StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » cercetarea de marketing

Sistemul de inteligenta marketing (sistemul de supraveghere a mediului)Sistemul de inteligenta marketing  (sistemul de supraveghere a mediului)


Daca sistemul informational intern isi propune culegerea, prelucrarea, arhivarea si prezentarea informatiilor secundare privind activitatea din interiorul intreprinderii, sistem 858i85i ul de inteligenta marketing isi propune sa colecteze ritmic informatii, in general secundare, privind mediul comercial al firmei. In consecinta, putem spune ca sistemul de inteligenta marketing reprezinta un ansamblu de tehnici si surse de informare utilizate de manageri pentru informarea lor curenta (zilnica) asupra evolutiei micro si macromediul firmei .


In general, responsabilul de marketing poate obtine informatii din mediul extern al firmei:

In mod direct - in masura in care se mentine la curent cu noutatile si citeste carti, ziare, reviste profesionale, participa la saloane, expozitii, conferinte etc.

In mod indirect - prin contactele cu furnizorii, distribuitorii si vanzatorii

In mod ocazional si informal - pe masura ce anumite informatii, pe care nu le-a solicitat, ajung in posesia sa. Aceasta ultima posibilitate este extrem de riscanta, in masura in care informatia poate fi tardiva sau insuficient de detaliata, responsabilul nefiind in masura sa reactioneze in timp util.


In cazul in care responsabilul de marketing are nevoie de informatii directe si precise despre o problema concreta, specifica, el va face apel la o cercetare formala, bazata pe un plan si o metodologie prestabilita. Aceasta cercetare orientata va fi conceputa si realizata in cadrul cercetarilor de marketing.
Pentru a-si imbunatatii sistemul de inteligenta marketing, o intreprindere poate lua mai multe masuri, printre care:

Conectarea firmei la o retea Internet

Instruirea si motivarea fortei de vanzare in culegerea si transmiterea informatiilor catre superiorii sai

Diversificarea surselor de informare

Colectarea informatiilor despre concurenti

Crearea unor centre de informare - documentare
Marius D. Pop, "Cercetari de marketing", colectia "Marketing expressus", Ed. Alma Mater, Cluj-Napoca, 2004Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact