StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul resurselor umane

Stadiile carierei

Stadiile cariereiIntelegerea dinamicii carierei sau a ciclului acesteia implica , printre altele ,luarea in considerare a stadiilor carierei sau a fazelor de dezvoltare a acesteia de-a lungul viett unui individ.

De asemenea , intelegerea managementului carierei presupune nu numai 838b13i intelegerea stadiilor carierei , ci si intelegerea stadiilor vietii , deoarece indivizii trec prin stadiile carierei la fel cum trec prin stadiile vietii , iar interdependenta acestora este deosebit de importanta.Aceasta , cu atat mai multcu cat fiecare etapa din cariera , respectiv fiecare perioada de experiente similare , duce la un nivel superior de intelegere , de sine ca urmare a succesului sau insuccesului , iar fiecare experienta de viata modifica atat aspiratiile , preferintele si dorintele individului privind cariera , cat si comportamentul acesteia.

Prin urmare , oamenii si carierele lor casi vuietile sunt dinamice , evolueaza si se schimba.

In acest sens , specialistii in domeniu au incercat sa contureze stadiile ideale ale unei cariere care in general sunt compatibile cu stabiile vietii biosociale si care , dupa Schein , sunt cele prezentate in tabelul urmator:Stadiile ciclului dezvoltarii carierei (dupa Schein)NR

CRT

VARSTA

STADIILE

NR

CRT

VARSTA

STADIILEDezvoltare , fantezii , explorareCrizele de la mijlocul cariereiIntrarea in domeniul munciiCariera tarziePregatire de bazaDeclin si eliberareCariera timpurie
Pensionare(retragere)Mijlocul carierei


Dupa alti autori insa , indiferent de activitatile desfasurate de-a lungul vietii lor , majoritatea oamenilor trec , pe parcursul carierei lor , prin patru stadii principale :explorare , stabilire , mijlocul carierei si eliberare.
Planul de cariera propriu-zisPasul 1: Identificati deciziile care trebuie luate

Clarificati decizia care trebuie luata.

Stabiliti obiectivele: aptitudini personale :scopul pentru care vreti sa va puneti in valoare cunostintele , deprinderile , talentul , :organizatia sau mediul in care vreti sa lucrati ;salariul pe care doriti sa-l primiti ;relatia care ati dori sa existe intre viata personala si profesionala.

Pasul 2 Identificati alternativele valabile

Precizati-va postul/pozitia si locul in care v-ar placea sa lucrati.

Pentru o mai buna aperciere luati in calcul :

Pregatirea scolara

Pregatirea practica

Posibilitaile de specializarePasul 3 : Evaluati alternativele

Incercati sa identificati posibilele consecinte ale fiecarei alternative pe termen scurt si lung , asupra dumneavoastra direct sauefectele indirecte asupra altor persoane de care sunteti legat.


Pasul 4 : Selectati cele mai bune alternative

Alegeti alternativele in ordinea prioritatilor si importantei pe care oau pentru dumneavoastra.

Nu eliminati alternativele care au parut neinteresante/imposibil de atins la innceput. Ele ar putea , la un moment dat , sa devina oprtune.


Pasul 5 : Actionati

Odata ajuns in acest stadiu de planificare a carierei , fiti atent ca :

Optand pentru o singura varianta inseamna sa pierdeti celelalte alternative

A nu actiona/reactiona este tot un fel de actiune

Decizia trebuie luata inainte de confruntarea sau riscul direct.

Pasul 6 : Evaluati actiunea

Monitorizati punct cu punct progresul facut in dmersurile dumneavoastra. Incercati sa va adaptati scopul in functie de schimbarile care apar pe parcursul drumului.si nu uitati un kucru foarte important : puterea adevarata o au numai cei capabili sa invete tot timpul.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact