modalitati generale de realizare a proiectului), resurse(bugetul pe compartimente, timpul alocat)

Nivelul pedagogic-personalul didactic implicat, autori de programe si manuale, ghiduri metodologice, consilieri; se decid: obiectivele de referinta, subiecte de studiu, intinerariile activitatilor de predare-invatare, metodele si resursele adecvate, implementarea actiunii educative, evaluarea curriculum-ului..


ETAPELE ELABORARII UNUI CURRICULUM-Modelul de etapizare - d Hainaut, 1981:

 1. Definirea intentiilor sau scopurilor generale
 2. Definirea orientarilor fundamentale ale politicii educatioanle
 3. Proiectarea continuturilor. Continuturile nu se reduc la sisteme de informatii/cunostinte, ci implica si competentele si atitudinile specificate in scopurile si obiectivele educationale; punctul focal al curricula trebuie sa fie elevul si nu materia; curriculum in aceasta acceptie reprezinta scopuri exprimate in termeni de competente, mod de a actiona sau de a sti.
 4. Definirea obiectivelor de referinta
 5. Studiul populatiei vizate si al continuturilor
 6. Definirea cailor si mijloacelor
 7. Evaluarea curriculumului(-parte integranta)

Intrebarile dupa care trebuie sa se ghideze evaluarea:

De ce se evalueaza?

Ce anume vrem sa evaluam?

Cine evalueaza?

Dupa ce criterii evalueaza?

Cum evaluam?

Care sunt efectele evaluarii?


Componentele curriculare de realizat:

   &nbs 919e47j p;   finalitatile, scopurile si obiectivele generale ale invatamantului

   &nbs 919e47j p;   obiectivele terminale ale ciclurilor scolare, ariilor curriculare, disciplinelor

   &nbs 919e47j p;   obiectivele specifice ale ariilor curriculare si discipline pe ani de studii

   &nbs 919e47j p;   programe pe discipline, unitati de continut si exemplificarea unor situatii de invatare

   &nbs 919e47j p;   materiale- suport de predare-invatare; ghiduri metodologice

   &nbs 919e47j p;   instrumente de evaluare curenta si finala

   &nbs 919e47j p;   strategii de formare initiala si continua a cadrelor didactice

( cursuri speciale de initiere, formarea formatorilor, in care are loc exersarea conceperii obiectivelor, continuturilor, metodologiilor, probelor de evaluare,etc.)


3.PROIECTUL DE DEZVOLTARE INSTITUTIONALA


STRATEGII MANAGERIALE.

Strategia este stiinta si arta de a declansa toate resursele organizatiei pentru atingerea cu succes a obiectivelor si scopurilor fixate(M. Bower)

-Strategia -ansamblul obiectivelor majore ale organizatiei pe termen lung, modalitatile principale de realizare, precum si resursele alocate.

Elementele componenete ale strategiei- obiective, metode, resurse, termene:

Obiectivele privesc finalitatile procesului educational, calitatea resurselor umane, organizarea,decizia, inovatia, responsabilitatea sociala, etc.; se stabilesc pentru diferite orizonturi de timp, in functie de etapele de aplicare a strategiei; se exprima in termenii unor indicatori cantitativi si calitativi; reprezinta fundamentul performantelor viitoare, proiectand directia de realizare a intregii activitati instructiv-educative; ele se constituie in repere-criterii, din perspectiva carora este evaluata eficienta demersului strategic.

Formularea obiectivelor se face in functie de nivelul la care se aplica-strategic, tactic, operational. Este necesara acordarea unei atentii deosebite modului de operationalizare (de la nivelul strategic in jos) si formularii obiectivelor operationale. Acestea din urma trebuie sa stabileasca un nivel concret, masurabil, al performantei acceptabile (pentru indivizi, grupuri, subunitati organizationale, organizatie) si termenele precise de realizare.

Resursele-umane, materiale, financiare, de timp, informationale Resursele necesare realizarii unui proiect trebuie alese in functie de mai multe criterii, dintre care enumeram: gradul de adecvare; disponibilitatea; nevoile/posibilitatile de pastrare/stocare; nevoile/posibilitatile de intretinere.

Pozitia strategica se determina prin diferite metode de analiza multicriteriala:

1.ANALIZA SWOT ('Strengths-Weaknesses-Opportunities-Threats"), este o modalitate de diagnosticare a mediului intern si extern al organizatiei, care consta in identificarea:

   &nbs 919e47j p;   punctelor tari si a slabiciunilor mediului organizational intern, in privinta managementului, a resurselor umane si a celor materiale;

   &nbs 919e47j p;   oportunitatilor si amenintarilor relative la mediului organizational extern.

2.ANALIZA PEST , cunoasterea mediului extern cu componente principale-economica, tehnologica, sociala, politica,culturala, ecologica, etc., crearea imaginii proiectate in societate

Metoda analizei diagnostic prin definirea pozitiei organizatiei prin decelarea punctelor tari si punctelor slabe, ierarhizarea valorilor organizatiei si raportarea la mediul extern, evaluarea tipologica a organizatiei, atat dupa caracteristicile sale, cat si dupa optiunile strategice, elaborarea scenariilor de performanta, prin informatiile pe care le furnizeaza contribuie la fundamentarea planificarii strategice.

Definirea strategiei organizatiei scolare presupune:

   &nbs 919e47j p;   Analiza oportunitatilor privind schimbarea, determinate de mediul general social, local;   &nbs 919e47j p;   Analiza resurselor materiale si umane existente in unitate;

   &nbs 919e47j p;   Motivatia , aspiratiile celor implicati( profesori, elevi, parinti);

   &nbs 919e47j p;   Rezultatele partiale, finale obtinute care confirma sau infirma proiectul de schimbare, dezvoltare a unitatii;

   &nbs 919e47j p;   Definirea criteriilor , indicatorilor de performanta pentru actiuni, cadre, elevi, conducere;

   &nbs 919e47j p;   Sistemul de metode de conducere pe diferite etape, in diferite procese;

   &nbs 919e47j p;   Modalitatile de organizare a activitatii , a participarii;

   &nbs 919e47j p;   Definirea rolului, posibilitatilor de introducere a inovatiei in pregatirea, orientarea si realizarea proiectului, tinand seama de specificul conducerii ca rezolvare de situatii problematice( de tipul abatere, optimizare, potentiale)


ELEMENTE COMPONENTE ALE PROIECTARII MANAGERIALE:


PREVIZIUNEA-PROGNOZA , necesara pentru aplicarea strategiei reformei educationale:

prevede dezvoltarea unitatii in perspectiva, anticipa probleme ce pot sa apara, pregateste unitatea pentru adaptarea la schimbarile mediului, contureaza directiile de innoire, devine instrument de politica manageriala

Durata este diferita in functie de obiective

   &nbs 919e47j p;   Obiective generale

   &nbs 919e47j p;   Obiective specifice

   &nbs 919e47j p;   Obiective operationale

Planificarea da raspunsuri la problemele de baza ale previziunii pe o perioada relativ lunga, reflectand orientarea mai concreta in realizarea obiectivelor.

Intrebarile activitatii de planificare:

   &nbs 919e47j p;   Unde sunt?

   &nbs 919e47j p;   Unde as vrea sa fiu?

   &nbs 919e47j p;   Cum o sa ajung acolo?

   &nbs 919e47j p;   Cum voi sti ca am ajuns acolo?


PLANIFICAREA CA FORMA DE PROIECTARE PE TERMEN MEDIU se concretizeaza in :

   &nbs 919e47j p;   Evaluarea initiala a resurselor materiale, umane,financiare, de timp;

   &nbs 919e47j p;   Repartizarea , coordonarea sarcinilor, mijloacelor, responsabilitatilor, termenelor;

   &nbs 919e47j p;   Evalueaza punctele critice, riscurile, tipurile de decizii posibile, variantele strategice dupa conditiile concrete;

   &nbs 919e47j p;   Stabileste criteriile de evaluare, finalizarea obiectivelor, rezultatele asteptate, timpul de realizare.

PROGRAMAREA detaliaza realizarea obiectivelor pe actiuni concrete( sarcini, operatii); corespunde deciziilor operative. Programarea asigura rezolvarea problemelor pe termen scurt, stabilind legaturile cu celelalte functii manageriale- organizare, coordonare, control, corectare operativa.Programele sunt detalieri la nivelul compartimentelor si indivizilor, a planului unitatii, pe termene scurte.


ETAPELE REALIZARII UNUI PROIECT INSTITUTIONAL:

   &nbs 919e47j p;   Stabilirea obiectivelor,

   &nbs 919e47j p;   Ordonarea prioritatilor; identificarea activitatilor prin care se realizeaza obiectivul

   &nbs 919e47j p;   Alocarea resurselor necesare activitatilor nominalizate

   &nbs 919e47j p;   Elaborarea planului de actiune- resurse, compartimente, responsabilitati, termene;

   &nbs 919e47j p;   Aplicarea planului, implementarea proiectului

   &nbs 919e47j p;   Evaluarea continua, corectarea planului in functie de modificarile din mediul intern si extern, evaluarea finala.STRUCTURA UNUI PROIECT INSTITUTIONAL CUPRINDE URMATOARELE ELEMENTE:

   &nbs 919e47j p;   obiectivele stabilite;

   &nbs 919e47j p;   sarcinile/activitatile necesare realizarii obiectivelor;

   &nbs 919e47j p;   responsabilitatile;

   &nbs 919e47j p;   resursele necesare (financiare, materiale, umane, informationale si de timp);

   &nbs 919e47j p;   termenele pentru ficare actiune (si, daca este cazul, etapele de realizare si termenele intermediare);

   &nbs 919e47j p;   criteriile (standardele) pentru control si evaluareINSTRUMENTE UTILIZATE IN PLANIFICARE:

lista de obiective generale si specifice, rezultate asteptate, situatia resurselor-financiare, materiale, didactice, umane, sociale, sistemul informational si de comunicare al unitatii, organizarea structurii si participarii personalului, planul de perspectiva, evaluari si analize initiale, programe si planuri operationale pe compartimente si organisme, metode de conducere, responsabilitati precizate in sistem, variante elaborate, probleme deschise si de risc, etc.Toate acestea devin componente ale dosarului documentar al proiectului.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact